Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Не смесвайте сурова и сготвена храна

Ключови думи: храна, сурова, сготвена, лято, министерство на здравеопазването

Само през изминалата седмица са регистрирани подобни случаи в гр. Трявна и в гр. София, при които са заболели 15 лица. Най-честите симптоми на хранителна интоксикация са стомашни болки, повръщане и диария. Оплакванията могат да се появят много бързо след консумация на храната, но понякога може да е след дни.

В повечето случаи симптомите се появяват 24-72 часа след консумацията на храната. Причината е благоприятната среда за развитие на микроорганизми при високи температури и неправилно съхранение на хранителни продукти. За да предотвратим риска от стомашни неразположения препоръчваме:

Поддържане на чистота. Причинителите на хранителни интоксикации се пренасят по ръцете, кърпите за избърсване и приборите, особено дъските за рязане. Най-малкият контакт може да ги пренесе в храната и да причини хранителни заболявания. Не смесвайте сурова и сготвена храна. Суровата храна, особено месото, птиците и морските дарове, както и техните сокове, могат да съдържат опасни микроорганизми, които могат да бъдат пренесени върху други храни по време на приготвянето и съхранението на храната.

Правилното готвене убива почти всички опасни микроорганизми. Храната е безопасно сготвена, когато вътрешната температура стане достатъчно висока, за да убие микробите, които могат да ви разболеят. Проучванията показват, че готвенето на храна до температура от 70°C може да помогне да се гарантира, че е безопасна за консумация. Храните, които изискват специално внимание, включват кайма, печени меса, големи парчета месо и цели птици.

Съхранявайте храната правилно. Микроорганизмите могат да се размножават много бързо, ако храната изисква специален режим на съхранение, но се съхранява на стайна температура. Използвайте безопасна вода и суровини. Суровините, включително водата и ледът, могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали.

В повредени и мухлясали храни могат да се образуват токсични химикали. Внимателният подбор на суровини и прости мерки, като измиване и белене могат да намалят риска.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Вижте как въоръжени полицаи арестуваха вицепрезидента на КНСБ Припомняме, че работници и служители в държавните горски и ловни стопанства протестиратха край магистрала "Тракия“ при км 119 край Пловдив Арестуваха двама пловдивчани за серия кражби и грабежи в Слънчев бряг Криминално проявени арестувани след три престъпления за три дни
7-годишно дете пострада тежко при инцидент в Поморие, блъснато от Мерцедес Причината е движение с несъобразена с пътните условия скорост, съобщават от полицията Почина Човекът в черно Тиери си отиде така, както живя. Като смел и свободен човек
Верижна катастрофа на бул. „Тодор Александров“ в Бургас, пострада 9-годишно момиче Детето е с леки наранявания, няма опасност за живота Напусна ни един от най-великите режисьори в света В историята на руското кино Митта ще остане като създател на първия съветски филм в жанра филм-катастрофа – „Екипаж“ (1979). Лентата се превръща в един от най-успешните филми в съветския бокс офис за всички времена
Пиян шотландец се преби с тротинетка в Слънчев бряг След инцидента туристът е откаран в болница „Сърце и мозък“, където е прегледан за охлузни рани и натъртвания по ръцете Кои незаконни преустройства в панелките застрашават целия блок Носещите стени в панелните блокове не се пипат
"Левски" готви трансферен удар със стар познайник Връща си Ноа Сонко Сундберг Има нова зодия, но е прокълната С тази зодия са Джон Кенеди, Мерилин Монро, папа Йоан Павел II и Анджелина Джоли
Дар или проклятие, ето какво означава подарен часовник Часовникът – древен символ с мистична сила Как да се направи най-хубавият десерт с малини Десертите с малини са идеални за лятото, тъй като тези плодове са освежаващи и ароматни и придават на всяко сладко ястие неповторим вкус и лека текстура