Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е билката на безсмъртието

Ключови думи: Женшен, новини, Флагман, билка, здраве

Всички сме чували за женшен и гинко билоба - познати билки, които отдавна се използват за повече енергия, бистър ум и защита от стреса. Но има една древна източна тайна, която тепърва набира популярност на Запад - и това е джиаогулан, наричан от мнозина "билката на безсмъртието". 

Познат още като петлистен женшен, южен женшен, женшенът на бедняка или дори чудотворна лоза, това растение впечатлява учените с изумителните си свойства - от ускоряване на метаболизма и намаляване на холестерола, до засилване на имунитета и подобряване на цялостното здраве и дълголетие, отбелязва New York Post.

Къде расте тази "вълшебна" билка

Джиаогулан (Gynostemma pentaphyllum) вирее в планинските и гористи райони на Азия, най-вече в Китай, Япония и Тайланд. Там местните от векове го използват като лековито растение, вярвайки, че удължава живота. И явно не са далеч от истината.

Какво казва науката

Тази билка има изключително висок антиоксидантен капацитет - осем пъти по-висок от този на зеления чай. Антиоксидантите са "войниците", които пазят тялото от вредните свободни радикали - причинители на стареене, възпаления и болести. А джиаогулан е зареден с тях.

Според проучване, публикувано в Journal of Functional Foods, джиаогулан понижава холестерола, помага при високо кръвно налягане, подобрява функцията на черния дроб облекчава симптоми на хроничен бронхит, гастрит и хепатит, успокоява безсъние и главоболие и има противораков потенциал. Джиаогулан дори подпомага тялото в борбата с оксидативния стрес - основен фактор за стареенето и множество хронични болести.

Как се приготвя и какъв вкус има

1-2 чаени лъжички сушени листа се запарват 250 мл гореща вода, след което прецеждаме и приемаме като чай, пише lifestyle.bg. Вкусът е леко горчив с деликатна сладка и "земна" нотка - различен, но освежаващ. Горчивината идва от така наречените сапонини - съединения, които играят ключова роля в лечебните свойства на растението.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Една трета от тях отказали пушенето заради скъпите цигари Кутия с тютюневите изделия струва 135 рубли Никога не сте виждали Камелия така Феновете на Огън момичето на поп фолка я заляха с комплименти за визията
Вече не хвърлям фолиото на балонче, а покривам прозорците с него Възрастният ми съсед разказа за ползите от балончетата Не разбивайте сърцето на тези зодии, те трудно преживяват раздялата Някои зодии се справят с разбитото сърце значително по-трудно от останалите
Експерт разкри дали климатикът да работи през целия ден, или да го пускаме само когато сме вкъщи Ето как да изразходваме по-малко енергия Плажният дневник на една кифла: Целта е да чукна поне 483 лайка, батка с бургаски Мерцедес и една морска разходка с яхта Слънчево е. Много по-горещо, отколкото ми се иска, но в името на перфектния тен трябва да издържа
Тези зодии са склонни към вредни навици и зависимости Обръщайте внимание не само на вашия слънчев знак, но и на асцендента БТПП: Законопроектът за въвеждане на еврото крие рискове за бизнеса и пазара Палатата предупреждава, че предлаганите мерки създават несигурна среда, отварят врати за произвол и подкопават доверието на инвеститорите
Забраняват промоциите в големите вериги Законопроектът за веригата на доставки на земеделски продукти и храни гласи, че отстъпката от цената не може да бъде повече от 10% БТПП: Държавата ходи по пари, а не се навежда да ги вземе Ще станем световни шампиони по пожари, притеснен е зам.председателят на палатата Красимир Дачев
ЕК позволява авансови плащания до 85% към земеделците в ЕС Новата мярка цели да облекчи ликвидните затруднения на фермерите, засегнати от климатични аномалии и търговско напрежение Сънувам я тази турска баница с кашкавал и сирене, откакто я опитах миналото лято! Днес ви предлагаме един специален вариант на бюрек, който се приготвя в района на оживения южен турски град Адана