Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Откакто намерих рецептата от тефтера на баба за старомоден сладкиш, друго вкъщи не правя

Ключови думи: плодов сладкиш, старомоден сладкиш, флагман, рецепта

Този плодов сладкиш е много мек, като памук, порьозен като пяна и ухае вълшебно, пълен е с различни плодове и малко ядки (може и да ги пропуснете, ако нямате).

Пригответе го и няма да се сетите за торти повече! Наистина нищо не му липсва, а най-хубавото е, че всеки път може да слагате различни плодове и да получавате малко по-различен вкус.

Експериментирайте!

Сладкишът е най-добре да се приготви с прясно нарязани плодове, но когато не е сезонът им, можете да използвате и сушени плодове, предварително накиснати в  сок или ром (по желание), след което отцедени.

По същество това е обикновен старомоден сладкиш, много известен и често срещан в нашата кухня, но винаги е хубаво, когато се върнем към тези прости, но вкусни рецепти, които са любими на всички.

Ето продуктите за фантастичната Старомодна плодова  пита:

Старомодна плодова пита

Продукти:

6 яйца,
200 г захар,
2 пакетчета ванилова захар,
10 супени лъжици мляко,
10 супени лъжици олио,
10 супени лъжици  брашно,
1 пакетче бакпулвер,
2 шепи орехи, смлени или нарязани, или без орехи,
И също:

около 600 г микс от плодове по ваш избор, тези, които харесвате най-много
пудра захар за поръсване отгоре (по избор)
Приготвяне:

1. Първо пригответе плодовете: Измийте ги добре под студена течаща вода. Ако са били напръскани, най-добре е да ги оставите да престоят половин час в разтвор от сода бикарбонат.

След това ги нарежете на малки кубчета (ябълки, праскови, кайсии, сливи, круши…), а горските плодове и по-дребните плодове като череши, малини, боровинки, касис… просто ги измийте и прецедете (и отстранете костилките от черешите).

2. След като приготвите плодовете, намажете с мазнина формата за печене или тава за печене с размери 30×22 см, в която ще печете сладкиша. След това я поръсете с малко брашно и отърсете излишното. Включете фурната да се загрее до 200 градуса.

3. Разбийте 6 цели яйца, докато побелеят и се сгъстят (ако е по-лесно, можете да отделите белтъците и да ги разбиете, докато се сгъстят, след което да добавите жълтъците един по един).

Докато разбивате яйцата, постепенно добавете 200 г захар и 2 пакетчета ванилова захар и разбийте, докато се разтвори.

Разбийте, докато сместа стане фино кремообразна, гладка и пенлива.

4. След това към разбитите яйца добавете 10 супени лъжици мляко, 10 супени лъжици олио и разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула. След това добавете 10 пълни супени лъжици брашно.

5. Докато добавяте брашното, разбърквайте постепенно, но внимавайте сместа да остане пенеста. След като добавите брашното няколко пъти и разбъркате, докато сместа стане гладка, накрая добавете едно пакетче бакпулвер (винаги се добавя накрая).

6. След това добавете нарязани или смлени ядки, които не е задължително да добавяте, но ако имате, добавете малко, защото те значително подобряват вкуса на десерта. Разбъркайте и загладете. Изсипете получената смес в подготвената тава и я разпределете равномерно.

7. Подредете нарязаните различни плодове отгоре и сложете в предварително загрятата фурна да се пече.

След 5 минути не забравяйте да намалите температурата на 180 градуса. Сладкишът се пече 40 минути, но все пак можете да проверите с клечка за зъби дали е изпечен (клечката за зъби трябва да излезе суха).

Оставете изпечения кекс да се охлади, след което го нарежете и поръсете с пудра захар.

По желание можете да го сервирате с бита сметана, сладолед или да си приготвите плодов сироп, но е много вкусно и самостоятелно и може да се сервира по този начин.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Рокада в ЦСКА Напусна крило и такова дойде в клуба Момче припадна на спирка в Пловдив, медик от Специалните сили му спаси живота Боян Донев се оказа на правилното място в точния момент
Украинец катастрофира зрелищно и предизвика голяма тапа На "Струма", човекът се размина с уплаха Тръмп сравни Путин и Зеленски с олио и оцет "Рядко се сместват", каза американският президент
Буря вилня в Плевенско Има отнесени керемиди, прекъснат е тока в засегнати райони Мощен вятър удари София Има сигнали за паднали дървета
Дърво размаза кола в голям роден град Силна буря се разрази в Монтана "Ех, Радке, Радке - избра си лигав, т*п, че и грозен мъж" Смята Марс за Чефо
АПИ пак ограничава движението по АМ "Тракия" - за цели 4 дни От 25 до 28 август Ако в градината или пред блока видите това, използвайте тези домашни средства, за да се отървете Използвах този метод и за да премахна мъха, който расте между плочките на терасата ни
Рускиня ми даде автентична рецепта за мекици с плънка: Трябват ви кисело мляко, 1 яйце и 10 минути работа В оригиналния вариант се използват пилешко и гъби, но също така вкусни са с шунка и кашкавал или вечната класика – натрошено сирене и яйце Никога не правете тези грешки с прахосмукачката От дребни предмети до неочаквани отпадъци – разберете кои неща никога не трябва да събирате с прахосмукачката!