Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички ще си мислят, че сте месили цяла нощ тази столистна погача, а е супер лесна за приготвяне

Ключови думи: столистна погача, рецепта

Тази Столистна погача е на особена почит в нашето семейство – приготвяме я по специални поводи или като подарък за скъпи приятели и роднини. Изключително мека и пухкава е, а най-хубавото е, че може да се яде както топла, така и студена.

Казва се “столистна”, защото специалната технология на сгъване на тестото води до образуването на прекрасни пухкави слоеве, които са видими, когато я разчупите.

Снимка: youtube Столистна погача Продукти: За плънката: Приготвяне: В по-дълбок съд се изсипват 8 г суха мая или се натрошават 30 г прясна мая. Залейте с 200 мл хладка вода, 1 ч.л. захар и 2 с. л. от общото количество брашно. Объркайте съставките в хомогенна смес, докато всичко се смеси.

Оставете маята да шупне на топло. Снимка: youtube Когато маята шупне, добавете хладкото мляко и 2 с. л. олио. Смесете отново до хомогенност, след което постепенно започнете да добавяте брашното, смесено със солта.

Добавя се по малко от брашното и когато се поеме в тестото, се добавя отново и така до края, докато изразходвате цялото количество. Снимка: youtube Трябва да омесите гладко и меко тесто върху равна повърхност. Който иска може да добави 1 яйце към тестото, но наистина няма нужда.

Когато сте замесили тестото, го върнете в купата и го полейте с 1 супена лъжица олио. Снимка: youtube Покрийте със стреч фолио и памучна кърпа и оставете да удвои обема си, колкото е необходимо – около 30 минути. След като изтече времето, разделете тестото на 3 равни части и ги оформете на топки.

Всяка топка набрашнете и покрийте с кърпа, като разточвате една по една, за да не съхнат другите. Снимка: youtube Разточете първата кора възможно най-тънко, разтопете маслото с олиото и намажете цялата кора.

ЗА ПЛЪНКАТА: Настържете сирене по избор (аз използвах краве) и смесете сиренето с 1 супена лъжица сметана. Разделете плънката на три части и с първата намажете цялата кора. Снимка: youtube Поставете втората разточена кора върху първата кора, която трябва да е със същия размер като първата.

Намажете с олио и масло, след това напълнете със сирене и сметана. Отгоре идва третата кора, която се намазнява и пълни по същия начин. След това, кората се загъва по следния начин: третата кора, която е отгоре, се прегъва от двете страни до половината, а след това и от другите две страни.

“Кубчето” от третата кора се намазнява в средата, след което се повтаря процеса с втората и след това с първата кора (прегъват се върху третата в средата). Снимка: youtube Снимка: youtube Така приготвената погача се притиска малко да се разтегне и се прехвърля върху хартия, след това в тава.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса още малко. Намажете горната част с едно яйце и останалото масло. Снимка: youtube Включете фурната да загрява на 200 градуса и изпечете погачата за 45 минути. Ако покафенее бързо при печенето, се поставя фолио, за да не загори.

1
Коментара по темата
1.
големи
04.04.2025 13:43:28
идиоти сте в този сайт, не е зс първи път да публикувате НЕИЗПОЛЗВАЕМА рецепта... къде ви е количеството на брашното, количеството на млякото?!...
Кретени!
  Добави Коментар
Каза дали ще смени България Новиков няма намерение да се състезава за друга държава отново  Мощен ураган край бреговете на... Мексико
Направи интересно изказване Енрике е голям привърженик на отборната игра Кошмарна катастрофа разтърси света на тениса Почина голям талант, други 2 човека са в критично състояние
"Моряците" ще имат затруднения... Истанбул Башакшехир е много труден съперник Земетресение в съседна страна Трус в Гърция
Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил Приеха го в болница Проблеми за Мбапе
Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина В началото на лятото: 2 метра сняг натрупа на... Високите места в турската провинция Ризе
Футболна легенда се бори за живота си Сашо Паргов е в тежко състояние Потъна в скръб Почина бабата на Ариана Гранде