Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Приготвянето на сладкиш "Ден и нощ" едно време беше ритуал за мама, пренесох тази традиция и у дома

Ключови думи: ден и нощ, флагман, сладкиш, рецепта

Тази рецепта е от графата „стари, но златни“, любима на цели поколения, за които приготвянето на домашни сладкиши беше ритуал.

Днес, макар кулинарните щандове да изобилстват с всякакви вкусотии, Сладкиш Ден и Нощ си остава класика в жанра, а приготвянето му отнема буквално 5 минути (без печенето).

Ето необходимите продукти за това пухкаво удоволствие:
Продукти:

За слоя „Ден“ (светъл):

1 чаша обикновено брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаша несолено масло, омекнало
1/2 чаша кристална захар
2 големи яйца
1/4 чаша мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Настъргана кора от 1 лимон (по избор)
За слоя „Нощ“ (шоколадов):

1/2 чаша неподсладено какао на прах
1/4 чаша топла вода
1/4 чаша кристална захар
1 яйце
1/4 чаша мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Приготвяне:

Приготвяне на слоя „Ден“:

Загрейте фурната на 175°C. Намажете и набрашнете квадратна тава с размери 20 см. В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта.

В друга купа разбийте маслото и захарта, докато сместа стане на пяна. Добавете яйцата едно по едно. Разбъркайте млякото и екстракта от ванилия.

Постепенно добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте, докато се смесят. Изсипете сместа в подготвената тава.

Приготвяне на слоя „Нощ“:

В малка купа разбийте заедно какаото на прах и топлата вода до гладкост. Оставете леко да се охлади. В друга купа разбийте заедно захарта и яйцето. Добавете охладената какаова смес, млякото и ванилията.

Внимателно изсипете шоколадовата смес върху слоя „Ден“ в тавата. С помощта на дървена пръчица направете шарки:

Печене:

Печете 25-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.

Оставете сладкиша да се охлади напълно във формата, преди да го нарежете и сервирате.

Съвети и вариации:

Декорация: Покрийте с шоколадова глазура, поръсете с пудра захар или добавете пресни плодове.

Различни вкусове: Добавете екстракт от бадем или портокал към слоя „Ден“ или използвайте различни видове какао за слоя „Нощ“.

По-бързо приготвяне: Използвайте готова смес за кекс за всеки слой.

Насладете се на вкусния и визуално интересен сладкиш „Ден и нощ“ за 5 минути!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Каза специални думи за Синер Вон е била сигурна, че Яник ще спечели на Уимбълдън Ужас в Холивуд
Стягат протест срещу фотоволтаиците в... Кюстендил Подпали мрежата на 60 Хърли има безупречна фигура
Иво Сиромахов: Най-тежката професия е... Писателят с интересна фраза Хвана си млад мъж Алба е на крилете на любовта
Златева към Милов: Искам официално, лично и публично да... Президентът на федерацията се извини на настоящия спортен ас, но ще участва ли Кирил на Световното? Морето взе 3 жертви в... Гърция
Икономическа полиция влезе в Община Варна Властите проверяват заповедта на арестувания кмет Благомир Коцев за назначаване на негов заместник Гаджета ли са? Азис и Атижа са "опасно близки"
Отговори за "Покахонтас" Ивелин Михайлов отрече да са гаджета, смята, че въпросната жена е добра актриса И такситата ще започнат да показват тарифите в евро Ето кога