Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сънувам я тази турска баница с кашкавал и сирене, откакто я опитах миналото лято!

Ключови думи: турска баница, флагман, рецепта

Туркините са едни от най-големите майсторки на баниците и тестените изделия изобщо. А турската баница, известна като бюрек, заема челно място във всички класации за баница в света! 

Днес ви предлагаме един специален вариант на бюрек, който се приготвя в района на оживения южен турски град Адана.

Тази уникална вариация на класическия бюрек се гордее с характерно богато и задоволително изживяване, което го отличава. Забравете за люспестите слоеве, които може би очаквате; версията на Адана се отличава с възхитително дъвчаща текстура, постигната чрез щателно ръчно разточено тесто, сварено преди печене.

Магията се крие в процеса на наслагване. Деликатни листове тесто, всеки с любов разтегнат и сварен до съвършенство, са щедро поръсени с изкусителна смес от местни сирена . Това често включва комбинация от пълномаслено турско бяло сирене, подобно на фета, и жилаво, леко солено сирене, характерно за региона, което придава отличителна пикантна дълбочина и неустоимо опиянение с всяка хапка.

След като се сглоби, бюрекът се пече до златисто съвършенство, което води до хрупкава външна коричка, която отстъпва място на чудесно мека и дъвчаща вътрешност. Самият аромат е достатъчен, за да привлече, обещавайки симфония от текстури и вкусове, които танцуват на небцето.

Ние ви предлагаме опростен вариант на Турска баница с кашкавал и сирене – без ръчно месене и разточване на корите. Така лесно ще получите у дома уникалния вкус на този специалитет. Ето необходимите продукти:

Турска баница с кашкавал и сирене

Продукти:

12 листа кори за баница (може и от по-дебелите)
10 с.л. масло (разтопено)
3 чаши сирене по избор (изберете варианти, които лесно се топят – моцарела, чедър, грюер и др., може и само кашкавал)
Заливка:

100 мл прясно мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. масло (разтопено)
Приготвяне:

Настържете кашкавал или комбинация от сирена в купа и оставете настрана.

Смесете всички съставки за заливката в купа и оставете настрана.

Намажете обилно дъното и стените на тава с диаметър около 23 см (може да използвате и правоъгълна) с разтопено масло и поставете първата кора, след което намажете отново с масло.

Поставете още 3 листа кори, като мажете с четка масло между слоевете.

Вземете 2 листа кори, потопете ги напълно във вода за 10 секунди и ги поставете върху 3-те листа в тавата, подредени по-рано.

Поръсете отгоре с 1/2 от сместа със сирене, след това със заливката и накрая с останалата смес със сирене.

Вземете още 2 листа кори, потопете ги във вода за 10 секунди, след което ги поставете върху сиренето и заливката.

Подредете 4 листа кори отгоре (намазвайки с четка с масло след всеки слой), след което прегънете навътре висящите кори, за да загладите бюрека.

Изсипете останалото разтопено масло върху тестото, нарежете на квадрати и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути, докато горната част покафенее.

Обърнете бюрека и продължете да печете още 10-15 минути, за да покафенее и долната страна.

Оставете да се охлади за 5 минути, нарежете на квадрати и сервирайте веднага.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Земетресения в Гърция Няма данни за пострадали Ще спечели ли бургазлийката "Диви и красиви" Лекарката Ренета и Асен са сред двойките финалисти
Освободен бивш заложник ще се присъедини отново към израелската армия Александър е войник, отвлечен при акцията на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. Затопляне на краката - прост и научно доказан метод за по-бързо заспиване Идеалната комбинация за нощен отдих е топла кожа и прохладна стая
Служители на БНТ излизат на протест за по-високи заплати Журналистите настояват за увеличение с 30% Кибератака блокира няколко големи летища в Европа Последваха огромни забавяния и отмяни на полети
Защо е хубаво да ядем по 150 грама ориз дневно Целулозата, съдържаща се в него, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането Зеленски: Износът на оръжие ще финансира военния ни комплекс
Тяло на мъж е намерено в пловдивското село Белащица Задържан е 47-годишен съсед на жертвата „Черната смърт“ отворила пътя на турците към Европа Чумата, отнела през 40-50-те години на 13-и век живота на близо 24 милиона души
Почина голямо величие на БКП-Несебър Днес изпращат Тодор Костадинов - първи секретар на Общинския комитет, в последния му път Български учени с уникален пробив - резултати, които променят моделите за термоядрен синтез Откритието може да промени хода на историята