Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ученици и учители от Гимназията по туризъм в Слънчев бряг учиха кулинарни тайни от италиански майстори

Ключови думи: гимназия по туризъм слънчев бряг, флагман

Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ – Слънчев бряг учиха кулинарни тайни  и тънкости за приготвянето на класически специалитети от страната на Ботуша лично от италиански майстори. Практичните умения те придобиха чрез участие в проекта на тема „Ресторантьорство и екосреда“ по програма „Еразъм+“  в Северна Италия.

Две посещения бяха реализирани в осъществяване на дейности по проекта. Първата група бе от 12 учители от ПГТ „Иван Вазов“ - Слънчев бряг, които обмениха добри практики, гостувайки в две гимназии по туризъм – в Стреза и в Арона, където се работи по иновативни учебни планове и STEM проекти. Учителите проявиха своите кулинарни умения в подготовката и сервирането на Аперитиво – ритуал, който от векове е част от културата на Италия. Нашите представители се забавляваха с издигане на кули от спагети за време и устойчивост и участваха в куиз с въпроси за Италия.

Втората група от гимназията, която посети Северна Италия, се състоеше от 13 ученици и двама учители. По време на своя престой учениците с голям интерес усвояваха от италианските майстори кулинарните тайни в приготвянето на паста „Болонезе“.  Запознаха се и с тънкостите на автентичното италианско тесто, техниките на разточване, гарниране и изпичане на перфектната пица. Нашите ученици  приготвяха ризото – едно от емблематичните ястия на Северна Италия, както и различни видове брускети, апетитни наденички, свежа салата и още много други вкусотии.

Общуването на младите хора с италианската кухня, с майсторите готвачи и с развитата екокултура, свързана с разделното събиране, разделяне и изхвърляне на отпадъци обогати практическите им умения и повишаваше тяхната мотивация за развитие в кулинарната сфера.

Ползите от обмена на добри практики в ресторантьорството и положителното въздействие от екологичния начин на живот и хранене са  споделени с родители, съученици и други учители чрез създаване на тематична фейсбук страница.

Ученичка от Варна даде страхотен пример Реши да изчисти подлез в града Алкохол менте уби над 20 души Шок в Индия
16-годишен реши да се прави на Майк Тайсън Но не да нокаутира на ринга в професионалния бокс, а погазвайки закона в България  Култов финал в "Ергенът" Вики си избра гадже
Корекция в движението по "Хемус" На 14 и 15 май движението от 384-и до 386-и км в посока Варна ще се осъществява в аварийната лента за геодезическо заснемане Тръмп: Рубио ще участва в преговорите между Украйна и Русия Важно събитие предстои в Турция
Сензационна информация за Родриго Мисли за смяна на тима Зеленски: Путин се страхува от директни преговори с мен Президентът на Украйна с тежки думи
Майски сняг заваля в... Стара планина Кметът на София с важно решение за учениците 14 май - неучебен ден за училищата в столицата
Тренират усилено с... Фарниев Ген. Атанасов: Кой натисна копчето на Радев, наричат го президента Боташ заради заробващата сделка  Всеки ден плащаме по 1 милион за този договор, каза председателят на Комисията за контрол на службите