Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Този празничен Великденски козунак на плитка стана любим на синовете ми и дори свекървата ме похвали

Ключови думи: Великден, козунак, шипков мармалад, Иван Звездев

Приготвянето на вкусни Великденски козунак не е лесна задача, но при правилно изпълнение на тези стъпки ще постигнете чудесен резултат. Тайната съставка е шипков мармалад. Ето и другите необходими продукти: 50 г мая, 1 кг брашно, 1 ч. л. сол, 80 мл олио, 80 г краве масло -разтопено, 200 мл прясно мляко, 5 яйца - на стайна температура, 2 пакетчета ванилия, 1 капсула есенция от лимонови кори (настъргана кора на 1 лимон), 250 г захар, 50 г орехови ядки, 1/2 ч.л. канела, 100 г мармалад от шипки, 1 яйце за намазване.

Рецептата е на Иван Звездев и над 15 хиляди пъти е отваряна от потребителите.

Ето и стъпките за приготвянето му:

Натрошава се маята в купичка и поръсва с една супена лъжица захар, стрива се с лъжица докато се втечни.

Поръсва се с 2 с.л. брашно и се наливат 50 мл затоплено прясно мляко с температура до 36С.

Разбърква се добре и оставя на топло за 15 минути да втаса.

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Посолява се и се сипва втасалата мая.

Едно след друго се добавят яйцата, леко се разбиват с вилица и се налива млякото, следвано от олио и разтопеното масло.

Продължава замесването и се поръсва захар, ванилия и лимонова есенция. Замесва се  тесто докато стане гладко.

Намазва се с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 30-40 минути. Най- добре тестото втасва в изключена фурна.

В купичка се смесва мармалад, счукани орехи и галета и разбъркват.

Втасалото тесто се разделя на 3 топки. Всяка се разточва на кръг.

В единия край на всеки кръг се нанася по 1/3 от мармалада с орехи. Завива се на руло.

Така се оформят и останалите два тестени кръга. Рулата се подреждат едно до друго.

Оплитат се по следния начин Централното руло се прехвърля върху дясното.

След това отново централното се прехвърля върху лявото.

Така плетенето продължава като винаги цетралното руло прехвърля един път дясното, след това лявото.

Когато плетката е готова, козунака може да се сложи в продълговата кексова форма или да се навие на кръг.

След като се оформи се слага в намаслена тава да втаса.

След като удвои обема си за около 50-60 минути се намазва с разбит с 2 с.л. студена вода жълтък и поръсва с малко захар.

Козунака се пече в най-ниската част на предварително затоплена фурна до 170 С за 50-60 мин. След като се изпече се изважда от тавата за да изстине. Най-добре е да се постави на решетка.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Скандал с Макрон Някои твърдят, че се е дрогирал във влака за Киев! От Франция категорично отрекоха Взима важно решение Васил има 2 рози, дамите пък са двойно повече
Много е болна Кели от "Женени с деца" почти не излиза от къщи Буря в "Ергенът" Мартин и Даниела с първи скандал, след като заживяха в едно имение
Получи огромно признание Надал с разгромна победа в престижна класация Прави съдбоносен избор Виктор решава за Любомира и Клаудия в утрешния епизод на реалитито
Информационният здравен център Ashkan Life чества 10 години и посреща в нов офис Широкият спектър медицински услуги – от диагностика до крайния стадий на лечението и индивидуалният подход са най-важният белег за успеха Пожар в къщата на Стармър Гъмжи от полиция около дома
Проблем с тока и метрото в Лондон Преустановено е било движението по две линии на метрото Тръмп е готов да отиде в Истанбул, чака се решение на Путин Може да има среща между 4 президенти
Шокиращ инцидент в Германия, замесени са деца 14-годишно момче е прободено много тежко от 17-годишен, друг тийнейджър също е ранен Почина известен бизнесмен Близките му веднага подали сигнал на спешния телефон 112, но пристигналите медици само констатирали смъртта му