Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Не смесвайте сурова и сготвена храна

Ключови думи: храна, сурова, сготвена, лято, министерство на здравеопазването

Само през изминалата седмица са регистрирани подобни случаи в гр. Трявна и в гр. София, при които са заболели 15 лица. Най-честите симптоми на хранителна интоксикация са стомашни болки, повръщане и диария. Оплакванията могат да се появят много бързо след консумация на храната, но понякога може да е след дни.

В повечето случаи симптомите се появяват 24-72 часа след консумацията на храната. Причината е благоприятната среда за развитие на микроорганизми при високи температури и неправилно съхранение на хранителни продукти. За да предотвратим риска от стомашни неразположения препоръчваме:

Поддържане на чистота. Причинителите на хранителни интоксикации се пренасят по ръцете, кърпите за избърсване и приборите, особено дъските за рязане. Най-малкият контакт може да ги пренесе в храната и да причини хранителни заболявания. Не смесвайте сурова и сготвена храна. Суровата храна, особено месото, птиците и морските дарове, както и техните сокове, могат да съдържат опасни микроорганизми, които могат да бъдат пренесени върху други храни по време на приготвянето и съхранението на храната.

Правилното готвене убива почти всички опасни микроорганизми. Храната е безопасно сготвена, когато вътрешната температура стане достатъчно висока, за да убие микробите, които могат да ви разболеят. Проучванията показват, че готвенето на храна до температура от 70°C може да помогне да се гарантира, че е безопасна за консумация. Храните, които изискват специално внимание, включват кайма, печени меса, големи парчета месо и цели птици.

Съхранявайте храната правилно. Микроорганизмите могат да се размножават много бързо, ако храната изисква специален режим на съхранение, но се съхранява на стайна температура. Използвайте безопасна вода и суровини. Суровините, включително водата и ледът, могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали.

В повредени и мухлясали храни могат да се образуват токсични химикали. Внимателният подбор на суровини и прости мерки, като измиване и белене могат да намалят риска.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Даниел Бачорски "убива" в Traitors все едно хапва бонбонки Ролята на злодей му се получава перфектно Зидан посочи тримата си любими футболисти, имената са много интересни От сегашните играчи
В Испания са като ужилени от думите на Тръмп за НАТО, заваляха тежки заявки Държавният глава на САЩ Тръмп е недоволен, че Испания не иска да увеличи бюджета си за отбрана като част от Пакта  Иво Сиромахов с реакция след нападки към Насар Писателят защити спортиста
Убиха американски турист Друг човек е тежко ранен Горилата Дени строши защитното стъкло на клетката си За щастие, цялата защита е тройна, никой не е пострадал
Карлос Насар излезе с позиция след срещата с Пеевски Щангистът не е обвързан с политиката 44-годишен българин направи невероятен гаф зад волана Кара мъртво пиян и катастрофира
Актриса от филми за възрастни се стресна жестоко Тя сериозно се замисли за безопасността си Почина легендарен певец Отиде си D'Angelo
Работник открадна от шефовете си авточасти за 1.2 милиона евро Влезе в затвора Смята се, че никога не може да опознаете тези зодии напълно Това, което виждате на повърхността при тези знаци, рядко е същото, което е отвътре