Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Направих уникална кашкавалена пита и най-накрая затворих устата на свекърва ми, която все ме подценява в кухнята

Ключови думи: кашкавалена пита, флагман, рецепта

Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да направят такава кашкавалена  пита и да зарадват семействата си.

Готовата  пита е мека, вкусна и много се харесва. За да си омесите и вие такава кашкавалена пита, ще имате нужда от:

1 кг и 200 грама брашно,
3 яйца,
4 лъжички олио,
към 200 грама хладка водичка,
една малка лъжичка захар и още толкова сол,
едно пакетче мая,
към 300 грама кашкавал,
1/2 пакетче масло.

Първо трябва да замесим средно меко тесто. За тази цел използваме всички продукти с изключение на единия жълтък, кашкавала и маслото. Оставяме тестото да си “почине” към 30-ина минути. После го разделяме на четири еднакви топки.

Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – трябва да са големи колкото обикновена чиния за хранене. След като първата кора е готова, намазваме отгоре с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал. Върху тази кора слагаме следващата кора и повтаряме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора. Навиваме всичко на руло и с остър нож го разделяме на равни парчета. После подреждаме тези парчета в тава. Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло. Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по желание я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко. Вадим я, оставяме я да изстине и я сервираме.

А ето и как да си направите кашкавалки – пухкави, меки и много вкусни

Кашкавалки е правила почти всяка мама особено, ако семейството обича тестени закуски. Напоследък по-рядко приготвям тестени неща заради намаления състав на семейството, но тези кашкавалки си заслужават да си поиграете с тестото. Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в училище.

Като всяко тесто, това за кашкавалките иска време да втаса, да се оформи и да втаса втори път, така че не може да се каже, че те са в категорията на бързите закуски. Въпреки това, неделите са идеалните дни за приготвяне на разни тестени вкусотии, така че сложете си ги в плана за някой следващ неделен ден.

Продукти за направата им:

500 г. брашно + още около 50 г. за доомесване
7 г. суха мая (20 г. мая от кубче)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
50 г. разтопено масло за намазване
200 г. настърган кашкавал (по желание може да смесите сирене и кашкавал)
шарена сол за поръсване
1 ч. л. кисело мляко

Приготвянето на кашкавалки:

Маята се разтваря в затопленото, но негорещо мляко заедно със захарта и се изчаква за кратко да се активира.

В купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по желание и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала за да поръсите върху кашкавалките преди печене.

Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с големина около 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а отгоре се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За около 20 минути кашкавалките придобиват златист загар. Покрийте ги с лист алуминиево фолио за да не се препичат отгоре, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.

1
Коментара по темата
1.
Ракиши
30.06.2025 19:48:43
Ако и издъня на свекървата 1 миризливо лице ше спре да говои за.цял живот
  Добави Коментар
Сексът с тези зодии е трагедия Те са най-слабите любовници Идеалното тегло според възрастта Какво е здравословно за мъже и жени
Беше просто блъскане, не любов Една жена си спомня как е била обект, а не партньор Това са зодиите, които винаги носят рога: Всички знаят, само те не Те вярват в лоялност, вярност и доживотна романтика
Лято, жега и опасност: Как да разпознаем, че получаваме инфаркт или инсулт Високите температури, влагата и резките температурни колебания повишават натоварването на сърдечно-съдовата система Защо в апартамента ни винаги мирише на лошо Причини, които често пропускаме
Топ 5 зодии, които са въздух под налягане: Големи претенции, малко съдържание Те се мислят за елит, но реалността често ги поставя в графа "самозаблуда" Ето я новата армия на Бойко Борисов ГЕРБ смени лидера на младежката си структура 
Ужасни грешки, които допускаме с хладилника Защо мирише, разваля храна и ни създава проблеми Хвърлих всички препарати, с тази домашна смес за жълти стотинки кухнята ми блести Тази уникална комбинация лесно ще премахне и котлен камък, че и грес
Направих уникална кашкавалена пита и най-накрая затворих устата на свекърва ми, която все ме подценява в кухнята Рецептата е толкова проста, че всеки би се справил с нея Това са зодиите, които все си падат по най-големите боклуци Вижте кои са те