За Гергьовден задължително направете тази рецепта за агнешко с джоджен и ориз с лапад
Гергьовден е един от най-почитаните празници в българския календар – ден, свързан с народните традиции, новото начало и изобилието на пролетта.
На 6 май трапезата задължително се отрупва с вкусни ястия, а печеното агнешко заема почетното място. То е символ на празника и събира семейството около масата.
Днес имаме предложение за традиционна рецепта за Гергьовден за печено агнешко с пресен джоджен и ориз с лапад.
В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите агнешко месо с пресен джоджен и гарнитура от ориз с лапад – леко, ароматно и с богат вкус. Подходящо е както за ценители на традиционната кухня, така и за онези, които търсят сезонно вдъхновение.
Необходими продукти:
За агнешкото:
1.5 – 2 кг агнешко месо (бут или плешка)
4–5 скилидки чесън
1 връзка пресен джоджен (или сух, ако няма)
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици олио
1 ч.л. червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
1 ч.ч. вода или бульон
Сок от 1 лимон (по желание)
За ориза:
1 ч.ч. ориз (бланширан или български)
1 връзка лапад (или спанак, ако няма лапад)
1 малка глава лук
2 с.л. олио
Сол на вкус
Пресен копър (по желание)
Начин на приготвяне:
Приготвяне на месото:
Измий агнешкото и го подсуши.
Направи малки разрези в месото и постави в тях резенчета чесън и листенца пресен джоджен.
Намажи месото със смес от червен пипер, сол, черен пипер, масло и олио.
Постави го в тава, залей с вода или бульон, покрий с фолио.
Печи на 180°C за около 2.5 – 3 часа. Последните 30 минути махни фолиото, за да се запече.
Ориз с лапад:
Задуши ситно нарязания лук в олиото.
Добави измития ориз и разбъркай.
Прибави нарязания лапад (или спанак), запържи леко и залей с 2 ч.ч. вода.
Овкуси със сол, по желание и копър. Готви, докато оризът поеме водата.
Съвет за поднасяне:
Сервирай агнешкото върху канапе от ароматния ориз с лапад. Украси с резенчета лимон и свеж джоджен или копър. Може да добавиш и кисело мляко с чесън като разядка. / jenata.blitz.bg