Вече не купувам хляб! С 3 чаши брашно правя 9 броя от прочутия турски балон екмек
Три чаши брашно за девет вълшебни турски хляба… Пекат се само 5 минути! Турският хляб, известен още като „пита екмек“ или „балон екмек“, е истинска кулинарна магия, произлизаща от богатата традиция на Близкия изток.
Тези меки, ефирни хлебчета, които се надуват като малки мехурчета, докато се пекат, са идеалното допълнение към всяко ястие – от леки закуски със сирене до богати месни специалитети.
Интересното е, че простотата на приготвянето им ги прави любими в домовете по целия свят, а тайната на вкуса им се крие в търпението по време на ферментацията и внимателното боравене с тестото.
Само с три чаши брашно, днес ще създадем девет малки шедьоври, които ще изпълнят дома ви с неустоим аромат и вкус! Ето какво ви е необходимо:
Турски балон-хляб
Продукти:
1 чаша прясно мляко (200 мл), малко по-топло от стайната температура
2 супени лъжици кисело мляко
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица захар
3 чаши брашно (около 600-650 г)
1 чаена лъжичка сол
1 пакетче суха мая (около 7 г)
Приготвяне:
В дълбока купа изсипете хладкото мляко и добавете захарта и маята, след което разбъркайте, докато се разтворят.
След това добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте добре течните съставки с лъжица или бъркалка.
Постепенно добавете брашното към сместа, първо една чаша, заедно с чаената лъжичка сол, и разбъркайте с лъжица.
След като тестото започне да се сгъстява, добавете останалите две чаши брашно, малко по малко, като внимавате да не прекалявате – количеството може да варира.
Когато тестото е достатъчно гъсто, прехвърлете го върху работна повърхност и го месете с ръце за около 5-10 минути, докато стане гладко и еластично. Доброто месене е ключът към меките хлебчета!
Върнете тестото в купата, покрийте го с чиста кърпа и го оставете да почине на стайна температура за 45 минути.
През това време тестото ще удвои обема си и ще стане пухкаво.
След ферментацията, леко притиснете тестото с ръце, за да освободите излишния въздух и да предотвратите появата на вкус на мая.
Прехвърлете го върху работна повърхност, оформете го на дълго руло и го нарежете на 9 равни парчета. Оформете всяко парче на топка с длани, като поръсите с малко брашно, за да не залепне.Подредете топчетата върху леко набрашнена тава за печене, покрийте ги и ги оставете да втасат още 20 минути на топло място. Тази стъпка е важна, за да получите меки и леки кифлички.
След 20 минути вземете една топка, поръсете я с малко брашно от двете страни и я разточете с точилка на кръг с дебелина около половин сантиметър – не прекалено тънко. Повторете с всички топки.
Подредете разточените питки върху тава за печене, покрита с хартия за печене, покрийте ги и ги оставете да престоят още 15 минути на стайна температура.
Загрейте фурната на 250°C на горен и долен огън. Поставете тавата за печене във фурната и печете хлебчетата за 3-5 минути – внимавайте, пекат се бързо, така че не прекалявайте!
Когато се надуят като мехурчета и придобият светлозлатист цвят, извадете ги.
Тези девет хлебчета са идеални топли, с малко масло или като гарнитура към любимото ви ястие.
Ако ви останат остатъци, съхранявайте ги във фризера – вкусът и текстурата ще останат същите, когато ги размразите.
Опитайте ги и споделете своя опит – всеки хляб е малка история, на която да се насладите!
Добави Коментар