Ще започнете да преварявате водата всеки ден, прочетете ли това
Преваряването на питейната вода може да бъде изключително ефективна стратегия за намаляване на риска от навлизане на микропластмаси и нанопластмаси в човешкото тяло, сочи ново научно изследване, публикувано в престижното списание Environmental Science & Technology Letters.
Според учените от Медицинския университет в Гуанджоу и Университета в Джинан (Китай), микропластмасите и наночастиците представляват нарастваща заплаха за здравето на хората. Те могат да попаднат в организма чрез водата, храната и въздуха и да се натрупат в органите и тъканите, увеличавайки риска от редица заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми и невродегенеративни състояния като деменция.
Изследователите експериментално добавят микропластмаси към вода с различна твърдост и я варят за 5 минути. Резултатите показват:
- До 25% намаление на микропластмасите в мека вода
- До 90% редукция в твърда вода, благодарение на съдържанието на минерали като калциев карбонат
Този минерал, при загряване, формира котлен камък, който улавя малките пластмасови частици. Така те могат да бъдат лесно премахнати чрез филтри от неръждаема стомана, вместо чрез пластмасови съдове, които могат да добавят допълнителни замърсители.
Защо това има значение?
Според инженер Джимин Ю, един от водещите автори на изследването, този лесен и достъпен метод може да се превърне в глобална стратегия за намаляване на излагането на микропластмаси. Преваряването на водата е традиционна практика в страни като Китай, Виетнам и Индонезия, а сега тя може да получи ново значение в съвременния свят, изправен пред екологичната криза с пластмасовото замърсяване.
Връзка между микропластмасите и човешкото здраве
Научни изследвания вече доказват пряка връзка между наличието на микропластмаси в човешките артерии и повишен риск от инфаркт и инсулт. Други проучвания намират микропластмаси в мозъка на хора с деменция, което подчертава сериозността на проблема. Преваряването на чешмяна вода в метален съд и филтрирането ѝ чрез неръждаема стомана може значително да намали концентрацията на вредни микропластмаси в ежедневната ни диета. Това е евтина, достъпна и ефективна практика, която може да има дългосрочни ползи за общественото здраве. Учените настояват за допълнителни изследвания, за да се оцени дали този метод действа и срещу други видове синтетични замърсители.
Добави Коментар