Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От 5 кг ябълки правя мед за цялата зима

Ключови думи: ябълков мед, рецепта

Сладкото от ябълки от години е класика във всеки български дом. Но днес ви предлагаме да приготвите една невероятна вкусотия – желе от ябълки , което на вкус напомня истински мед !

Кехлибареният му цвят и невероятния аромат ще накарат всеки да опита поне по лъжичка, а опиташ ли веднъж, влюбваш се за цял живот!

Орехите в рецептата може и да се пропуснат, а количеството лимонена киселина да се увеличи до 1/2 ч.л.  Ябълковият мед  е идеален за палачинки, палачинки, върху препечен хляб с масло, а може да се добави и към сутрешната порция мюсли.

Ябълков мед
Необходими Продукти:
Ябълки (предварително приготвени) – 1 кг
Захар – за всеки литър сок 750 гр.
Лимон – 1 бр.
Орехи – 50 гр. (не са задължителни)
Лимонена киселина – 1/3 ч.л.
Начин на Приготвяне:
Измийте ябълките, нарежете ги на осминки (премахнете гнилите и меки части), сложете ги в тенджера. Измийте лимона и без да го белите го нарежете на тънки филийки, след което го добавете към нарязаните ябълки. Залейте с чиста вода, така че за покрие плодовете (ако започнат да плуват, отсипете от водата). Сложете на котлона, оставете сместа да заври и варете, докато ябълките омекнат.

След това прецедете сока и изстискайте ябълките през няколко слоя тензух. Ако е необходимо, прецедете отново. За всеки литър сок сложете 750 г захар, поставете сместа отново на огъня и оставете да ври в продължение на 1 час на силен огън. Готовността ще определите по красивия кехлибарен цвят. Ако капнете капка от желето върху чинийка, след няколко секунди тя ще се втвърди и няма да се разлива – по това ще определите колко точно да варите желето.

2-3 минути преди края на варенето добавете лимонената киселина и обелените, едро нарязани ядки. Готовото желе насипете в стерилизирани буркани, покрийте се с капаци или хартия и охладете напълно. След това плътно затворете капаците.

Съхранявайте на хладно място.

3
Коментара по темата
3.
сладкар
09.06.2025 10:46:49
Сладкокото от ябълки било класика от години във всеки бългаски дом ???? Защо го наричате мед ? По- безполезна и тъпо озаглавена статия ,не бях чел !
2.
Хахах
09.06.2025 09:17:01
Пчелите л@йн@ да ядат пред теб! Най производителната пчела!!! Правила мед…! Хахахаха!
1.
дела и документи
09.06.2025 08:40:18
"Ябълков" мед - царе сме да слагаме истински имена на фалшиви стоки.
  Добави Коментар
Галеници на съдбата: 5 зодии ги чакат невиждан късмет и много пари в края на годината! Пред тях ще се открият невиждан късмет, нови възможности и блестящи перспективи, които ще положат основите на един финансово успешен живот през 2026 година Тежка секира за хората с 2 апартамента Една от често обсъжданите мерки в ЕС е именно данъчното облагане на допълнителни имоти
Нова „суперземя“ близо до нас може да поддържа живот Учени откриха потенциално обитаема планета само на 18 светлинни години от Земята бТВ прави нов опит да възроди рейтинга на забравено предаване с тази водеща Звездата от "Бригада Нов дом“ вече е била до Петър Дочев в "Преди обед“ и зрителите много я харесаха
Вряла вода изригна в центъра на Плевен Това се случи на фона на водната криза Асен Блатечки подкара кола за 120 бона Неотдавна актьорът кръстосваше улиците с мощен джип, но явно му е омръзнал
Домашен мехлем срещу болки и хрущене в ставите Само четири съставки облекчават ставния дискомфорт още след първото приложение Едва на 37 години почина бивша общинска съветничка от ГЕРБ Надя Изгоренкова беше общински съветник от партия ГЕРБ в ОбС – Петрич през 2011-2015 г.
Тези 3 съставки правят чудеса при артрит Заболяването може да засегне хора от всички възрасти Христо Стоичков излиза на концерт Той ще пее на престоящия концерт на Стефан Димитров
Азис проговори за ужаса от детството си Баща му смазвал от бой майка му 6 съвета за бърза адаптация към новото време В края на октомври стрелките на часовниците се върнаха с един час назад и официално преминахме към зимно часово време