Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-добрият летен прасковен пай: Хитът на сезона

Ключови думи: пай, рецепта, праскови

Когато къщата ухае на узрели праскови, е време да извадите престилката си и да изпечете пай, който да събере всички на масата. Лятото не е само дни край водата и печена царевица, то е и истински прасковен рай. А когато животът ни поднесе праскови, знаем точно какво да правим: да изпечем топъл, ароматен домашен прасковен пай. Не само е лесен за приготвяне, но и създава онази уютна атмосфера, която не може да бъде заменена от нищо.

Този пай е олицетворение на лятото: сочен, сладък, хрупкав отвън и топъл с всяка хапка.

Перфектен прасковен пай: Съставки

(за 1 пай, тава 23 см)

8 зрели праскови

3/4 чаша захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

1 ч.л. лимонов сок

1/4 ч.л. смляна канела

Щипка индийско орехче

Щипка сол

1,5 супени лъжици царевично нишесте

1 пакет (или домашно приготвено) бутер тесто или маслено тесто (за горната и долната част на пая)

1 яйце за четкане

1 с.л. захар за поръсване

Как да изберем праскови

Сезонът е в разгара си! Перфектните праскови са тези, които се стискат лесно, имат сладък аромат и се белят лесно. Ако са твърди, просто ги оставете в хартиена торбичка за ден-два и те ще узреят.

Подготовка

Приготвяне на прасковите:

Залейте прасковите с вряла вода (за 30 секунди), веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и внимателно ги обелете. Отстранете костилките (клещи са лайфхак!) и нарежете на филийки.

Комбинация:

Смесете прасковите със захарта и оставете за 30 минути. След това отцедете сока в отделна купа.

Пълнеж:

Добавете ванилията, лимоновия сок, канелата, индийското орехче, щипка сол и нишестето към сока. Загрейте сместа на среден огън, докато леко се сгъсти. След това добавете обратно прасковите – разбъркайте и охладете.

Сглобяване:

Разточете долния слой тесто и го поставете в тавата. Добавете плънката. Покрийте с втория слой тесто или разпределете решетка отгоре. Направете разрези за излизане на парата.

Печене:

Намажете пая с разбито яйце и поръсете със захар. Печете на 175°C за около 70 минути до златисто кафяво. Ако горната част покафенее твърде бързо, покрийте с фолио.

Сервиране:

Оставете пая да се охлади поне 1 час. Сервирайте с топка ванилов сладолед или бита сметана. И се насладете на всяка лъжичка!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Култови участнички се завръщат в Ергенът По интригантки и по-провокативни отвсякога Над 40 градуса у нас на тази дата
Азис се снима с роклите на Емануела, фенове в шок: Удари дъното! (СНИМКИ) Залата за големия му концерт все още е празна Изненада! Сгодената Бесте Сабри чака бебе Бесте Сабри се сгоди скоростно за десет години по-големия Айкут Рамадан - бивш зет на Христо Стоичков
Смърт на снимачната площадка спря снимките на „Емили в Париж“ във Венеция Помощник-режисьорът - 47-годишен италианец, е колабирал на снимачната площадка в хотел в италианския град Баба ме научи да правя най-вкусното сладко от дюли по нейна рецепта Сладки, ароматни, идеалното допълнение към палачинки или пържени филийки
Ток от електрически стълб е ударил дете във Варна Родителите на момчето твърдят, че инцидентът е станал на детската площадка пред блока, в който живеят Световното по футбол 2026: Жребият за групите ще се състои на 5 декември във Вашингтон Датата потвърдиха Джани Инфантино и Доналд Тръмп
Русия обяви, че е превзела още две села в украинската Донецка област Фронът напредва на запад Седем храни за отслабване след 50-годишна възраст Поддържането на метаболизма е по-трудно с напредване на възрастта
След повече от 30 години: Братята Менендес, осъдени за убийството на родителите си, остават в затвора Отхвърлиха молбите им за предсрочно освобождаване Руски войници се прострелват едни други, за да взимат обезщетения Те получават и платен отпуск, както и военни почести