Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тестото за сладката Влашка пита се замесва само с лъжица и е готово за 5 минути

Ключови думи: влашка пита, флагман, тесто, рецепта

Влашка пита – сладкиш, който се характеризира със спираловидните си ленти, но обикновено в соления й вариант.

Този път сме ви приготвили сладка и много вкусна вариация на влашка  пита с ароматен  кокос.

Авторката на рецептата използва масло, смесено с канела и захар, и дава следния коментар: „Питата е перфектна, напълних я с канела и се получи невероятно вкусно. Препоръчвам я на всеки, който няма много опит с тесто, защото процедурата е наистина проста“. Ето какво ви е необходимо за уникалната Влашка пита с кокос:

Продукти: 

300 г универсално брашно
1 яйце на стайна температура
150 мл хладко мляко
1 чаена лъжичка суха мая (3 г)
30 г течен мед (1,5 супени лъжици)
1/2 чаена лъжичка сол (3 г)
15 мл олио (1 супена лъжица).
За плънката: 

1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване)
2 супени лъжици захар (25 г)
60 г кокосово брашно + шепа за поръсване
 2 супени лъжици несолено масло (28 г)
Приготвяне: 

Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце със стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио и разбийте добре, докато всички съставки се разтворят и станат гладки.

Започнете постепенно да добавяте брашното (300 г) към течната смес от съставки. Не е необходимо да се меси на ръка, тъй като тестото е доста меко и лепкаво. Трябва да го разбъркате добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място за около час и половина, докато удвои обема си. Междувременно пригответе плънката: Разбийте едно яйце с вилица, след което отделете една супена лъжица (ще ви е необходима по-късно за намазване на пая).

Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, докато захарта започне да се топи. След това добавете кокоса (60 г) и маслото, омекнало на стайна температура (28 г). Смесете всички съставки до гладкост.

Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност, поръсете с брашно и оформете топка. Сплескайте леко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което използвайте точилка, за да го разточите на квадрат 30×30 см. Тестото лепне лесно, затова използвайте ръцете си, за да получите желаната форма.

Разпределете тънък слой кокосов пълнеж върху половината от кората. След това го сгънете на три, както следва: повдигнете ненамазнената страна и го сгънете до една трета от кората (така че да покрие част от покритата с кокос част), а след това от другата страна просто сгънете и съединете краищата.

По този начин ще получите продълговата, широка и дебела лента от сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, накрая на осмини – ленти с дебелина приблизително 2 см.

Вземете едно парче с пръсти от двата края, след което го разтегнете и го усучете спираловидно два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете така навитите спирали върху средно голяма тава за печене, която е леко намазнена или е покрита с хартия за печене.

Покрийте питата с фолио и я оставете да втаса на топло място за още половин час или докато се надигне хубаво. След това я намажете с яйцето, което предварително сте отделили (можете да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.

Сложете Влашката пита в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете я от фурната, покрийте я с кухненска кърпа за няколко минути, за да се охлади, след което сервирайте, пише За жената.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Вдигнаха медицинския хеликоптер заради извънредна ситуация Ранена е туристка в Пирин Отиде си велик български футболист Почина Сашо Паргов, който наказа дори Байерн
Отлична новина за "лъвовете", държат съдбата си в Лигата изцяло в собствени ръце Националите излизат в решаващ мач с Иран, три точки ни гарантират класиране за 1/4-финалите Евакуираха 200 души заради пожар край Стефан Караджово (СНИМКИ) Огънят, разпалван от силен вятър, е навлязъл в борова гора край селото
Тези зодии могат да се справят страхотно с живота като вълци единаци Личностите от тези знаци най-много обичат собствената си компания Това е най-правилният начин за съхраняване на храната в хладилника Правилната им подредба и съхранение е от ключово значение за свежестта им, което пък оказва пряко влияние върху ползите им за организма
Рецептата на баба за най-вкусните мекици, всяка събота я правя на децата Ако искате да върнете вкуса на детството у дома, следвайте тази лесна и изпитана рецепта Сестра ми показа трик за миене на загорял тиган, за да не го съсипвам Неподходящото почистване може да повреди покритието, да намали ефективността на съда и да влоши външния му вид
Украйна атакува Москва с дронове 10 региона в РФ са били подложени тази нощ на украинско нападение Пазете се от тези зодии, те са много влюбчиви и няма отърване от тях Ето кои са те
Вече не купувам химия от магазина, слагам тази тайна съставка във водата за под, а ефекетът е невероятен Той не само е ефективен срещу мръсотия и мазнини, но има и дезинфекциращи свойства Месото трябва да се държи на това място в хладилника, за да не се прецака Месото е нетраен продукт и ако не е прясно, може да бъде вредно за здравето