Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всеки може да се справи с тази рецепта за домашен великденски козунак

Ключови думи: козунак, рецепта, флагман

Домашен великденски козунак – най-вкусната и лесна рецепта! Дори никога да не сте правили козунак, опитайте тази рецепта. Няма нищо по-удовлетворяващо да си го приготвите сами, а и ароматът, който се разнася из кухнята е божествен.

Съставки:

1 чаша топла вода
2 пакетчета суха мая
1 яйце
2 жълтъка
1/4 чаша олио
1/4 чаша захар
4 чаши брашно
2 ч. л. сол
1 яйце, разбито с 1 супена лъжица вода и щипка сол за намазване на козунака
семена за поръсване
царевично брашно за поръсване на тавата

Приготвяне:

Разтворете маята в топла вода в голяма купа и оставете да се активира. Добавете яйцето, жълтъците, олиото, захарта, 4 чаши брашно и солта. Разбъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.

Прехвърлете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и месете, добавяйки още брашно, ако тестото е лепкаво или много меко. Тестото трябва да е твърдо. Месете, докато тестото стане гладко и еластично и глутенът се активира добре, около 10 до 15 минути. Когато притиснете тестото, то трябва да е твърдо и да се върне обратно.

Прехвърлете го в голяма намаслена купа и оставете да втаса, покрито, докато утрои обема си (30 до 40 минути.) Разделете го наполовина, покрийте и оставете да втаса за 15 минути.

С ръце оформете 2 рула. Нарежете всяко на 3 или 6 равни парчета и изплетете плитка. Намажете ги със сместа от вода и яйце. Оставете да изсъхне и след това, ги намажете отново. Това ще придаде на козунака характерния блясък. Поръсете със семена по желание.

Прехвърлете козунака в тава, поръсена с царевично брашно. Оставете на топло място без течение и оставете да втаса, докато удвои размера си.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете около 35 минути. Ако горната част започне да изгаря, а долната все още не е готова, покрийте козунака с пергаментова хартия или алуминиево фолио.

За да тествате готовността, натиснете леко между плитките на най-високата част на козунака, трябва да е твърд. Оставете да се охлади върху решетка.

Козунакът може да се замрази, след това го размразете в хладилник хладилник за една нощ.

Споделете тази рецепта за домашен великденски козунак с приятелите си!

1
Коментара по темата
1.
Ффф
04.04.2025 09:30:22
Страшна снимка на козунак
  Добави Коментар
Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров
Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо
Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите
Майка уби сина си, насече тялото му с брадва и го е укри в бидон Трагедия в Италия За какво служи малкото копче на предпазния колан Основната функция на това интересно дизайнерско решение е доста полезна
Тигър уби работник в зоопарк в чужбина Починалият бе ръководител Разкриха последното желание на трагично загиналата Лаура Далмайер Тя не е искала тялото й да бъде местено при фатален инцидент в планината
Не е за вярване каква заплата получава Осимен в Турция Галатасарай позлати централния нападател В зоопарк разстреляха 12 здрави маймуни и дадоха труповете за храна на хищници Драма в Германия