9 причини, поради които трябва да ядете кайсии
Кайсиите са вкусен костилков плод, който е и много хранителен и трябва да се консумира, докато е в сезон.
Те са любим плод за мнозина и освен че са вкусни, носят и определени ползи за здравето – могат да допринесат за здравето на червата и да подобрят външния вид и здравето на кожата отвън.
Те са изключително богати на хранителни вещества и предлагат много ползи за здравето, включително по-добро храносмилане и здраве на очите.
1. Кайсиите са много хранителни и нискокалорични
Кайсиите са изключително хранителни и съдържат множество важни витамини и минерали. Например, две кайсии съдържат само 34 калории и осем грама въглехидрати. Те са също така добър източник на бета-каротин, лутеин и зеаксантин – мощни антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма.
Най-здравословно е да ги ядете цели и необелени, тъй като кората съдържа голямо количество фибри и хранителни вещества.
2. Кайсиите са богати на антиоксиданти
Кайсиите са отличен източник на антиоксиданти, включително бета-каротин и витамини А, С и Е. Освен това, те са богати на флавоноиди – група полифенолни антиоксиданти, за които е доказано, че предпазват от заболявания като диабет и сърдечни заболявания.
Едно проучване установи, че хората с висок прием на флавоноиди имат до 56% по-ниски нива на оксидативен стрес.
3. Кайсиите могат да подобрят здравето на очите
Кайсиите съдържат няколко съставки, които са от решаващо значение за здравето на очите, включително витамини А и Е.
Витамин А е важен за предотвратяване на нощна слепота, докато витамин Е е мастноразтворим и действа като антиоксидант, който предпазва очите от увреждане, причинено от свободните радикали.
Кайсиите съдържат също лутеин и зеаксантин – каротеноиди, присъстващи в лещата и ретината на окото, които помагат за предпазване от оксидативен стрес.
4. Кайсиите могат да подобрят здравето на кожата
Основните причини за бръчки и увреждане на кожата са външни фактори – слънце, замърсяване и цигарен дим. Въпреки това, със здравословна диета, богата на антиоксиданти (като кайсии), е възможно да се смекчат някои от тези щети.
Витамин C помага за предпазване на кожата от UV лъчи и спомага за производството на колаген, който придава на кожата твърдост и еластичност. Витамин E допълнително предпазва от свободните радикали. Бета-каротинът може да помогне за предпазване от слънчево изгаряне, както е доказано в едно проучване.
5. Кайсиите могат да подобрят здравето на червата
Кайсиите могат да допринесат за здравето на храносмилателната система. Една чаша кайсии (165 г) съдържа 3,3 г фибри, което е 8,6% от дневната стойност за мъжете и 13,2% за жените.
Кайсиите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, които помагат за балансиране на микробиома в червата.
6. Кайсиите са богати на калий
Кайсиите са добър източник на калий, минерал, който играе важна роля в изпращането на нервни импулси, мускулните контракции и поддържането на водния баланс в тялото.
Две кайсии (70 г) съдържат около 181 мг калий, което е около 4% от дневната нужда. Адекватният прием на калий помага за предотвратяване на подуване на корема и поддържане на нормално кръвно налягане.
7. Кайсиите са много хидратиращи
Както повечето плодове, кайсиите съдържат голямо количество вода, което помага за поддържане на телесната температура, здравето на ставите и правилната сърдечна функция.
Една чаша кайсии (165 г) съдържа почти 2/3 чаша (142 мл) вода.
Кайсиите, богати както на вода, така и на калий, могат да помогнат за възстановяване на загубените електролити след физическа активност.
8. Кайсиите могат да предпазят черния дроб
Някои изследвания показват, че кайсиите могат да помогнат за предпазване на черния дроб от оксидативен стрес.
В две проучвания върху животни, плъхове, на които е даден алкохол и кайсии, са имали по-ниски нива на чернодробни ензими и маркери на възпаление в сравнение с плъхове, на които е даден само алкохол.
9. Кайсиите са лесни за добавяне към вашата диета
Както пресните, така и сушените кайсии са лесни за употреба и вкусни, така че можете лесно да ги включите в диетата си.
Можете да ги добавите към мюсли или гранола, да ги ядете като лека закуска или да ги добавите към кисело мляко, визира zdrave.to.
Добави Коментар