Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ученици и учители от Гимназията по туризъм в Слънчев бряг учиха кулинарни тайни от италиански майстори

Ключови думи: гимназия по туризъм слънчев бряг, флагман

Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ – Слънчев бряг учиха кулинарни тайни  и тънкости за приготвянето на класически специалитети от страната на Ботуша лично от италиански майстори. Практичните умения те придобиха чрез участие в проекта на тема „Ресторантьорство и екосреда“ по програма „Еразъм+“  в Северна Италия.

Две посещения бяха реализирани в осъществяване на дейности по проекта. Първата група бе от 12 учители от ПГТ „Иван Вазов“ - Слънчев бряг, които обмениха добри практики, гостувайки в две гимназии по туризъм – в Стреза и в Арона, където се работи по иновативни учебни планове и STEM проекти. Учителите проявиха своите кулинарни умения в подготовката и сервирането на Аперитиво – ритуал, който от векове е част от културата на Италия. Нашите представители се забавляваха с издигане на кули от спагети за време и устойчивост и участваха в куиз с въпроси за Италия.

Втората група от гимназията, която посети Северна Италия, се състоеше от 13 ученици и двама учители. По време на своя престой учениците с голям интерес усвояваха от италианските майстори кулинарните тайни в приготвянето на паста „Болонезе“.  Запознаха се и с тънкостите на автентичното италианско тесто, техниките на разточване, гарниране и изпичане на перфектната пица. Нашите ученици  приготвяха ризото – едно от емблематичните ястия на Северна Италия, както и различни видове брускети, апетитни наденички, свежа салата и още много други вкусотии.

Общуването на младите хора с италианската кухня, с майсторите готвачи и с развитата екокултура, свързана с разделното събиране, разделяне и изхвърляне на отпадъци обогати практическите им умения и повишаваше тяхната мотивация за развитие в кулинарната сфера.

Ползите от обмена на добри практики в ресторантьорството и положителното въздействие от екологичния начин на живот и хранене са  споделени с родители, съученици и други учители чрез създаване на тематична фейсбук страница.

Как стана така, че в Китай електрички карат само бедните В този отрасъл Пекин е с 10 години напред и 10 пъти по-добър от всяка друга страна Нова хибридна батерия може да захранва устройства в продължение на десетилетия без презареждане Тя е произведена с помощта на технология, която използва електрод с радиоактивния изотоп въглерод-14
Отбелязваме Деня на река Дунав Редица инициативи са организирани в Русе Отсъдиха 40 години затвор за лекаря на Матю Пери Салвадор Пласенсия се е съгласил да се признае за виновен
Майкъл Джордан шета по сокаците на Дубровник Баскетболната легенда акостира с луксозната си яхта „O’Pari“, дълга над 90 метра ISW: Украйна извърши серия удари срещу руска военна инфраструктура за 3 дни Унищожена е система за противовъздушна отбрана
Мъск критикува законопроекта за данъци и разходи на Тръмп Mилиони работни места в Америка ще бъдат загубени, написа милиардерът Задържани след сблъсъци на протеста в Белград Изглежда Вучич ще излезе прав, че се касае за външна намеса при организацията
Как Източна Европа се обгражда с минно поле срещу Путин Украйна е най-взривоопасната страна в света в момента Днес имат повод да почерпят Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел
10 въпроса, с които може да подобрите сексуалния си живот Кое е мястото, на което винаги си искал да правиш секс - доста забавен въпрос 8 причини защо на хората в щастливи връзки също се случва да изневеряват Ето кои са те