Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гола сарма по чешки е новата любима рецепта у дома

Ключови думи: гола сарма, рецепта, флагман

Ароматът й напомня за неделния обяд у баба, а вкусът – за добре познатия домашен уют.

Въпреки че е просто ястие, правилното му приготвяне изисква известна доза чувствителност – ако месните рулца не са приготвени както трябва, те могат да бъдат сухи, да се разпаднат или да им липсва вкус.

Днес ви представяме изпитана рецепта за Гола сарма по чешки, която на оригиналния език носи името Sekaná. Богат вкус, сочност и простота на приготвянето – това са основните плюсове на рецептата, която е любима в много чешки домове.

Традиционно се поднася със запечени зеленчуци, най-често картофи (или с картофено пюре).
Ето необходимите продукти:

Гола сарма по чешки

Продукти (за 4–6 порции):

500 г кайма от свинско месо (в идеалния случай от плешката)
300 г говежда кайма
1 голяма глава лук
2–3 скилидки чесън
2 стари хлебчета (или 3 филийки бял хляб)
150 мл прясно мляко
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян черен пипер
1 чаена лъжичка майорана
½ чаена лъжичка смлян кимион
1 супена лъжица горчица
1 супена лъжица сладък червен пипер
1 с.л. олио или свинска мас
по желание: малко нарязан магданоз или настъргано сирене
Приготвяне:


Накъсайте хлебчетата (или филийките хляб) на парчета и ги залейте с мляко. Оставете ги да набъбнат поне 10 минути, след което ги изстискайте добре.

Запържете ситно нарязания лук в малко олио до златисто кафяво и го оставете да се охлади. Сложете двата вида кайма в голяма купа, добавете лука, счукания чесън, изцедените галетата, яйцата, горчицата, подправките и солта.

Разбъркайте всичко добре с ръце – сместа трябва да е леко лепкава, но еднородна. Разбърквайте поне 5 минути – това ще активира протеина в месото и ще предотврати разпадането на „сармите“.

Върху тава за печене, покрита с хартия за печене, оформете сместа във формата на големи продълговати кюфтета. Можете да намажете горната част с малко олио или горчица, смесена с кетчуп – това ще създаде вкусна коричка.

Загрейте фурната до 180°C. Печете приблизително 60–75 минути (в зависимост от дебелината), като добавите малко вода или бульон след 20–30 минути.

Можете да намажете отново горната част по време на печене. Ако се изпече твърде бързо, покрийте с фолио.

След готвене оставете голите сарми да починат поне 10–15 минути, преди да ги нарежете. Така ще запазят сочността си и няма да се разпаднат при нарязване.

Може да ги поднесете с много „добавки“:

С картофено пюре, пюре от целина или грах
С варени или печени картофи
Със задушено зеле или кисели краставички
В студен вариант като сандвич или сандвич с горчица и лук
Да ви е сладко!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Какво да правим при слънчево изгаряне? Народно "лекарство" може да забави възстановяването В Англия се радват на рядък леопард Снежният леопард е застрашен от изчезване
ЦСКА отдаде почит пред паметта на Трифон Иванов Днес железният бранител щеше да стане на 60 години Мицин с отлично плуване на Световното Българинът се класира за финала на 400 метра свободен стил
Много българи празнуват днес За имен ден може да поздравите... Коя е Катерина - дъщерята на Тодор Славков? Малък Тошко почина на 54 години - на същата дата, на която умират майка му Людмила Живкова през 1981 година и вуйчо му Владимир Живков през 2021 г
Пламна пожар в голям роден град Във Велико Търново изкараха тежка нощ Огромна жега в страната Над 40 градуса в някои места днес
Лъвът с подарък от Акаша, а Стрелецът да внимава с авантюрите  Хороскоп за деня – 27 юли 2025, неделя Всички правим тази грешка със саксийните цветя, заради която те умират Полагате грижи, поливате редовно, а растенията на терасата пак не вървят?
След жегите през уикенда - иде още по-опасно време Очакват се над 40 градуса, но и летни бури Дори не сте подозирали какво символизира булчинският воал Този ефирен облак от тюл остава един от най-трайно запазените елементи при подготовката за сватба