Диетологът д-р Тихомира Георева: „Сладкият ден“ помага да забързаме метаболизма и да отслабнем
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“ ще проведе този месец платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед“ в две поредни недели - на 22 юни от 10:00 часа и на 29 юни от 11:00 часа. Предварителното записване на час става на регистратурата на лечебното заведение, на телефони 0892 22 28 00 или 0892 22 25 25, или онлайн в системата Супердок на: https://superdoc.bg/lekar/tihomira-georeva.
Борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт са главни репери в терапевтичната практика на д-р Георева. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити. Разработила е специални хранителни режими и за хора с онкологични заболявания.
Днес тя коментира от какво да се пазим и към какво поведение при храненето да се придържаме, за да намалим нивата на инсулин и да се задейства изгарянето на мазнините:
Сънливост, умора, подут корем и газове? Трудно се задействаме без кофеин, заради ниско ниво на енергия? Това са все състояния сигнализиращи за бавен метаболизъм и нарушен хормонален баланс, обяснява тя.
Постоянният глад и чувството за умора са симптоми на високи нива на инсулина и преддиабет, поради продължителни глюкозни скокове през годините, което води до объркване на хормоните и не се задейства изгарянето на мазнините. Излишъкът на глюкоза в организма ни и предизвиканите от него скокове и спадове ни променят на клетъчно ниво и са причина за лошо настроение, тревожност, сърцебиене, замайване, гадене, повишен апетит, постоянен глад и стрес.
Лептинът, хормон, който казва, че сме сити и трябва да спрем да се храним, блокира сигнала си, а грелинът, хормон, който ни съобщава, че сме гладни, взема връх. Тогава инсулинът се втурва да складира излишната глюкоза под формата на мазнини, което засилва действието на грелина.
Влизаме в един порочен кръг - колкото повече напълняваме, толкова по-гладни ставаме. Отговорът е не да се опитаме да ядем по-малко, а да намалим нивата на инсулин, като изравним кривата на глюкозата, а това всъщност означава да се храним повече.
Забавеният метаболизъм, при него не може да се превключи пълноценно от един източник на енергия към друг и обикновено това нарушава топенето на мазнини. При него нашият организъм реагира по-лошо на промените в храненето и тренировките и изпитва хронична умора.
Две хранения, състоящи се от едни и същи храни и следователно от едни и същи хранителни вещества и едни и същи калории, могат да имат значително различно въздействие върху организма ни в зависимост от начина, по който ги консумираме, твърди д-р Георева.
Когато запасите от гликоген започват да намаляват, тялото ни черпи енергия от мастните запаси, ние преминаваме в режим на изгаряне на мазнини и отслабваме. Но това се случва, ако нивата на инсулин са ниски.
Затова тъй наречените „сладки дни“, помагат да се намали стресът, да се понижи нивото на кортизола и да излезем от метаболитната адаптация.
"Сладкият ден" намалява натиска на забраните, помага за запазване на социалната ни активност и намалява риска от сривове. Хората с висок процент на затлъстяване може да си отделят такъв ден веднъж на две седмици.
Тялото ни не понася добре високите нива на кортизол и реагира срещу хроничния стрес чрез засилване на апетита и запасяване с мазнини за „черни“ дни.
Никога не си правете „сладък ден“ в състояние на стрес, а първо приложете антистресови процедури и релаксирайте, успокойте се и след това се хранете, предупреждава диетологът.