Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тази рецепта за туршия се върти в рода ни от поколения, става само за един ден

Ключови думи: туршия, флагман, рецепта

Това е рецепта, която се предава от поколение на поколение в нашето семейство и всеки, който я е опитал, е останал доволен.

Приготвената по този начин туршия има срок на годност до следващия сезон, но за нетърпеливите, тъй като се получава наистина вкусна, можете да я ядете още на следващия ден.

Туршиите са популярно зимно ястие не само в България, но и по цял свят и няма човек, който да не им се наслаждава.

Няма специална рецепта за приготвяне на туршии, важно е само да следвате няколко прости съвета, които можете да прочетете по-долу. Първата рецепта е без консерванти, а салатата от втората рецепта можете да ядете още на следващия ден.

Много е важно зеленчуците, които избирате, да са здрави, твърди и без никакви дефекти или неравности. Краставиците и чушките, които слагате, трябва да са твърди. Чушките също трябва да са хрупкави, твърди, без меки части, а също така е важно да проверите зеленчуците отвътре, не само отвън.

Количеството карфиол зависи от вашия избор и желание, както и от зеленчуците, които ще сложите. Карфиолът трябва да е бял като сняг, без жълти или жълтеникави части, които показват, че е започнал да вехне. Морковите не трябва да са меки. Обикновено се добавят и зелени домати, прясно зеле, нарязано на няколко парчета, и лук, в зависимост от вкуса.

Зеленчуците, които се слагат в туршията, трябва да се измият много добре и да се отцедят, преди да се сложат в съда (буркан или бидон). Най-добре е зеленчуците да се натъркат със сода бикарбонат и кухненска четка или гъба. По-възрастните домакини предпочитат почистването с четка, защото тя по-добре измива всички вдлъбнатини и пори на зеленчуците. Зеленчуците се измиват в три води.

Измийте и съда, в който ще сложите зеленчуците. Най-добре е да изплакнете съда с топла вода, след това с разтвор от оцет и вода. Зеленчуците, които имат стъбло, като например чушки, е необходимо да се почистят от него, същото се прави и с краставиците, като се отрязват върховете, средната част, където започва стъблото, и семките (ако има такива).

Карфиолът се нарязва на по-малки розички, морковите се обелват, лукът също трябва да се почисти добре. Важно е зелето да се провери добре, като се отстраняват първите листа, разрязва се и се оглежда отвътре.

В туршията обикновено се слага ред чушки, след това ред краставици, ред домати, ред карфиол и така нататък, докато зеленчуците се изчерпят. След това се залива със саламурата.

Ако искате да приготвите туршия без консерванти, която можете да ядете на следващия ден, прочетете следната рецепта:

РЕЦЕПТА 1

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

1 кг краставици
1 кг моркови
1/2 кг зелени домати
1/2 кг зелени чушки
1 кг карфиол
1 кг зеле
Други необходими съставки:

750 мл алкохолен оцет
250 г захар
150 г сол
250 мл вода
1/2 литър олио
1 пакетче черен пипер
ПРОЦЕДУРА: 

Измийте всички зеленчуци и ги нарежете на кръгчета, а зелето на тънки филийки. Сварете морковите за около 5 минути, оставете ги да се охладят, след което ги нарежете на кръгчета. Сложете вода, оцет, захар, сол, олио и черен пипер в тенджера и варете на слаб огън, докато заври.

След като заври, налейте водата в бурканите, в които предварително сте сложили зеленчуците. Поставете бурканите върху кърпи и постепенно добавяйте саламурата, за да ги затоплите. След това ги затворете. Салатата може да се консумира на следващия ден.

ВТОРА РЕЦЕПТА: Солен разтвор за 5 кг туршия

Съставки:

3 литра вода
1 литър алкохолен оцет
150 г сол
200 г захар
10 г консервант*
5 г масло от гроздови семки*
1 пакетче черен пипер на зърна
Процедура: 

Сварете 1 литър вода и я оставете да изстине, след което добавете захарта, консерванта, маслото от гроздови семки и черния пипер.

Разбъркайте, за да разтворите съставките, след което добавете останалата вода и оцет. Оставете течността да се охлади напълно, след което я изсипете върху зеленчуците. Друг начин е да комбинирате оцета и водата, след което да добавите останалите съставки, но този метод изисква повече време за смесване, защото консервантът се разтваря по-трудно в студена вода.

Консервантът винаги се поставя в хладка вода, а не директно във вряща вода. Съдът се затваря плътно с подходящ капак и се оставя да престои 21 дни, без да се отваря.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Флорентино Перес поканил Модрич за треньор в Реал М Перес отбеляза, че би било чест за Реал Мадрид, ако хърватинът започне треньорската си кариера в младежката академия на клуба Невероятната история на откритието на българския футбол. Той не чува и играе със слухов апарат Когато е само на два месеца, той преболедува тежко шарка, поради което губи напълно слуха си
Изоставените пасища се превръщат в горивото на пожарите, алармира Татяна Султанова Според Султанова, една от най-пренебрегваните причини за бързото разрастване на пожарите, особено в защитени територии като Пирин, Рила, Стара планина е обезлюдяването на селата и изоставянето на пасищата Созопол домакин на първия международен турнир по плажна борба Решението за домакинството бе взето на среща между кмета на община Созопол Тихомир Янакиев и председателя на Българската федерация по борба Станка Златева
Каналджии, пияни и дрогирани ще плащат стойността на чуждото превозно средство, с което са осъществили деянието Вижте какви промени в закона готвят Лятната къща на Коцето в Царево струва над милион евро Имотът е обзаведен много луксозно, а мебелите са по поръчка от Италия
Несебър и Гота сключиха меморандум за сътрудничество С подписването на документа се цели създаване на устойчиви връзки между двата града в рамките на Европейския съюз В голяма област откриха ново огнище на шарка по животните Заболяването е установено в животновъден обект с 112 овце
Почина известен строителен предприемач Дългогодишният член и настоящ председател на Габровската търговско-промишлена палата си отива на 80-годишна възраст Тази красавица е гаджето на Юксел Кадриев, оказа се сериозна бизнес дама Венцислава е отворила онлайн бутик за дрехи
84-годишен зад волана блъсна 82-годишна баба При удара е пострадала пътничката в "Опел“-а – жена на 82 години, която е приета в болница, без опасност за живота Константин е новата звезда на бТВ Отразявал е редица значими теми - от природни бедствия до международни конфликти, като винаги се стреми да поднася информацията по ясен, точен и обективен начин