Много малко хора знаят какво се случва със сливите, когато сложите във фризера само за 12 часа
Сливите, които скоро ще започнат да зреят, са не само вкусен плод, но ще ви помогнат да отслабнете и могат да бъдат и лечебни.
Малко хора знаят защо е добре да ги замразяваме.
Сливата е богата на минерали като калий, желязо и флуор.
Желязото има значително влияние върху изграждането на червените кръвни клетки. Калият е важна част от клетките и телесните течности, които регулират сърдечната честота и кръвното налягане.
Богатите на витаминни комплекси от група В, като ниацин, витамин B6 и пантотенова киселина, допринасят за метаболизма на протеините и мазнините в организма. Съдържа и витамин К, който е важен за лечението на кръвосъсирването, костни заболявания и болестта на Алцхаймер.
Слива и нейните ползи за здравето
Плодът е много нискокалоричен, не съдържа наситени мазнини, но съдържа витамини, минерали и много други ползи за организма.
Сливите се използват като слабително – съдържат фибри и сорбитол, които подпомагат метаболизма на храносмилателната система.
Сливите са отличен източник на витамин С, който е ефективен антиоксидант.
Витамин С помага на организма да се бори с инфекции, възпаления и свободни радикали.
Сливата, особено мирбелата, е ценен източник на витамин А и бета-каротин.
Витамин А има благоприятен ефект върху зрението, кожата и лигавиците.
Изследванията са заключили, че този витамин предпазва от рак на белия дроб.
Плодът съдържа значителни количества полифенолни антиоксиданти като лутеин и криптоксантин зоаксантинол.
Тези съставки помагат в борбата със свободните радикали и реактивния кислород, които играят важна роля в процеса на стареене и други заболявания.
Плодът е изключително полезен и за зрението ви, предпазва го от дегенеративни заболявания.
Почиства кръвта, понижава кръвното налягане и холестерола в кръвта.
Сливите почистват черния дроб и се борят с бъбречни заболявания.
Витамините от група В в сливите имат благоприятен ефект върху нервната система и мозъчната функция.
Този витамин е много важен за нервната система, той помага на мозъчния метаболизъм и по този начин поддържа правилното мислене, учене и памет.
Сложете сливите във фризера!
Не можете да видите вътрешността на този плод и следователно не знаете в какъв етап на зрялост е сливата (дори плод, който е по-мек на допир, не винаги може да е напълно узрял).
Може да се случи така, че когато опитате по-неузрял плод, езикът и цялата ви уста буквално да изтръпнат. Вкусът е тръпчив и всяка хапка е трудна за преглъщане. Това неприятно усещане се причинява от танин, който е не само неприятен на вкус, но може да причини и стомашно дразнене.
Това е растително вещество, което не е смилаемо и следователно причинява чести храносмилателни проблеми, особено при хора с чувствителен стомах.
Наличието на танини е доказателство, че сливите не са узрели и следователно нямат толкова хранителни вещества, колкото очакваме от този чудотворен плод. Ако обаче замразите такива плодове, танинът ще се загуби напълно, а плодовете ще бъдат по-сладки и по-хранителни.
Ледът подобрява състава на този плод, правейки го още по-здравословен.
Така че, следващия път, когато имате плодове у дома, които не са толкова сладки, колкото очаквате, не ги изхвърляйте, а ги замразете.
Според експерти, замразените сливи са особено полезни при тези проблеми:
нормализират нивата на кръвната захар
подпомагат образуването и здравината на костната тъкан
укрепват косата и ноктите и подпомагат храносмилането.
Въпреки това, това е и много практичен начин за съхранение на сливи в продължение на години.
Замразяването и сушенето са сред най-добрите методи.
Добави Коментар