Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички ще си мислят, че сте месили цяла нощ тази столистна погача, а е супер лесна за приготвяне

Ключови думи: столистна погача, рецепта

Тази Столистна погача е на особена почит в нашето семейство – приготвяме я по специални поводи или като подарък за скъпи приятели и роднини. Изключително мека и пухкава е, а най-хубавото е, че може да се яде както топла, така и студена.

Казва се “столистна”, защото специалната технология на сгъване на тестото води до образуването на прекрасни пухкави слоеве, които са видими, когато я разчупите.

Снимка: youtube Столистна погача Продукти: За плънката: Приготвяне: В по-дълбок съд се изсипват 8 г суха мая или се натрошават 30 г прясна мая. Залейте с 200 мл хладка вода, 1 ч.л. захар и 2 с. л. от общото количество брашно. Объркайте съставките в хомогенна смес, докато всичко се смеси.

Оставете маята да шупне на топло. Снимка: youtube Когато маята шупне, добавете хладкото мляко и 2 с. л. олио. Смесете отново до хомогенност, след което постепенно започнете да добавяте брашното, смесено със солта.

Добавя се по малко от брашното и когато се поеме в тестото, се добавя отново и така до края, докато изразходвате цялото количество. Снимка: youtube Трябва да омесите гладко и меко тесто върху равна повърхност. Който иска може да добави 1 яйце към тестото, но наистина няма нужда.

Когато сте замесили тестото, го върнете в купата и го полейте с 1 супена лъжица олио. Снимка: youtube Покрийте със стреч фолио и памучна кърпа и оставете да удвои обема си, колкото е необходимо – около 30 минути. След като изтече времето, разделете тестото на 3 равни части и ги оформете на топки.

Всяка топка набрашнете и покрийте с кърпа, като разточвате една по една, за да не съхнат другите. Снимка: youtube Разточете първата кора възможно най-тънко, разтопете маслото с олиото и намажете цялата кора.

ЗА ПЛЪНКАТА: Настържете сирене по избор (аз използвах краве) и смесете сиренето с 1 супена лъжица сметана. Разделете плънката на три части и с първата намажете цялата кора. Снимка: youtube Поставете втората разточена кора върху първата кора, която трябва да е със същия размер като първата.

Намажете с олио и масло, след това напълнете със сирене и сметана. Отгоре идва третата кора, която се намазнява и пълни по същия начин. След това, кората се загъва по следния начин: третата кора, която е отгоре, се прегъва от двете страни до половината, а след това и от другите две страни.

“Кубчето” от третата кора се намазнява в средата, след което се повтаря процеса с втората и след това с първата кора (прегъват се върху третата в средата). Снимка: youtube Снимка: youtube Така приготвената погача се притиска малко да се разтегне и се прехвърля върху хартия, след това в тава.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса още малко. Намажете горната част с едно яйце и останалото масло. Снимка: youtube Включете фурната да загрява на 200 градуса и изпечете погачата за 45 минути. Ако покафенее бързо при печенето, се поставя фолио, за да не загори.

1
Коментара по темата
1.
големи
04.04.2025 13:43:28
идиоти сте в този сайт, не е зс първи път да публикувате НЕИЗПОЛЗВАЕМА рецепта... къде ви е количеството на брашното, количеството на млякото?!...
Кретени!
  Добави Коментар
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия 
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С Нисък прием на витамин С засяга ставите, кожата и дори настроението - научете какви сигнали подава тялото и какво да промените в диетата си
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск Новият дрон "Sub Sea Baby" на украинските сили е нанесъл сериозни щети на руска подводница, способна да изстрелва крилати ракети "Калибър", сочи информация от СБУ Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен Момиченцето починало след погрешно назначено лечение и липса на навременна консултация със специалист, а присъдата подлежи на обжалване
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина Пострадалото момиче е настанено в детска болница, а гръцките власти провеждат разпити за изясняване на обстоятелствата Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния 32-годишният Ник Райнер е задържан с гаранция от 4 млн. долара
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка Напрежение по време на традиционната игра с жартиера предизвика масова разправия с хоспитализирани и полицейско разследване Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево Марин Киров е отличен в знак на признание за усилията и ангажираността му към съхраняването на историческото богатство на региона