Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Глухарчето чисти черния дроб

Ключови думи: глухарче, черен дроб, природа, растения, витамини, минерали

От хиляди години се използва в народната медицина като лечебно растение. То е богат източник на фибри, витамини и минерали. В състава му се откриват витамин А, витамини от група B, сред които ниацин, тиамин, холин, рибофлавин и пиридоксин. Има още фосфор, желязо, цинк, мед, натрий, селен. Най-голямо е съдържанието на калий – в 100 грама от растението се откриват 397 мг от елемента.

Силното антиоксидантно действие на глухарчето води до премахване на свободните радикали и пречистване на организма от токсините, което влияе благоприятно върху чернодробната функция. За целта се използва екстракт от корена.

Стимулира също и секрецията на жлъчката. Може да помогне за намаляване на зловредното действие от медикаментите върху черния дроб.
Глухарчето забързва метаболизма и помага на организма в процеса по горене на мазнини. Коренът от растението има благоприятно влияние върху стомашно-чревния тракт. Подобрява обмяната на веществата и има детоксикиращо действие върху организма, с което улеснява отслабването.


Едно от най-широките му приложения в традиционната медицина е свързано с храносмилателните проблеми. Екстрактът от корена помага при запек, подуване на стомаха, газове, дискомфорт.
Глухарчето укрепва и имунната система, което се дължи на богатото съдържание на витамини и минерали.

Растението може да се приема по различни начини – като чай, тинктура, хранителни добавки или като част от вашето меню, например в салати. Листата му се комбинират отлично както със зеленчуци, така и с месо и риба. Среща се още и под формата на подправка, като за приготвянето ѝ се използват листата, които се изсушават и стриват на прах. Когато използвате растението в храната си, предварително трябва да го накиснете в подсолена вода. По този начин ще премахнете горчивия вкус.


За приготвяне на чай от глухарче ще ви бъдат необходими 2 супени лъжици от растението и 500 мл вода. Сместа трябва да ври поне 5 минути, след което течността се отцежда и към нея може да се добави мед на вкус.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тази риалити звезда ще се пробва като певец След като завъртя главите на някои от участничките с чар и мускули, той продължава публичните си изяви в новото онлайн риалити "Къщата на инфлуенсърите" Созопол влезе в топ класация на британски таблоид Градът е отличен избор за британци с ограничен бюджет, които искат почивка на слънце без големи разходи
Сериозни проблеми в семейството на Уил Смит Според информацията, синът на Уил Смит все по-често попада в обектива на медиите в компрометиращи ситуации, свързани с употребата на опиати – последният подобен инцидент се случва след нощно парти във френската столица Защо си вдигна краката в тв ефира Облечена в ултра къса черна рокля, певицата вдигна крака високо и накара водещият да онемее от гледката
Глухарчето чисти черния дроб То е сред най-полезните растения в природата Мече стана сензация в социалните мрежи Красива, но опасна "банда" броди из Русия
Лятото се обръща: След жегата идат бури и градушки, понеделник ще е опасен Лошото време ще обхване Западна и Централна България следобед, предупреждават синоптиците Мон Дьо побесня в края на сезона Имаше хора, които решиха, че мога да бъда килим за техните мръсни крака, но не пера имиджи - ядоса се водещият
Бананова кора вместо ботокс? Ето как действа върху кожата Нарастващ брой проучвания подчертават благоприятното ѝ въздействие върху външния вид Силна буря връхлетя страна от Балканите Стихията вилня в Хърватия
Мицин бе близо до исторически медал Плувецът се движеше за бронз на 400 метра свободен стил, но силите му не бяха оптимални във финалния спринт Почина известна журналистка Напусна ни Ирена Чершинева