Защо краставицата е толкова полезна
Едва ли подозирате, че една от най-обикновените и масово консумирани храни в България – краставицата – може да се окаже не само полезна, но и изключително лечебна. Съдържа 96% вода, минимално количество калории и в същото време е заредена с витамини, ензими и фитонутриенти, които въздействат положително върху храносмилателната, лимфната и сърдечно-съдовата система.
Съставът ѝ включва 1% протеини и мазнини, 3% въглехидрати, минерали като калий, желязо, магнезий, цинк и фосфор. Богата е на витамин С и витамин К, а антиоксидантният ѝ профил я нарежда до храни с доказано противораково действие.
Краставицата подпомага алкално-киселинния баланс в организма и действа като естествен диуретик – изчиства задържаните течности, подобрява кръвообращението и извежда токсините. Освен това е изключително подходяща при хипертония, сърдечносъдови заболявания и метаболитен синдром.
Изследвания върху съдържащите се в нея флавоноиди и лигнани показват потенциален ефект върху блокирането на ракови клетки, особено при рак на гърдата, яйчниците и простатата.
Краставицата е топ избор за хора, които искат да се отърват от натрупаните в областта на талията мазнини. Съдържа фибри, стимулира отделянето на жлъчен сок и потиска апетита. Комбинирана със зелени чушки, маруля или домати, се превръща в идеалната закуска за отслабване.
Подходяща е както за сурова консумация, така и в смутита или фрешове, комбинирани с лимон и джинджифил. Дава усещане за лекота и подпомага разграждането на мазнините в черния дроб.
Добави Коментар