Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не дръжте доматите в хладилник!

Ключови думи: домати, хладилник, флагман

Никога не съхранявайте доматите в хладилник. Ниските температури превръщат захарите в нишесте и унищожават вкуса и аромата им. Те престават да узряват и гният, съветват специалисти, научи ko4.

Есента наближава, но доматите не бързат да узряват. Самият процес е поредица от химични реакции, при които зеленият хлорофил се разрушава и на повърхността обикновено се появява пигмент с червен цвят. В зависимост от условията скоростта на тази реакция може да бъде различна. Затова под ускорено съзряване на доматите се подразбират мерките, насочени към това, да се заставят растенията да включат вътрешните механизми за стимулиране на зачервяването.

В периода на съзряване доматите се конкурират за вода и хранителни вещества – и с листата, и със стъблата. Повече или по-малко те се нуждаят от топлина и светлина. А при недостиг или излишък на вода и хранителни вещества се стига до незадоволително узряване и качество на доматите, особено в закрити съоръжения, където това е обичайно срещано. Например, когато доматът е узрял около дръжката, той остава твърд и зелен (не като сортова особеност), а във вътрешността остават също бели или жълти участъци.

Причина са това са необичайно високите температури, недостиг на хранителни вещества или излишна светлина, защото рядко се прибягва до засенчване в горещите и дълги летни дни. При отглеждане на открито влияние оказват още колебанието на температурите и валежите.

Голяма част от новите сортове и хибриди са в състояние да балансират своите физиологични потребности, но това не е гаранция, че при продължителното есенно захлаждане ще се справят. Червените сортове остават розови, което неизбежно се отразява на вкуса и аромата им.

Как да ускорим съзряването на доматите? Целта на различните методи е да се пренасочи енергията на растенията към съзряване на плодовете.

Доматена хирургия

Прищипването на върховете на доматите около месец преди настъпването на студовете ще ограничи развитието на нови листа и корените ще пренасочат енергията към узряване на плодовете. Отстраняването на листата ще намали опасността от заболяване от фитофтора в края на сезона, но това трябва да се ограничи до най-ниската узряваща китка. Всички листа с признаци на заболяване се премахват, както и всички цветове, когато вегетацията е към края си.

Популярен начин е поставяне на клечка за зъби или медна тел в срезове на стъблото (използва се и за увеличаване на плододаването). При прилагане на открито не трябва да се прави в студено и дъждовно време, защото съществува голяма опасност от проникване на фитопатогени през нараняванията, което ще отслаби растенията.

Друг ”хирургичен” метод е намаляване на кореновата система. С помощта на права лопата се оформя кръг около растенията на разстояние 30-40 см, с което се ограничава нарастването на най-дългите корени и само след седмица плодовете започват да узряват.

Изскубването на растенията и провесването им с върховете надолу на сухо и защитено място е решение, когато има много плодове на тях, а времето неочаквано застудява. Натрупаните хранителни вещества в стъблото и листата позволяват да достигнат стадий на зрелост. Приложимо е за ограничен брой растения.

Солен стрес

Обработването със солена вода ускорява съзряването на доматите. За целта се използва 60 г морска сол, която се разтваря в 3 литра вода и се полива около растенията, като се внимава да не се намокрят листата. Процедурата може да се повтори. Това намалява способността на растенията да поглъщат вода, имитирайки засушаване. Растенията реагират бързо на стреса и ускоряват процесите на узряване, а същевременно се увеличават захарите и ароматните съединения, което подобрява вкусовите качества. При такава концентрация и норма на внасяне не съществува риск от натрупване на соли в почвата, защото от поливането и дъждовете за 2-3 седмици солта се отмива.

Други методи за ускорено узряване

Прост и лесен, но ефективен метод е покриването на растенията през нощта с покривно фолио, а земята с алуминиево. Светлината, която се отразява от него ускорява узряването. Могат да се използват и други материали за мулчиране на почвата. В края на сезона поливането се намалява, но трябва да бъде постепенно, за да не се напукват доматите. Така се ограничава и разпространението на фитофтората.

Доузряването на доматите у дома е честа практика. Те продължават да узряват и след отстраняването им от растенията благодарение на етилена – естествен продукт, който се отделя от узрелите плодове.

Поставете плодовете в дишащ хартиен контейнер на разстояние един от друг. На дъното е желателно да се сложи хартиена постелка, която да попива влагата от конденза. Добавят се един или няколко узрели домати, ябълки или банани, които отделят етилен. Колкото са повече, толкова по-бързо ще се активират процесите.

За доузряването не е нужна светлина. Тя ще направи кожицата им твърда. Съхраняват се при температура 10-18 градуса по Целзий. При по-висока температура процесите на узряване се ускоряват, а при по-ниска съответно се забавят.

2
Коментара по темата
2.
До 1
23.06.2025 16:23:13
Съветите не са за ресторантьори, всеки знае за студената салата.
Тук се обяснява на онези които имат градинки, с растения домат, не виждаш ли че се говори за поливане.
Ти купуваш омат всеки ден и го държиш в хладилника мняколо часа колкото да го продадеш.
Градинарят обаче като обере 10 кг домат, не може да го изяде на същия ден, казват му да не го държи в хладилник 10 дни, защоъо наистина става безвкусен.
1.
Ресторантьор
23.06.2025 15:04:47
По тъпо нещо не бях чел. Ако на ден продавам 300кг студени домати и 300кг студени краставици, със стайна температура такива продавам наполовина. Хич ви няма в търговията. По добро от студена салата няма.
  Добави Коментар
Дебора след освобождаването на Георги Георгиев: Аз съм вече затворник Не мисля, че животът ми струва 10 000 лева, каза тя Путин охлади страстите, нямало условия за разговори със Зеленски Руският президент сподели, че е съгласен да се срещне с американския си колега
Болката от новия китайски вирус продължава години, предупреждава проф. Радостина Александрова  31 случая на вируса, предаван с ухапване на кръвопиещите насекоми, са регистрирани в Европа Контузен журналист оцеля шест нощи сред дивата природа Драмата се случи в Норвегия
Сакар още гори, силният вятър разпалва огнищата Четвърти ден продължава борбата с огнената стихия Морето взе още една жертва край Созопол При червен флаг много смелчаци влизат във водата и спасителите са в ужас
ЦСКА с трансферен удар Годой вече е "армеец" Тревожна тенденция - с 20 процента повече са пожарите този юли в сравнение с миналогодишния 50 са пожарите, избухнали само за последното денонощие
Валерия от "Ергенът" спи в стая за 4 бона, Айлин също се глези Приятелките са на почивка с любимия на едната Откриха мъртви 32 щъркела и 6 костенурки Ужас след пожара в Сакар
Есетрова луна изгрява до часове Пълната луна ще достигне своя пик в събота Тези зодии имат ангелски души Ето какво ги прави толкова специални