Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тази влашка пита с кокос не иска месене, бъркаш с лъжица и е готова

Ключови думи: влашка пита, рецепта, тесто

И друг път сме споделяли с вас рецепта за т.нар. Влашка пита – сладкиш, който се характеризира със спираловидните си ленти, но обикновено в соления й вариант.

Този път сме ви приготвили сладка и много вкусна вариация на влашка пита с ароматен кокос.

Авторката на рецептата използва масло, смесено с канела и захар, и дава следния коментар: „Питата е перфектна, напълних я с канела и се получи невероятно вкусно. Препоръчвам я на всеки, който няма много опит с тесто, защото процедурата е наистина проста“. Ето какво ви е необходимо за уникалната Влашка пита с кокос:

Продукти: 

300 г универсално брашно
1 яйце на стайна температура
150 мл хладко мляко
1 чаена лъжичка суха мая (3 г)
30 г течен мед (1,5 супени лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол (3 г)
15 мл олио (1 супена лъжица).
За плънката: 

1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване)
2 супени лъжици захар (25 г)
60 г кокосово брашно + шепа за поръсване
 2 супени лъжици несолено масло (28 г)
Приготвяне: 

Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце със стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио и разбийте добре, докато всички съставки се разтворят и станат гладки.

Започнете постепенно да добавяте брашното (300 г) към течната смес от съставки. Не е необходимо да се меси на ръка, тъй като тестото е доста меко и лепкаво. Трябва да го разбъркате добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място за около час и половина, докато удвои обема си. Междувременно пригответе плънката: Разбийте едно яйце с вилица, след което отделете една супена лъжица (ще ви е необходима по-късно за намазване на пая).

Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, докато захарта започне да се топи. След това добавете кокоса (60 г) и маслото, омекнало на стайна температура (28 г). Смесете всички съставки до гладкост.

Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност, поръсете с брашно и оформете топка. Сплескайте леко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което използвайте точилка, за да го разточите на квадрат 30×30 см. Тестото лепне лесно, затова използвайте ръцете си, за да получите желаната форма.

Разпределете тънък слой кокосов пълнеж върху половината от кората. След това го сгънете на три, както следва: повдигнете ненамазнената страна и го сгънете до една трета от кората (така че да покрие част от покритата с кокос част), а след това от другата страна просто сгънете и съединете краищата.

По този начин ще получите продълговата, широка и дебела лента от сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, накрая на осмини – ленти с дебелина приблизително 2 см.

Вземете едно парче с пръсти от двата края, след което го разтегнете и го усучете спираловидно два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете така навитите спирали върху средно голяма тава за печене, която е леко намазнена или е покрита с хартия за печене.

Покрийте питата с фолио и я оставете да втаса на топло място за още половин час или докато се надигне хубаво. След това я намажете с яйцето, което предварително сте отделили (можете да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.

Сложете Влашката пита в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете я от фурната, покрийте я с кухненска кърпа за няколко минути, за да се охлади, след което сервирайте, пише За жената.

1
Коментара по темата
1.
Стабил Петров
29.06.2025 00:04:23
Понеже не намирам традиционния кокос за България,може ли да го заменя със традиционна българска макадамия...ви еева маматъ "кулинарни" едеоти
  Добави Коментар
Сбогом на аматьорщината: ЦСКА започва подготовка с класни нови попълнения Новата година ще бъде сбъдната мечта на всички фенове – стадион „Българска армия“ ще бъде напълно реконструиран Да хвърляш пари не е смелост: Икономист разкритикува Мерц за бездействие Правителството се опитва да реши много проблеми с финансови средства
Грък ще спасява елитен тим от изпадане Вавалис у нас е работил начело на Крумовград през сезон 2022/23 във Втора лига Гала се появи по халат в ефир - вижте лукса, в който се лекува водещата В Павел баня съм, където Дарко ми каза, че е мястото, на което задължително трябва да отида, за да се справя със здравословния си проблем, каза Гала
Дръжте прозорците си затворени: Голям пожар в Букурещ, гасят го роботи заради опасност от срутване По-рано населението в района получи две предупреждения чрез системата RO-Alert Изкуственият интелект посяга към туризма: Ще останат ли без работа туроператорите? Обикновено ChatGPT дава информацията за няколко минути, вместо да се чакат оферти от фирми
Пациентка осъди пластичен хирург за парализирана ръка след операция без информирано съгласие Шокираща лекарска небрежност Още едно бебе е на път в семейството на Башар Рахал? Само 7 месеца след като на бял свят се появи малкият Анди, младата актриса отново е бременна – новината вече не подлежи на съмнение
Заплашват с убийство бащата на Сияна Тази смразяваща информация бе разпространена лично от Николай Попов 4 дни до еврото: Как ще се плащат данъците Коригиращите декларации ще се попълват във валутата, която е била официална в края на периода, за който се подава корекцията
Софи Маринова изригна: Замесиха името ми в нагла измама с хапчета Софи приканва всеки, който попадне на подобни публикации, незабавно да ги докладва и да не се доверява на фалшивите обещания Как да намалите щетите от алкохола с правилна храна Правилният избор на храна преди алкохол може да ограничи негативните ефекти и да помогне на тялото да се справи по-лесно