Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

В кренвиршите има всичко друго, но не и месо

Ключови думи: кренвирши, новини, Флагман, производители

Въпросът за вноса на дълбоко замразено месо от чужди държави, което се продава на нашия пазар като прясно, възмути потребители. Това са част от проблемите, чието решаване е целта на Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, чиито проект бе представен от земеделският министър Росен Тахов преди около две седмици. Той предвижда регулирането на 22 продукта от над 5 хиляди, които се предлагат в българските търговски вериги. Проектозаконът гласи 50% от определени хранителни продукти в големите търговски вериги да бъдат български.

"Като животновъди сме алармирали много пъти за проблемите. Живите ни телета се изкупуват от албанци и гърци за угояване. От две-три години не съм видял и чул кланица да изкупува живи телета. Успоредно с това в магазините се продават масово колбаси от българско месо - това е куриозна ситуация. Проверил съм и знам, че България е най-големият вносител на дълбоко замразено месо, което е на над 6 месеца. В нормалните европейски страни то се използва за кучешка и котешка храна. А нашите преработватели, колбасарници и кланици се възползват от нишата, че тук не е забранено и вкарват такова месо, като го продават на българския пазар за български продукт. А българска е само преработката му, нищо друго. Така вносно и старо е 90 на сто от месото в българските колбаси", казва в интервю за вестник "Труд" Бойко Синапов, който е председател на Сдружение "Обединени български животновъди“.

"Производителите на живи животни в България нямаме право да продаваме директно от фермите ни. Нямаме достъп до потребителя, нарушение на законовата уредба е ако му продаваме директно. Задължени сме да продаваме на кланици - куриозно е, че те обаче не купуват от нас живи животни, а пък продават месо и готови продукти. Тук питам откъде? Много малък процент е българско месо, на 90% е дълбоко замразено - вкарва се, преработва се и излиза на тезгяха като български продукт. Нашите телета се изнасят за Албания, Косово, Гърция."

"Категорично в българските кренвирши няма месо - ако има такова, едно преработвателно предприятие да го докаже - ще бъда благодарен да го видя. Кренвирши се правят от пратове и всевъзможни глупости. Ако някое предприятие работи чисто - да направи един материал да пусне линията, целия процес да го види обществото. Няма такъв кренвирш, който да се произвежда от месо."

"Ако купуват цяло животно, то ще им остане от него за кренвирши, за кайма и т. н. Изгодно им е да коментират, че им трябват само позиции - не може едно преработвателно предприятие за милиони да вземе едно животно и да няма начин да си изкара това, което им е нужно за даден колбас или преработен продукт. Но ще им излиза по-скъпо, много по-евтино е да купуват пратове и всичко, което прилича на месо и дълбоките замразени меса, които почти без пари ги взимат".

"Ние сме твърдо убедени и твърдо стоим зад този законопроект. вярваме, че този закон ще сложи някакъв ред в този хаос по цялата агрохранителна верига. Защото това е само в България, никъде го няма.  Със законопроекта има несъгласие, тръшкане от страна на преработвателите и ги притеснява, че ще се прекъсне това, което вършат, а то е недопустимо. На това трябва да се сложи край. С този закон се цели да може българският производител да работи и българският потребител да спре да бъде лъган, той е заблуден. При толкова колбаси и преработени меса, ако всичко това в магазините е наистина от български животни, то всичките ни налични животни да заколим, няма да стигнат."

11
Коментара по темата
11.
Потен таралеж
07.04.2025 22:38:56
Когато бях студент, от катедрата по "месо и месни продукти" щяха да ни водят в цех на "Кен". Странно защо когато пристигнахме, порталът беше затворен, а никой не отговаряше на обажданията на доцента с който бяхме
10.
Aha
07.04.2025 21:25:20
От всякъде САМО ТОРМОЗ и ТЕРОР. Никой не го интересува ЧОВЕКА,САМО пари и ПАК ПАРИ
9.
bai kosta
07.04.2025 17:02:06
Стар кръчмарин бил на смъртно легло и започнал да учи сина си на тънкостите на занаята.Обяснил му всичко и накрая му казал-Сине,запомни,вино се прави и от грозде!
8.
Месар
07.04.2025 16:07:22
Кат няма пари за пържоли ще ядем кренвирши
7.
Вай
07.04.2025 15:51:15
Няма смисъл,да се хленчи.Предо 50год.бях войник.Още тогава,ядохме бизонско,калпаво месо.Сиренето се усещаше,от километри!!?Тъй,че топлата вода е открита.
6.
Днес аз
07.04.2025 13:47:44
изпържих в олио гръцки маслини Мамут,така ликвидирах лимона и бактериите ,които ги развалят.Всичко пържено е вкусно.
5.
PFFF
07.04.2025 12:19:26
Аз ям само чисти сливи!
4.
WWE
07.04.2025 12:03:15
А аз лютиво не ям
3.
WWE
07.04.2025 12:02:07
Преди време бяха казала ли че в Колбасите ще слагат насекоми честно казано за Мен няма никакво значение тъй аз вече не ям Кренвирши защото са люти
2.
до Пенсионер
07.04.2025 11:34:04
Вярно е за далаверите внос-износ и кражба-продажба. Но Пиночет първо жестоко ги инквизираше, а след като си признаят всичко скрито-покрито ги ликвидираше.
1.
Пенсионер
07.04.2025 11:15:02
Двадесет годишното дълбоко замразено месо е най канцерогенно! Затова онкологииге ни са препълнени!!! Ама търговците го внасят на безценица и голяма далавера! А къде са управляващите по тая верига-и те цоцат и бездействат! Пиночет ни трябва и на Стадиона!!!
  Добави Коментар
За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност Тошко Йорданов: В ИТН няма разнобой, отдавна сме посочили, че сме за еврото Референдумът не е чрезвичайна ситуация, каквато се опитват да я изкарат част от партиите
Всеки клиент на тази голяма БГ банка да чете, за да не загуби много пари Потребителите получават в електронните си пощи мейл, в който се алармират клиентите на банката, че трябва да "актуализират" документа си за самоличност Тиктака бомба: Учени засякоха времето до пълното изчезване на живота на Земята Всъщност, колкото и да не ни се мисли за това, рано или късно всичко на Земята ще приключи
60 лева за килограм череши у нас, дори във Франция са по-евтини Трагична година за овошките, не само в района на Кюстендил, но и в страната Мръсна игра за книжки: Как спират новия контрол над шофьорските курсове Приложение трябва да ги следи, но е пълно с дефекти, заяви шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев
Галена плаща 11 бона за училището на големия си син! Фолкпевицата е първият потвърден член в състава на журито в предстоящия сезон на „България търси талант“ Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на преговори между Русия и Украйна Предложението за преки преговори между Русия и Украйна на 15 май в Истанбул направи рано в неделя руският президент Владимир Путин
Без риск за здравето: Точното количество алкохол на ден Стандартната порция се изчислява по конкретен начин и е различна за мъжете и жените Синоптиците с голяма изненада за понеделник Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София - около 18°
Най-модерните къси панталонки за лятото Тъй като през топлите дни всяка дама иска да се чувства добре в дрехите си, шортите са перфектната алтернатива на полите и панталоните Прозорците ще блестят от чистота, измиете ли ги с това С помощта на един евтин продукт, който може да се намери във всяка кухня, по тях повече никога няма да остават ивици