Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всеки яде сърцевината на динята и пропуска тази част, но тя е в пъти по-полезна

Ключови думи: диня, флагман, сърцевина, ползи

С настъпването на летните жеги, сочната и освежаваща диня се превръща в любимо лакомство. Докато мнозина се наслаждават на сладката ѝ, червена плът, бялата, твърда част, заедно с кората, често се озовава в боклука.

Тази пренебрегната част обаче съдържа значителни хранителни стойности, особено полезни за здравето на сърцето, кръвоносните съдове и кръвообращението, пише Healthline.

Здравословни части на динята

Основната причина, поради която бялата част на динята е толкова полезна за сърдечно-съдовата система, се крие във високата концентрация на аминокиселина, наречена цитрулин. Въпреки че цитрулинът се среща и в червената част, концентрацията му е значително по-висока в белия слой.

Основната му функция е вазодилатация, т.е. отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове са по-отпуснати и широки, кръвта протича през тях по-лесно и безпрепятствено.

Това директно води до намаляване на кръвното налягане, което облекчава сърцето и намалява риска от хипертония. Подобрената циркулация гарантира, че кислородът и хранителните вещества достигат по-ефективно до всички клетки в тялото, от мускулите до мозъка. В дългосрочен план този ефект помага за предотвратяване на атеросклероза, опасно състояние на натрупване на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркти и инсулти.

Спортистите също могат да се възползват от цитрулин, защото по-добрият кръвен поток означава по-добро снабдяване с кислород на мускулите, което може да увеличи издръжливостта и да ускори възстановяването след интензивни упражнения.

В допълнение към цитрулина, бялата част на динята съдържа и други важни хранителни вещества. Тя е богата на витамин С, мощен антиоксидант, който предпазва стените на кръвоносните съдове от увреждане, причинено от свободните радикали, и витамин А, който е от решаващо значение за здравето на клетките.

Съдържа и минерали като калий, който помага за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на негативните ефекти на натрия и магнезия, което допълнително допринася за отпускането на кръвоносните съдове.

Не бива да пренебрегваме наличието на фибри, които са отлични за храносмилането, но и за понижаване на нивото на лошия (LDL) холестерол в кръвта. И накрая, има ликопен, мощен антиоксидант (отговорен за червения цвят на динята), който се среща в по-малки количества и в бялата част и е известен със способността си да предпазва клетките от увреждане.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Заваля силен сняг в България В Пампорово зимата дойде Лудогорец с много престижна победа в Европа Надви испански тим
Великата китайска стена е българска? Тартария е най-древната държава на българите Голямо име в баскетбола хвърли оставка Кокошков не успя в Турция
Апокалиптична прогноза след потопа в Сандански и Петрич Водата в наводнените къщи влизала през прозорците Какво да направите, ако лостът за скоростите блокира? Понякога решението на проблема може да бъде елементарно
Лундгрен пребил истински Сталоун Без да иска, съжалява Немски кон е най-ниският в света Много е добър
Путин с тежко изказване за Покровск Каза, че е "Красноармейск" е напълно обкръжен В Сандански закъсаха Заради сериозни валежи
Отиде си легендарна певица Почина Ванони Много грозна кражба в София Нападнаха и обраха 65-годишна жена