Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Такива ще са последствията, ако сложите топла храна в хладилника

Ключови думи: хладилник, уред, топла храна

Чували ли сте от майка си на въпроса „Защо не трябва да слагам топла храна в хладилника?“ лаконичното „Просто не трябва“?

Време е да ѝ дадете малко по-убедителен отговор — ето 5 конкретни причини, които доказват, че това е лоша идея и за вас, и за уреда ви.

Гарантираме ви, че ще съжалявате жестоко, ако го сложите.

1. Увеличавате сметките за ток
Хладилникът не охлажда директно храната, а отвежда топлината ѝ чрез система с фреон и компресор. Когато поставите нещо горещо вътре, уредът трябва да работи на максимален капацитет, за да понижи температурата в камерата. Това значи повече енергия = по-високи сметки.

2. Повреда на компресора – най-скъпата част от хладилника
Редовното поставяне на горещи ястия води до прегряване и ускорено износване на компресора. При по-сериозен натиск може да изгори електродвигателят, да се повреди вентилаторът (при моделите с No Frost), да се напука фреоновата тръба или дори да се счупят пластмасовите или стъклените рафтове. Всичко това води до скъп ремонт – или нов хладилник.

3. Губите гаранцията
Ако уредът ви е нов и разчитате на гаранционно обслужване, ще останете разочаровани. Повечето сервизи отказват безплатен ремонт, ако причината за повредата е системно поставяне на топли храни в хладилника. В ръководството почти винаги пише изрично: „Не поставяйте горещи ястия вътре.“

4. Образуване на лед и конденз
Ако хладилникът ви няма система No Frost, парата от горещата храна ще се кондензира по стените и ще се образува заледяване. Това води до спад в ефективността, по-бързо износване на уреда и необходимост от по-често размразяване.

5. Влошавате вкуса на храната
Горещите ястия, особено супите и яхниите, трябва да се „настоят“, преди да се охладят. Принудителното охлаждане в хладилника влошава вкуса им и намалява ароматния ефект. Освен това, резките температурни промени не са подходящи за много готвени храни.

А ако наистина бързате?
Потопете тенджерата с гореща супа в голям съд със студена вода и лед – така ще охладите безопасно.

Разпределете храната в няколко по-малки, затворени съдове и я оставете да изстине поне до стайна температура, преди да я сложите в хладилника.

Някои модерни хладилници имат специални изолирани отделения за поставяне на топла храна, но въпреки това консумацията на енергия се увеличава, а редовната употреба на такава функция не е препоръчителна./jenata.blitz.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Разработиха нов вид витамини Той действа необичайно бързо, разработен от международен екип от учени, базиран във Франция Този любим плод лекува болки в ставите Във Франция го наричат „лекарство за артрит“
Антоанет Пепе и Иво Карамански-младши вдигнаха щура сватба Видеа и снимки от пищната сватба споделиха техните приятели, а социалните мрежи буквално избухнаха Вероятен инфаркт предизвикал челен удар между кола и автобус 296 жертви от началото на годината по пътищата в България
Google ще замъглява сателитни изображения в Южна Корея Приключва близо 20-годишен спор за националната сигурност и картографските данни Обявиха Станка Златева за враг на Кремъл Какво пише популярно издание в страната
Цената на имотите в голям наш град стигна небесата Апартаментите ново строителство са предпочитани, особено от млади купувачи и семейства Вандали вилняха пред централата на БСП-Пловдив, опръскаха с боя балерефа на Димитър Благоев Счупена е и паметната плоча на Лиляна Димитрова
Митница Бургас пусна на търг близо 88 кг злато и сребро, задържани при контрабанда Включени са бижута, монети, кюлчета и скъпоценни камъни, отнети в полза на държавата Катастрофа с автобус на "Хемус", има загинал Пътят е затворен за движение
Не исках да изглеждам тъпа кифла, ама изглеждам точно така, изцепи се тази участничка в Игри на волята Алекс е всъщност сестра близначка на Дани от последния сезон на "Един за друг". Компанията на този българин достигна върха на финансовия свят Влад Тенев е роден в България и емигрира в САЩ с семейството си като дете. Завършва Станфордския университет и заедно с Байджу Бхат основава Robinhood с идеята да направи инвестициите достъпни за широк кръг потребители