Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От 5 кг ябълки правя мед за цялата зима

Ключови думи: ябълков мед, рецепта

Сладкото от ябълки от години е класика във всеки български дом. Но днес ви предлагаме да приготвите една невероятна вкусотия – желе от ябълки , което на вкус напомня истински мед !

Кехлибареният му цвят и невероятния аромат ще накарат всеки да опита поне по лъжичка, а опиташ ли веднъж, влюбваш се за цял живот!

Орехите в рецептата може и да се пропуснат, а количеството лимонена киселина да се увеличи до 1/2 ч.л.  Ябълковият мед  е идеален за палачинки, палачинки, върху препечен хляб с масло, а може да се добави и към сутрешната порция мюсли.

Ябълков мед
Необходими Продукти:
Ябълки (предварително приготвени) – 1 кг
Захар – за всеки литър сок 750 гр.
Лимон – 1 бр.
Орехи – 50 гр. (не са задължителни)
Лимонена киселина – 1/3 ч.л.
Начин на Приготвяне:
Измийте ябълките, нарежете ги на осминки (премахнете гнилите и меки части), сложете ги в тенджера. Измийте лимона и без да го белите го нарежете на тънки филийки, след което го добавете към нарязаните ябълки. Залейте с чиста вода, така че за покрие плодовете (ако започнат да плуват, отсипете от водата). Сложете на котлона, оставете сместа да заври и варете, докато ябълките омекнат.

След това прецедете сока и изстискайте ябълките през няколко слоя тензух. Ако е необходимо, прецедете отново. За всеки литър сок сложете 750 г захар, поставете сместа отново на огъня и оставете да ври в продължение на 1 час на силен огън. Готовността ще определите по красивия кехлибарен цвят. Ако капнете капка от желето върху чинийка, след няколко секунди тя ще се втвърди и няма да се разлива – по това ще определите колко точно да варите желето.

2-3 минути преди края на варенето добавете лимонената киселина и обелените, едро нарязани ядки. Готовото желе насипете в стерилизирани буркани, покрийте се с капаци или хартия и охладете напълно. След това плътно затворете капаците.

Съхранявайте на хладно място.

3
Коментара по темата
3.
сладкар
09.06.2025 10:46:49
Сладкокото от ябълки било класика от години във всеки бългаски дом ???? Защо го наричате мед ? По- безполезна и тъпо озаглавена статия ,не бях чел !
2.
Хахах
09.06.2025 09:17:01
Пчелите л@йн@ да ядат пред теб! Най производителната пчела!!! Правила мед…! Хахахаха!
1.
дела и документи
09.06.2025 08:40:18
"Ябълков" мед - царе сме да слагаме истински имена на фалшиви стоки.
  Добави Коментар
Този котарак обича да задига разни неща Прави изненади на своите съседи нерядко Отчетоха над 41 градуса на сянка в голям роден град Страшна жега в Русе
Стари рецепти може да помогнат при артрит Ето някои тънкости Варненец направи голяма глупост зад волана Възрастен мъж кара много пиян
Вандали изпотрошиха детска площадка Грубиянски прояви в Земен Страшни наводнения оставиха 280 000 души без дом в чужбина За жалост има и десетки загинали
Трагедия на Южния плаж във Варна Удави се 77-годишна жена Катастрофа между автобус и товарен автомобил, има 7 ранени Инцидентът е станал на Подбалканския път
Намериха тялото на изчезналия Алекс Васов Трагедия в Берковица Стотици чакат на опашка за автограф от Дара Мегазвездата демонстрира изцяло нов имидж
От Кремъл казаха кога да се очаква среща между Путин и Зеленски Първо трябва да са договорени токите на мира, считат от Москва Затвориха ресторанта му в Сърбия Деликатна ситуация