Забравете традиционните ястия с тиквички и опитайте това нежно изкушение!
През лятото, в сезона на тиквичките, много български домакини приготвят ястия точно с този зеленчук. Между другото, с тях могат да се направят страшно много неща! Може да ги печете във фурната, да си направите палачинки, да ги варите, пържите, задушавате...
Тиквичките могат да се превърнат и в отличен пастет, стига да знаете как да си ги приготвите.
Пастет от тиквички, сирене и моркови
Приготвя се само за 20 минути, а крайният резултат е нежно и вкусно ястие, което ще се хареса дори на тези, които са скептични към този зелен зеленчук.
Списък с продукти:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 тиквичка
- 2 бр. топено сирене
- копър
- магданоз
- 2-3 суп. л. растително масло
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте моркова и го настържете. Измийте и обелете тиквичката, направете същото и с лука. Нарежете и двата зеленчука на малки кубчета.
Сложете лука в загрят тиган с олио и запържете до златистокафяво.
Добавете морковите, гответе 2 минути, след което сложете и тиквичките и пържете всички зеленчуци заедно за 10 минути, като ги овкусите със сол и черен пипер.
Сложете сиренето и ситно нарязаните подправки в блендера. Добавете охладените зеленчуци и пасирайте добре.
Получената кремообразна маса намажете върху пресен хляб (най-добре домашен) и сервирайте!
Вкусен пастет от тиквички, сирене и печурки
Наличието на гъби добавя пикантност и изтънченост към ястието.
С тях кремообразният пастет става ароматен и много засищащ.
Списък с продукти:
- 2 тиквички
- 2 бр. топено сирене
- 1 глава лук
- 1 морков
- 200 гр. печурки
- 2-3 скилидки чесън
- сол
- черен пипер
- копър
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките, обелете ги, настържете ги и сложете в купа. Оставете за половин час, за да си пуснат сока.
Междувременно обелете морковите и лука, настържете оранжевия зеленчук и нарежете лука на ситно. Сложете и двете съставки в тиган с олио и пържете до златистокафяво.
Добавете ситно нарязаните гъби и задушете, докато течността се изпари, след което запържете до златистокафяво, овкусявайки със сол, черен пипер и любимите си билки.
Изстискайте сока от тиквичките и ги добавете в тигана при останалите съставки. Ако видите, че няма достатъчно олио, можете да добавите още и да продължите да готвите зеленчуците за 10-15 минути.
Към все още топлата маса добавете нарязания на ситно копър и чесъна, прекаран през преса.
Сложете нарязаното на кубчета топено сирене и охладените запържени зеленчуци в блендер и пасирайте до получаването на хомогенна смес. След това намажете върху хляб и сервирайте.
Да ви е сладко!
Добави Коментар