Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ученици и учители от Гимназията по туризъм в Слънчев бряг учиха кулинарни тайни от италиански майстори

Ключови думи: гимназия по туризъм слънчев бряг, флагман

Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ – Слънчев бряг учиха кулинарни тайни  и тънкости за приготвянето на класически специалитети от страната на Ботуша лично от италиански майстори. Практичните умения те придобиха чрез участие в проекта на тема „Ресторантьорство и екосреда“ по програма „Еразъм+“  в Северна Италия.

Две посещения бяха реализирани в осъществяване на дейности по проекта. Първата група бе от 12 учители от ПГТ „Иван Вазов“ - Слънчев бряг, които обмениха добри практики, гостувайки в две гимназии по туризъм – в Стреза и в Арона, където се работи по иновативни учебни планове и STEM проекти. Учителите проявиха своите кулинарни умения в подготовката и сервирането на Аперитиво – ритуал, който от векове е част от културата на Италия. Нашите представители се забавляваха с издигане на кули от спагети за време и устойчивост и участваха в куиз с въпроси за Италия.

Втората група от гимназията, която посети Северна Италия, се състоеше от 13 ученици и двама учители. По време на своя престой учениците с голям интерес усвояваха от италианските майстори кулинарните тайни в приготвянето на паста „Болонезе“.  Запознаха се и с тънкостите на автентичното италианско тесто, техниките на разточване, гарниране и изпичане на перфектната пица. Нашите ученици  приготвяха ризото – едно от емблематичните ястия на Северна Италия, както и различни видове брускети, апетитни наденички, свежа салата и още много други вкусотии.

Общуването на младите хора с италианската кухня, с майсторите готвачи и с развитата екокултура, свързана с разделното събиране, разделяне и изхвърляне на отпадъци обогати практическите им умения и повишаваше тяхната мотивация за развитие в кулинарната сфера.

Ползите от обмена на добри практики в ресторантьорството и положителното въздействие от екологичния начин на живот и хранене са  споделени с родители, съученици и други учители чрез създаване на тематична фейсбук страница.

Бивш морски пехотинец откри стрелба в църква в САЩ Не са ясни мотивите за шокиращото нападение Празник е, българи с редки имена могат да почерпят Църквата почита Свети Кириак Отшелник
Какво ще е времето? Максималните температури на морето ще бъдат между 14 и 17 градуса Времето ще ни удави в понеделник, на тези места ще е потоп Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, за София – около 10°, а максималните - между 15° и 20°, за София – около 15°
Преслава с 1 млн. лева хонорар Преслава се отдаде на почивка, след края на летния сезон, в който, както всяка година, имаше доста участия по родното Черноморие Ето какво ще се случи, ако ядете краставици всеки ден Те са се превърнали в любимци на диетолозите и тези, които се стремят към здравословен начин на живот
Кое поскъпна и кое поевтиня на пазара тази седмица? Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас през тази седмица, докато основни хранителни стоки поскъпват, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Любо Киров с коренна промяна Певецът скоро ще навърши 53 години и изглежда е загърбил суетата, която често съпътства хората от шоубизнеса
Путин ще направи важно изявление Анонсира Песков Почина футболна легенда Напусна ни европейският полуфиналист Петър Петров-Пецата
Киселова за волейболистите на България: За нас са шампиони "Лъвовете" станаха втори в света 12-годишно дете е сред жертвите на руска атака срещу Киев Нападението е масирано