Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Великденските яйца на баба Люба едновременно се боядисват и овкусяват по еврейска рецепта

Ключови думи: еврейска рецепта, флагман, овкусяване на яйца, великденски яйца

Необичайната рецепта за великденски яйца на баба Люба всъщност е еврейска, по-точно на сефарадските евреи, и носи оригиналното си име, вкоренено в испанската етимология,  Huevos Haminados. Или яйца от фурната.

Тези яйца се приготвят за Пасха и се използват и в някои традиционни рецепти.
Честно да ви кажа, представа нямам откъде баба е взела тази рецепта, но е факт, че цял живот е приготвяла великденски яйца по еврейски метод за най-радостния християнски празник.

Едва ли някога ще получа отговор на този въпрос, но до ден днешен обичам да приготвям яйцата за Великден точно както го правеше тя – едновременно ги мариноваше и боядисваше в красиви естествени цветове.

ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ЯЙЦА НА БАБА ЛЮБА

Необходими продукти:

10-тина глави лук, заедно с обвивката – колкото повече, толкова по-добър е вкусът (може и само люспите – около 6 чаши)
Олио, една чаша за мляко
Оцет, една чаша за мляко
Две-три скилидки чесън, може и повече, по малко след всеки слой
Зърна черен пипер, по малко след всеки слой
Сол, общо три-четири супени лъжици, разпределени след всеки слой
Дафинов лист, подредете няколко листа след всеки слой
Приготвяне:

На дъното на тенджера се нарежда първо слой лук, отгоре се слагат яйца на един ред, после пак лук, яйца и най-отгоре – ред лук. Може да използвате и люспата, и сърцевината на лука (за повече вкус), а ако сложите люспи от червен и от жълт лук, ще сатнат още по-красиви.

След всеки слой се добавят олио, оцет и подправки.

Налейте обикновена студена вода малко повече, отколкото да накиснете лука отгоре. Оставете първата нощ в студена вода да престои. На следващия ден се загрява бавно до завиране, след което се варят на слаб огън, похлупени, поне от 12 до 18 часа, може и повече, след което съдът се оставя захлупен за втора нощ да изстине.

Когато всичко е изстинало, сварените яйца се изваждат и се избърсват с леко намаслена кърпа, за да придобият блясък, може и без олио.

След това се украсяват – обичайно се рисуват с восък или по избор. За мен са най-красиви без никакви декорации.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Рая Назарян: Опозицията се превърна във фабрика за неуспешни вотове на недоверие Според нея най-интересното от гласуването тази седмица е било отсъствието на ПП-ДБ. Унгарското село, където стотици мъже загинаха, убити от своите жени В основата на всичко било насилието и арсенът
Задържаха шофьора-убиец от Разград Младежът е имал само година стаж зад волана Шахед - оръжието, което трансформира въздушната война на Путин Русия вече произвежда по 6000 дрона на месец
Ози Озбърн сложи край на кариерата си с епично шоу (ВИДЕО) Холивудският актьор Джейсън Момоа скочи в публиката Франция тресна Англия Отборът на Англия не успя да вкара гол до последните моменти на срещата
След прекратяването на огъня: Хаменей се появи на публично място за първи път Според иранската държавна телевизия сцената е заснета в центъра на Техеран Между 150 и 200 пожара възникват всеки ден у нас в жегите Това обяви шефът на главната дирекция по пожарна безопасност
F-16 в САЩ прехвана самолет, летящ над голф игрището на Тръмп NORAD призовава цивилните пилоти да внимават Министерство на здравеопазването със съвети как да се предпазим от опасните жеги Избягвайте алкохол и кофеинови напитки
19-годишен уби трима на място, след като се вряза в заведение! Фаталният инцидент е станал в Разград Маги проговори за раздялата с Карлос Насар Гимнастичката била готова да даде втори шанс на олимпийския шампион, но той не проявил желание