Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тази влашка пита с кокос не иска месене, бъркаш с лъжица и е готова

Ключови думи: влашка пита, рецепта, тесто

И друг път сме споделяли с вас рецепта за т.нар. Влашка пита – сладкиш, който се характеризира със спираловидните си ленти, но обикновено в соления й вариант.

Този път сме ви приготвили сладка и много вкусна вариация на влашка пита с ароматен кокос.

Авторката на рецептата използва масло, смесено с канела и захар, и дава следния коментар: „Питата е перфектна, напълних я с канела и се получи невероятно вкусно. Препоръчвам я на всеки, който няма много опит с тесто, защото процедурата е наистина проста“. Ето какво ви е необходимо за уникалната Влашка пита с кокос:

Продукти: 

300 г универсално брашно
1 яйце на стайна температура
150 мл хладко мляко
1 чаена лъжичка суха мая (3 г)
30 г течен мед (1,5 супени лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол (3 г)
15 мл олио (1 супена лъжица).
За плънката: 

1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване)
2 супени лъжици захар (25 г)
60 г кокосово брашно + шепа за поръсване
 2 супени лъжици несолено масло (28 г)
Приготвяне: 

Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце със стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио и разбийте добре, докато всички съставки се разтворят и станат гладки.

Започнете постепенно да добавяте брашното (300 г) към течната смес от съставки. Не е необходимо да се меси на ръка, тъй като тестото е доста меко и лепкаво. Трябва да го разбъркате добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място за около час и половина, докато удвои обема си. Междувременно пригответе плънката: Разбийте едно яйце с вилица, след което отделете една супена лъжица (ще ви е необходима по-късно за намазване на пая).

Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, докато захарта започне да се топи. След това добавете кокоса (60 г) и маслото, омекнало на стайна температура (28 г). Смесете всички съставки до гладкост.

Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност, поръсете с брашно и оформете топка. Сплескайте леко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което използвайте точилка, за да го разточите на квадрат 30×30 см. Тестото лепне лесно, затова използвайте ръцете си, за да получите желаната форма.

Разпределете тънък слой кокосов пълнеж върху половината от кората. След това го сгънете на три, както следва: повдигнете ненамазнената страна и го сгънете до една трета от кората (така че да покрие част от покритата с кокос част), а след това от другата страна просто сгънете и съединете краищата.

По този начин ще получите продълговата, широка и дебела лента от сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, накрая на осмини – ленти с дебелина приблизително 2 см.

Вземете едно парче с пръсти от двата края, след което го разтегнете и го усучете спираловидно два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете така навитите спирали върху средно голяма тава за печене, която е леко намазнена или е покрита с хартия за печене.

Покрийте питата с фолио и я оставете да втаса на топло място за още половин час или докато се надигне хубаво. След това я намажете с яйцето, което предварително сте отделили (можете да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.

Сложете Влашката пита в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете я от фурната, покрийте я с кухненска кърпа за няколко минути, за да се охлади, след което сервирайте, пише За жената.

1
Коментара по темата
1.
Стабил Петров
29.06.2025 00:04:23
Понеже не намирам традиционния кокос за България,може ли да го заменя със традиционна българска макадамия...ви еева маматъ "кулинарни" едеоти
  Добави Коментар
10 въпроса, с които може да подобрите сексуалния си живот Кое е мястото, на което винаги си искал да правиш секс - доста забавен въпрос 8 причини защо на хората в щастливи връзки също се случва да изневеряват Ето кои са те 
5 зодии чакат с нетърпение 5 юли, ето защо Съдбата е приготвила радикални промени Какво да направите от извара - вкусен десерт вместо гювечи и чийзкейкове Ето как става
Трикове за облекчаване на подут корем по време на цикъла Въздържайте се от тестени храни Прочетете ли това, никога повече няма да посегнете към безалкохолна бира Продажбите на безалкохолна бира бележат рекорден ръст в световен мащаб
Тези неща ги има във всяка къща, а те носят само проблеми, веднага ги изхвърлете! Крайно време е да се отървем от тях, за да променим живота си в по-добра посока Връзката между тези зодии винаги е с катастрофален край 6-те несъвместими зодиакални двойки
Засякоха над 30 деца в нощни заведения, родители им броят по 300 лв. глоба Нощните акции на варненската полиция продължават до края на лятото Всички правим тези фатални грешки при миене на лицето си Те водят до влошаване на състоянието на кожата на лицето
Не съм вярвала, че нещо, което се приготвя толкова бързо, може да бъде толкова вкусно Трябват ви няколко съставки, които ги има във всяка кухня, а приготвянето отнема точно 15 минути Задължително трябва да имате тези три неща в дома си Ето кои са трите неща, които всеки дом трябва да притежава, за да осигури късмет и благополучие