Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това са най-опасните храни през лятото

Ключови думи: опасни храни, жега, лято

Забравете за аланглето, тартара и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

Сготвяйте добре храната, при висока температура и за продължително време, особено месо, риба, яйца, добави още тя.

Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение, а високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини  и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции или  интоксикации, посочи д-р Левкова.

Експертът посъветва още да не се приготвят заготовки, защото е вероятно да останат живи бактерии, дори и след термично готвене, което прави храната опасна. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати, отбеляза още лекарят. Д-р Левкова посъветва още при готвене ръцете и повърхностите да се мият често, особено при приготвяне на сурово месо, птици и риба.

Тя посочи също да се избягват лесно развалящи се продукти, като яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия, ако няма да бъдат охладени веднага след приготвянето или закупуването им, както и продуктите и сготвената храна да се съхраняват в хладилник при температура под 5°C.  Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срока на реализация, подчерта лекарят. Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината, добави тя.

Левкова препоръча да се внимава при съхраняване на храната и консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти, както и недобре сготвени продукти. Да се внимава при хранене на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен, подчерта още тя. Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които за няколко часа да съхраните безопасно сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и други храни, посъветва още експертът.

Тя напомня още да се мият ръцете след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка, след кашляне или кихане. При липса на вода и сапун, почиствайте  ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”, отбеляза Левкова. Лекарят посъветва децата да се учат на трайни и стабилни хигиенни навици чрез личен пример и игра.

Левкова препоръча още да се следи за признаците на хранително отравяне след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход. Научете и децата да разпознават първите симптоми, добави тя. При трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, или други симптоми, потърсете лекарска помощ, отбеляза също лекарят. Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, а единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено, допълни тя.

Първите признаци на хранително отравяне започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици, неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна, съхранявана извън хладилник, коментира Левкова.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Дете загина след падане от водна пързалка в чужбина Трагедия в Хърватия Шест бабини рецепти при упорита кашлица Ето лекове от народната медицина
Голям пожар в Ямболско Няма пряка опасност за местните жители Нов протест в защита на кмета на Варна, Асен Василев е в града Трилърът с кмета продължава
Елементарен трик за пестене на гориво Избягвайте ненужното ускорение и спиране Косатки потопиха плавателен съд Ето подробности
Азис сподели какви пари е дал за любима дреха Певецът показа скромност Как се дава интервю за покойник Създава се нова професия - телевизионен гост за лаици, които обикалят студията и говорят за неща, от които нищо не разбират
"Черноморец" взе важно решение за чужденците Двама от тях няма да продължат с отбора Вече не пържа тиквичките, а правя котлети от тях на фурна - любимото лятно ястие Много по-вкусни и здравословни са
Полумъртъв грък се срина пред общината в Симитли Ръцете на мъжа били вързани със сезал, реаниматорите в МБАЛ Благоевград се борят за живота му С този трик ще забравите за мръсотията по печката Ще са ви нужни само няколко съставки