Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Направих уникална кашкавалена пита и най-накрая затворих устата на свекърва ми, която все ме подценява в кухнята

Ключови думи: кашкавалена пита, флагман, рецепта

Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да направят такава кашкавалена  пита и да зарадват семействата си.

Готовата  пита е мека, вкусна и много се харесва. За да си омесите и вие такава кашкавалена пита, ще имате нужда от:

1 кг и 200 грама брашно,
3 яйца,
4 лъжички олио,
към 200 грама хладка водичка,
една малка лъжичка захар и още толкова сол,
едно пакетче мая,
към 300 грама кашкавал,
1/2 пакетче масло.

Първо трябва да замесим средно меко тесто. За тази цел използваме всички продукти с изключение на единия жълтък, кашкавала и маслото. Оставяме тестото да си “почине” към 30-ина минути. После го разделяме на четири еднакви топки.

Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – трябва да са големи колкото обикновена чиния за хранене. След като първата кора е готова, намазваме отгоре с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал. Върху тази кора слагаме следващата кора и повтаряме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора. Навиваме всичко на руло и с остър нож го разделяме на равни парчета. После подреждаме тези парчета в тава. Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло. Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по желание я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко. Вадим я, оставяме я да изстине и я сервираме.

А ето и как да си направите кашкавалки – пухкави, меки и много вкусни

Кашкавалки е правила почти всяка мама особено, ако семейството обича тестени закуски. Напоследък по-рядко приготвям тестени неща заради намаления състав на семейството, но тези кашкавалки си заслужават да си поиграете с тестото. Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в училище.

Като всяко тесто, това за кашкавалките иска време да втаса, да се оформи и да втаса втори път, така че не може да се каже, че те са в категорията на бързите закуски. Въпреки това, неделите са идеалните дни за приготвяне на разни тестени вкусотии, така че сложете си ги в плана за някой следващ неделен ден.

Продукти за направата им:

500 г. брашно + още около 50 г. за доомесване
7 г. суха мая (20 г. мая от кубче)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
50 г. разтопено масло за намазване
200 г. настърган кашкавал (по желание може да смесите сирене и кашкавал)
шарена сол за поръсване
1 ч. л. кисело мляко

Приготвянето на кашкавалки:

Маята се разтваря в затопленото, но негорещо мляко заедно със захарта и се изчаква за кратко да се активира.

В купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по желание и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала за да поръсите върху кашкавалките преди печене.

Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с големина около 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а отгоре се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За около 20 минути кашкавалките придобиват златист загар. Покрийте ги с лист алуминиево фолио за да не се препичат отгоре, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.

1
Коментара по темата
1.
Ракиши
30.06.2025 19:48:43
Ако и издъня на свекървата 1 миризливо лице ше спре да говои за.цял живот
  Добави Коментар
Бомбардировач на САЩ репетирa удари на 50 км от руската граница Тренировъчна мисия във Финландия Бум на работници от Узбекистан, идат заради обещание за заплата от 5000 лева Сблъсъкът с реалността отказва хората да останат, а ощетени са работодателите
Почина голямо име в спорта в България Този свят напусна Георги Хаджиев 39-годишен българин се обеси Не са ясни мотивите за фаталното деяние
Вирусолози бият тревога за H3N2, мутирал е Новите вариации на щама вече предизвикват сериозни епидемии в Австралия и Япония, а медици у нас съветват за ранна имунизация и повишена предпазливост Боровинките и черният чай забавят стареенето Как да ги включите лесно в ежедневното си меню?
Близо половин тон отпадъци събраха и изхвърлиха възпитаниците на бургаското Механо Инициативата е част от проекта „Зелено предприемачество за устойчиво бъдеще“ Бивш играч на Ливърпул идва в България Пред парафиране с Локо София е
Жената, задържана за обира в Лувъра, пусната под съдебен надзор Тя няма право да се свързва с останалите заподозрени или да напуска Франция Извънземни си направиха военна база под водата? Сензационно твърдение
Криминално проявен открадна домашно куче на морето Престъпното деяние стана във Варна 37 души загинаха при катастрофа с автобус в Южна Америка Трагедия след удар в пикап