Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вземете 2 ябълки и 2 яйца и ето какво ще се получи

Ключови думи: рецепта, яйца, ябълки, десерт

Ябълковият пай е един от най-разпространените десерти в света, тъй като ябълките са плод, достъпен във всички райони с умерен климат. В Европа този пай е традиция от векове, а рецептите му са неизброими. Още през Средновековието приготвянето на ябълкови пайове е било свързано със сезоните на жътвата и есента – време, когато ябълките узряват и се превръщат в основа на ароматни и топли печива. Този обичай е останал жив и до днес.

Предлагаме ви рецепта за домашен ябълков пай с богат аромат и деликатна глазура, подходящ както за ежедневен десерт, така и за празнична трапеза.

Необходими продукти за тестото:

яйца – 2 бр.;

захар – 50 г;

олио – 80 мл;

бакпулвер – 8 г;

брашно – 340 г.

Продукти за плънката:

ябълки – 2 бр.;

захар – 2 с.л.;

масло – 1 с.л.;

канела – щипка;

кайсиево сладко – 2 с.л.

Продукти за глазурата:

белтък – 1 бр.;

пудра захар – 125 г;

кайсиево сладко – 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Първо се подготвя плънката. Ябълките се обелват, почистват от семките и се настъргват на едро ренде. В тиган се загрява маслото, добавят се настърганите ябълки, захарта и канелата, като сместа се запържва до леко карамелизиране и разтваряне на захарта. Оставя се да изстине.

За тестото се разбиват яйцата със захарта, докато кристалите се разтворят напълно. Прибавя се олиото, след което постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера. Замесва се меко и еластично тесто, което се разделя на две равни части.

Едната половина се разточва на тънък пласт според размера на тавата. С нея се покрива дъното, като се оформят ниски бордове по краищата. Намазва се с кайсиевото сладко и върху него се разпределя охладената ябълкова плънка. Втората половина от тестото се разточва по същия начин и се поставя отгоре, като краищата се притискат, а повърхността се надупчва с вилица.

Глазурата се приготвя като белтъкът се разбива на пухкава пяна и към него постепенно се добавя пудрата захар, докато се получи гъста и лъскава смес. Пайът се намазва с глазурата, а с помощта на сладкарски пош с кайсиево сладко могат да се оформят декоративни линии или фигури.

Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато стане златист и глазурата се стегне. След охлаждане пайът е готов за сервиране – с деликатен аромат на ябълки и канела, допълнен от нежния слой сладко и леката хрупкавост на глазурата.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ето в какъв размер се предлага да се повишат ученическите стипендии Те не са актуализирани от 2017 година  Желанията ще се сбъднат на 4 зодии днес Този ден ще отвори врати, които досега са изглеждали затворени или непроходими
Голямо международно признание за Меси и Стоичков Камата е сред най-великите във футбола, според нова книга. Меси е лидер  Тръмп ще позволи публикуването на досиетата "Епстийн" Двете камари на Конгреса на САЩ вече го одобриха
Министърът на енергетиката в Украйна избяга от страната, поради корупционният скандал  След като на пленарното заседание парламентът гласуваха уволнението и заедно с това на министъра на правосъдието Герман Галушченко Зрелищен арест на таксиджия Шофьорът бе закопчан с белезници в Пловдив
Родно село е на тръни заради мечки Животните са забелязани до Бузовград "Нефтохимик" продължава напред в Европа Нова победа за бургазлии
Бившата на Насар разкри как се чувства след раздялата Тя не драматизира Облачно с валежи в страната По Южното Черноморие ще е по-топло спрямо други части от България
Бивш ас на ЦСКА се класира за Световното Назон е на седмото небе от щастие Шок в Тернопол, десетки загинаха Сред жертвите има 3 деца