Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тази рецепта за козунак на конци за Великден винаги е сполучлива и има много конци

Ключови думи: козунак на конци, изпитана рецепта, рецепта за козунак, великден

Днес ви даваме най-лесната рецепта за бъркан козунак без месене.

Продукти:

500 гр. брашно
200 мл.  прясно мляко
100 гр. захар
1 пакетче суха мая (7 гр.)
2 яйца (едно за  тестото, едно за намазване)
100 гр. разтопено масло
1 ч. л. ванилова захар
1 щипка сол
50 гр. стафиди или други сушени плодове (по желание)
1 ч. л. рендосана кора от лимон или портокал (по желание)
Приготвяне:

Подготовка на маята: В подходяща купа поставете прясното мляко, загрято до топло (не горещо), и добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте и оставете сместа да престои 10 минути, докато маята се активира и започне да образува пяна.

Приготвяне на тестото: В голяма купа изсипете брашното, добавете щипка сол и ванилова захар. Направете кладенче в центъра и в него добавете активираната мая, яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте всичко с лъжица или шпатула, докато се образува лепкаво тесто. Ако искате, може да добавите стафиди или сушени плодове и лимонова кора за допълнителен аромат.

Оставете да почива: Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете тестото да почива на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.

Формиране на козунака: След като тестото е втасало, внимателно го изсипете върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 3 части, които ще заплетете в плитка плитка. Ако искате, можете да направите един голям козунак или два по-малки. Поставете оформените козунаци в предварително намазнена тава или постелете хартия за печене.

Намазване и печене: Намажете козунака с разбито яйце, за да получите златиста коричка. Оставете го да почива още 15-20 минути. След това го поставете в предварително загрята фурна на 180°C и го печете за около 35-45 минути, или докато стане златисто и хубаво изпечен.

Охлаждане: След като извадите козунака от фурната, го оставете да се охлади, преди да го нарежете. Насладете се на бързия и лесен козунак, който е мек и пухкав.

Съвети:

Можете да добавите орехи или шоколадови парченца за допълнителен вкус.

Ако не искате да използвате масло, може да го замените с олио или растителна сметана.

Ако тестото изглежда твърде лепкаво, добавете малко повече брашно, но не прекалявайте, за да не стане козунакът твърд.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Дует от Бургас оглави „Ново 10+2“, тяхната „Хлебарка“ е на крачка от хит на месеца Втори в музикалната класация на БНТ2 са Мартина Табакова от морския град и Коцето Калки с „Търсехме щастие“ Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо 
Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус
Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката
Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е
Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент
Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана