Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тази рецепта за козунак на конци за Великден винаги е сполучлива и има много конци

Ключови думи: козунак на конци, изпитана рецепта, рецепта за козунак, великден

Днес ви даваме най-лесната рецепта за бъркан козунак без месене.

Продукти:

500 гр. брашно
200 мл.  прясно мляко
100 гр. захар
1 пакетче суха мая (7 гр.)
2 яйца (едно за  тестото, едно за намазване)
100 гр. разтопено масло
1 ч. л. ванилова захар
1 щипка сол
50 гр. стафиди или други сушени плодове (по желание)
1 ч. л. рендосана кора от лимон или портокал (по желание)
Приготвяне:

Подготовка на маята: В подходяща купа поставете прясното мляко, загрято до топло (не горещо), и добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте и оставете сместа да престои 10 минути, докато маята се активира и започне да образува пяна.

Приготвяне на тестото: В голяма купа изсипете брашното, добавете щипка сол и ванилова захар. Направете кладенче в центъра и в него добавете активираната мая, яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте всичко с лъжица или шпатула, докато се образува лепкаво тесто. Ако искате, може да добавите стафиди или сушени плодове и лимонова кора за допълнителен аромат.

Оставете да почива: Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете тестото да почива на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.

Формиране на козунака: След като тестото е втасало, внимателно го изсипете върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 3 части, които ще заплетете в плитка плитка. Ако искате, можете да направите един голям козунак или два по-малки. Поставете оформените козунаци в предварително намазнена тава или постелете хартия за печене.

Намазване и печене: Намажете козунака с разбито яйце, за да получите златиста коричка. Оставете го да почива още 15-20 минути. След това го поставете в предварително загрята фурна на 180°C и го печете за около 35-45 минути, или докато стане златисто и хубаво изпечен.

Охлаждане: След като извадите козунака от фурната, го оставете да се охлади, преди да го нарежете. Насладете се на бързия и лесен козунак, който е мек и пухкав.

Съвети:

Можете да добавите орехи или шоколадови парченца за допълнителен вкус.

Ако не искате да използвате масло, може да го замените с олио или растителна сметана.

Ако тестото изглежда твърде лепкаво, добавете малко повече брашно, но не прекалявайте, за да не стане козунакът твърд.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Живеещ до бар мъж нахлу вътре и уби 4 човека, после офейка бързо в планината Страшен екшън в САЩ Обявиха причината за смъртта на легендата на кеча Хълк Хоган Американецът почина от остър инфаркт
Пътят за Гърция през Маказа ще е затворен за два часа поради протест Алтернативен маршрут няма Срутване в голяма медна мина в Южна Америка, миньори са в капан Земетресение вероятно е причинило инцидента
Екшън в страната - разбиха черепа на мъж с дървен кол Жестока свада в Белоградчик В родни планини ще превали, жегата на Балканите обаче е осезаема Около 30 градуса в София днес
Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров
Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо
Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите