Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Моята баба винаги добавяше тази тайна съставка в тестото, с което стават най-пухкавите питки

Ключови думи: питки, флагман, тайна съставка, тесто

Тази прословута рецепта за пухкави хлебчета я взех от моята баба, която ни приготвяше този деликатес за всеки повод. Питките са много по-вкусни от купешките, затова всички ги обожавахме у дома. Тайната е една важна съставка, която баба ми добавя към тестото. Става въпрос за обикновен оцет – баба ми казваше, че само 1 супена лъжица добавена в тестото може да направи чудеса и наистина беше права.

Невероятно проста рецепта за меки домашни хлебчета  меки домашни хлебчета:

Меки домашни хлебчета

Продукти:

450 мл мляко
10 г суха мая
1 ч. л. сол
4 супени лъжици кристална захар
2 яйца
50 г масло
8 г бакпулвер
1 супена лъжица оцет
750-800 г гладко брашно
За намазване:

1 яйце
2 супени лъжици мляко
За поръсване:

сусамово семе
Приготвяне:

В голяма купа добавете топлото прясно мляко, маята, захарта, солта и разбъркайте добре с бъркалка.

След това добавете яйцата, разтопеното масло и отново разбъркайте добре.

Добавете бакпулвера и оцета към сместа и разбъркайте.

След това пресейте брашното през сито.

Разбъркайте добре с шпатула.

Омесете сместа с ръце върху намаслена маса.

Месете докато се получи хомогенно и еластично тесто.

Поставете тестото в купа, покрийте с фолио.

Оставете да втаса на топло място за 1-1,5 часа.

Изцедете въздуха от втасалото тесто и го поставете върху набрашнена маса.

След това разделете тестото на 20 части.

Оформете от тестото кръгли питки върху набрашнена маса.

Поставяме ги върху застлана с хартия за печене тава.

Покрийте тавата с питките с кърпа.

Оставете ги да втасат за 15 минути на топло място.

В малка купа разбийте яйцето с млякото и намажете питките.

След това ги поръсете със сусам.

Поставете тавата за печене в предварително загрятата фурна.

Пече се 25-30 минути на 180°C.

Оставете меките питки да изстинат и сервирайте.

1
Коментара по темата
1.
Критика
07.05.2025 18:03:46
Според мен имате грешка в рецептата -с това тесто с 4 супени лъжици бяла кристална захар ще се получат питки ,сладки като понички .
Никъде не е казано ,че са сладкиш питките ,на снимката изглеждат като хлебчета за бургери .
Това бриош ли е ,какво е ,не знам ,но има и друга грешка с повторение на "меки домашни хлебчета " ,та сигурно и 4те супени лъжици захар са грешка
  Добави Коментар
Иде жесток потоп? Предупреждение за обилни валежи в понеделник Бургазлийката Киара разкри, че има чувства към един от мъжете в "Ергенът" Красимир е разкъсван между две жени
Потресаващо! Княгиня Калина ще е патрон на „Бизнесдама на годината“  Принцесата се облече с цветовете на българското знаме и шокира всички с изключение на Евгени Минчев Руски спец военни слагат "невидими" наметала? На бойното поле е като във филм на ужасите
Голяма мечка реши да се разходи до мола, ръководството настръхна Сериозен проблем в Япония Мъж оцеля при катастрофа с 241 загинали, какво се случва с него днес Не може да преодолее шока
Хулиган изпочупи коли във Варна и си изпати Престъплението му е разкрито, осъден е Рекорд в парламента, приеха законопроекта за „Лукойл“ за 26 секунди Щеше да е наистина смешно, ако не ставаше дума за най-голямата компания в България, коментира Даниел Лорер 
"Всеки трети български мъж е извънземен" Сочи прелюбопитна теория Край на драма с избягали затворници Единият се предаде, другият бе заловен
Куче уби 9-месечно бебе Голяма трагедия в Уелс, животното е от порода, която сега е забранена в държавата Не правете тази шофьорска грешка, пагубна е за скоростната кутия Проста маневра е способна да нанесе сериозни щети