Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За Гергьовден задължително направете тази рецепта за агнешко с джоджен и ориз с лапад

Ключови думи: агнешко, ориз с лапад, гергьовден

Гергьовден е един от най-почитаните празници в българския календар – ден, свързан с народните традиции, новото начало и изобилието на пролетта. 

На 6 май трапезата задължително се отрупва с вкусни ястия, а печеното агнешко заема почетното място. То е символ на празника и събира семейството около масата. 

Днес имаме предложение за традиционна рецепта за Гергьовден за печено агнешко с пресен джоджен и ориз с лапад.

В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите агнешко месо с пресен джоджен и гарнитура от ориз с лапад – леко, ароматно и с богат вкус. Подходящо е както за ценители на традиционната кухня, така и за онези, които търсят сезонно вдъхновение.

Необходими продукти:
За агнешкото:
1.5 – 2 кг агнешко месо (бут или плешка)
4–5 скилидки чесън
1 връзка пресен джоджен (или сух, ако няма)
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици олио
1 ч.л. червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
1 ч.ч. вода или бульон
Сок от 1 лимон (по желание)

За ориза:
1 ч.ч. ориз (бланширан или български)
1 връзка лапад (или спанак, ако няма лапад)
1 малка глава лук
2 с.л. олио
Сол на вкус
Пресен копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Приготвяне на месото:
Измий агнешкото и го подсуши.
Направи малки разрези в месото и постави в тях резенчета чесън и листенца пресен джоджен.
Намажи месото със смес от червен пипер, сол, черен пипер, масло и олио.
Постави го в тава, залей с вода или бульон, покрий с фолио.
Печи на 180°C за около 2.5 – 3 часа. Последните 30 минути махни фолиото, за да се запече.

Ориз с лапад:
Задуши ситно нарязания лук в олиото.
Добави измития ориз и разбъркай.
Прибави нарязания лапад (или спанак), запържи леко и залей с 2 ч.ч. вода.
Овкуси със сол, по желание и копър. Готви, докато оризът поеме водата.

Съвет за поднасяне:
Сервирай агнешкото върху канапе от ароматния ориз с лапад. Украси с резенчета лимон и свеж джоджен или копър. Може да добавиш и кисело мляко с чесън като разядка. / jenata.blitz.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Страшна жега в... Териториите на Великобритания Жесток побой в България На футболно игрище
Златева към Милов: Кирчо... Председателят на федерацията смята, че борецът прекалява Министерството на туризма даде началото на Francofolies de Bulgarie 2025 Сътрудничеството е част от развитието на културния и фестивален туризъм
"За Насар може, а за мен не" Милов с интересна теза Ужасна трагедия край голям курорт Почина бебе
Каза за Роналдо Не са приятели, но се уважават Приятел на Гришо изби рибата Рубльов каза за Световното клубно
Претърпя жестока катастрофа С мотор "Трябва да има повече жени като нея" Смята Диона за Даниела Рупецова
Прокуратурата подхвана тази турска звезда, ще й стъжни живота Срещу нея е образувано наказателно дело, съобщи изданието Aksam Научи, че е умряла, докато пържи кюфтета Жалейката, публикувана във фейсбук, обаче беше опровергана лично от Нинова