Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е билката на безсмъртието

Ключови думи: Женшен, новини, Флагман, билка, здраве

Всички сме чували за женшен и гинко билоба - познати билки, които отдавна се използват за повече енергия, бистър ум и защита от стреса. Но има една древна източна тайна, която тепърва набира популярност на Запад - и това е джиаогулан, наричан от мнозина "билката на безсмъртието". 

Познат още като петлистен женшен, южен женшен, женшенът на бедняка или дори чудотворна лоза, това растение впечатлява учените с изумителните си свойства - от ускоряване на метаболизма и намаляване на холестерола, до засилване на имунитета и подобряване на цялостното здраве и дълголетие, отбелязва New York Post.

Къде расте тази "вълшебна" билка

Джиаогулан (Gynostemma pentaphyllum) вирее в планинските и гористи райони на Азия, най-вече в Китай, Япония и Тайланд. Там местните от векове го използват като лековито растение, вярвайки, че удължава живота. И явно не са далеч от истината.

Какво казва науката

Тази билка има изключително висок антиоксидантен капацитет - осем пъти по-висок от този на зеления чай. Антиоксидантите са "войниците", които пазят тялото от вредните свободни радикали - причинители на стареене, възпаления и болести. А джиаогулан е зареден с тях.

Според проучване, публикувано в Journal of Functional Foods, джиаогулан понижава холестерола, помага при високо кръвно налягане, подобрява функцията на черния дроб облекчава симптоми на хроничен бронхит, гастрит и хепатит, успокоява безсъние и главоболие и има противораков потенциал. Джиаогулан дори подпомага тялото в борбата с оксидативния стрес - основен фактор за стареенето и множество хронични болести.

Как се приготвя и какъв вкус има

1-2 чаени лъжички сушени листа се запарват 250 мл гореща вода, след което прецеждаме и приемаме като чай, пише lifestyle.bg. Вкусът е леко горчив с деликатна сладка и "земна" нотка - различен, но освежаващ. Горчивината идва от така наречените сапонини - съединения, които играят ключова роля в лечебните свойства на растението.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Иде жесток потоп? Предупреждение за обилни валежи в понеделник Бургазлийката Киара разкри, че има чувства към един от мъжете в "Ергенът" Красимир е разкъсван между две жени
Потресаващо! Княгиня Калина ще е патрон на „Бизнесдама на годината“  Принцесата се облече с цветовете на българското знаме и шокира всички с изключение на Евгени Минчев Руски спец военни слагат "невидими" наметала? На бойното поле е като във филм на ужасите
Голяма мечка реши да се разходи до мола, ръководството настръхна Сериозен проблем в Япония Мъж оцеля при катастрофа с 241 загинали, какво се случва с него днес Не може да преодолее шока
Хулиган изпочупи коли във Варна и си изпати Престъплението му е разкрито, осъден е Рекорд в парламента, приеха законопроекта за „Лукойл“ за 26 секунди Щеше да е наистина смешно, ако не ставаше дума за най-голямата компания в България, коментира Даниел Лорер 
"Всеки трети български мъж е извънземен" Сочи прелюбопитна теория Край на драма с избягали затворници Единият се предаде, другият бе заловен
Куче уби 9-месечно бебе Голяма трагедия в Уелс, животното е от порода, която сега е забранена в държавата Не правете тази шофьорска грешка, пагубна е за скоростната кутия Проста маневра е способна да нанесе сериозни щети