Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Истината зад десертите с подсладители

Ключови думи: сладолед без захар, проверки

Най-вкусното лятно изкушение за мнозина несъмнено е сладоледът. Все по-модерни стават тези, които са без захар и с нула калории. Но какво се крие зад тази опаковка и могат ли да бъдат опасни за нашето здраве? Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в София направиха проверка, за да видим какво хапваме, съобщава Нова телевизия.

Обект на инспекцията бяха етикетите, условията за съхранение и произходът на сладоледа, но – за изненада на мнозина – проби не се взимат на място.

„Контролът се осъществява още на етап производство. В търговската мрежа разчитаме на документацията“, обясни Бистра Иванова, началник отдел „Контрол на храните“.

► Без захар, но с подсладители: Какво трябва да знаем?

На мода са сладоледите с подсладители като аспартам и ксилитол, които заместват захарта. Именно те обаче предизвикват притеснения сред експертите.

„Аспартамът съдържа фенилаланин, който влияе върху нервната система и не се препоръчва за деца. Ксилитолът пък има разхлабващ ефект и също не е подходящ за малчугани“, обясни инж. Виктория Дойчева, гл. експерт в БАБХ.

Въпреки това, митът, че аспартамът причинява рак, остава неоснователен. „Няма категорични научни доказателства за връзка между аспартама и онкологични заболявания“, подчерта Дойчева.

► Как да разпознаем кой сладолед е с подсладители?

Съгласно нормативната уредба, всеки продукт с подсладители трябва да е ясно обозначен. Ако липсва такова, търговецът подлежи на санкция.

А ето и съвет от експертите – ако сладоледът леко нагарча, има вероятност да съдържа подсладители вместо захар. Именно затова вкусът понякога издава повече, отколкото етикетът.

► А какво да кажем за сорбето?

„Често срещано погрешно схващане е, че сорбето е диетично, тъй като не съдържа мляко. „Да, мляко няма, но има захар и плод. Не е задължително по-нискокалорично“, обяснява Бистра Иванова.

► Проверка с усмивка и лъжичка

Проверката завърши не само с констатации, но и с дегустация. Юлиян Стоянов лично опита няколко вида сладолед – включително с подсладители. Кето кокос, йогурт и френски млечен шоколад преминаха „полевия тест“.

А инспекторите бяха категорични: „В проверения обект сладоледът е съхраняван правилно и е безопасен за консумация“.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Подгответе се за незабравим купон! "Вълкът" Руши ще превземе сцената на Амфитеатъра в Созопол на 1 август Побързайте, за да станете част от това незабравимо шоу, местата са ограничени!  Къде изчезнаха българските зеленчуци от пазара, 2/3 са вносни Слънчевото време се отразява добре на гроздето
Мащабна руска атака по Киев, има загинали Ранени са над 50 човека, поне 2 са жертвите Рибена чорба в чаша за сладолед и таратор с повече лед, отколкото кисело мляко - това са измамите по морето Комисията за защита на потребителите с ясно предупреждение към ресторантьорите
Гунди бе класиран в Топ 100 на най-добрите нападатели, ясно е защо Стоичков не фигурира Лудогорец влезе в групи на евротурнирите след драма срещу хървати Продължения в Разград при сериозно числено преимущество за "зелените"
Очакват се валежи в страната Максималните температури ще бъдат между 25° до 30°, за столицата ще е около 24 Посочиха най-здравословното място за живеене Край морето, според американски учени
На 131 години почина най-възрастната жена в Турция Тя има 7 деца и 110 внука Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години
Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото Кремъл осъди декларация на българския парламент Размяна на "любезности" между София и Москва