Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник

Ключови думи: Новини, Хладилник, Флагман, Бургас, продукти в хладилник

Правилното съхранение на храните е от съществени значение за тяхната свежест и безопасност. Макар че много хора имат навика да поставят различни продукти в хладилника, понякога това може да доведе до неочаквани последствия.

Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност. В тази статия ще разгледаме важността на правилното съхранение на картофите и как да се грижим за тях, за да предотвратим възможни проблеми.

Основна грешка при съхранението на картофи

Ако имате навик да съхранявате картофите си в чекмеджето за зеленчуци на хладилника... спрете! Този на пръв поглед безобиден навик може не само да промени техния вкус и текстура, но и да доведе до образуването на токсичен химикал по време на готвене.

За какво точно става въпрос? Това може да се получи, защото студът променя структурата на нишестето в картофите. И тази трансформация не е без последствия.

Скритата опасност: нишестето се превръща в захар... след това в канцерогенен акриламид

Картофите са естествено богати на нишесте, бавно освобождаваща се захар. Но когато влезе в контакт със студа, това нишесте се разгражда и се трансформира в прости захари (като глюкоза и фруктоза). Това се нарича студено подслаждане.

Моментът, в който това става проблематично, е на етапа на готвене. Тъй като при високи температури (над 120°C и още повече при 250°C), тези прости захари реагират с аминокиселината аспарагин, за да се получат. Акриламид, вещество, класифицирано като "вероятно канцерогенно“ от хората от Международната агенция за изследване на рака (IARC).

И така: колкото повече готвите картоф, който е бил съхраняван на студено, толкова повече рискувате да генерирате тази вредна молекула.

Последици за здравето: защо превенцията е по-добра

Според EFSA (Европейски орган за безопасност на храните) акриламидът присъства в много преработени храни и прекомерното му присъствие е проблем за общественото здраве. Подозира се, че повишава рисковете от:

- някои видове рак (особено храносмилателен);

- неврологични разстройства;

- и потенциално токсични ефекти върху репродукцията при високи дози.

Как да съхраняваме безопасно картофите?

Не се паникьосвайте: има прости решения на този проблем.

Правилното нещо, което трябва да направите: съхранявайте вашите картофи на тъмно, сухо и хладно (но не студено!) място, като например килер или мазе, между 6 и 10°C.

Практически съвети:

- Избягвайте излагане на светлина, за да предотвратите позеленяване или покълване;

- Не ги мийте преди съхранение, това ускорява разграждането им;

- И преди всичко никога не ги поставяйте в хладилника.

- За да се предпазите от нежелани последствия, е важно да се придържате към правилните методи за съхранение на картофите. Избягвайте хладилника и се уверете, че те са поставени на сухо, тъмно и хладно място, като килер или мазе.

Тези условия ще гарантират, че картофите запазват своята свежест и качество за по-дълго време, без да се променя тяхната структура или да се образуват вредни вещества.

Не забравяйте и за други малки детайли, като избягване на контакт с пряка светлина, която може да доведе до покълване, и не мийте картофите преди съхранение, тъй като влагата ускорява процеса на разлагане. С тези прости съвети ще можете да се наслаждавате на картофите си без да се притеснявате за тяхната безопасност и качество.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Зодиите, които винаги се връщат при бившите си Причините за раздялата нямат никакво значение Защо качествената дограма е ключът към комфорт и спокойствие у дома?
Съдът в Лондон ще произнесе присъдите на шестимата българи, признати за виновни в шпионаж Петима членове на шпионската клетка са - нейният лидер Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Ваня Габерова и Иван Стоянов Цял живот ще сте ми благодарни за тази рецепта за най-сочните кюфтета - без пържене, без капка олио и хляб Всички приятели и познати ги обожават, а у дома не искат да опитат други
Почина светило в хирургията (СНИМКА) Изтъкнатият специалист д-р Борил Петров си отиде едва на 60-годишна възраст Медмаг – медицински инструменти и облекло за бъдещи и реализирани медици
Изрита младото си гадже, ето я причината Глория се е разделила с Добромир Кюрдската работническа партия обяви, че се е разпуснала По-рано Йоджалан, основателят на обявената за терористична групировка ПКК, призова да се сложи край на въоръжената борба, а Анкара заговори, че той може да бъде освободен от затвора
НАП без милост: Запорира пенсии и заплати на хиляди българи Над 47 хиляди длъжници не са имали достъп до доходите си през изминалата година Първи подробности за акцията на ДАНС. Има задържани Операцията е срещу разпространението на антидемократична и фашистка идеология
Тръмп ще сваля цената на лекарствата в САЩ с до 80% Американският президент обяви, че те трябва да поскъпнат по целия свят Иван Костов за референдума за еврото: Това е политически ход на Радев "Става въпрос за експлоатация на популистка теза", твърди бившият премиер