Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-добрият и сполучлив козунак по стара българска рецепта - винаги се получава пухкав и на конци

Ключови думи: козунак, рецепта за козунак, сполучлива рецепта за козунак, флагман

Какво е Великден без пъстри яйца и ароматен козунак на трапезата? Празникът става още по-вкусен, ако сами сме си приготвили сладкия обреден хляб.

Днес сме ви приготвили една стара българска рецепта за козунак на конци.

Козунак на Конци
Необходими Продукти
 брашно – 1 кг
яйца – 6 бр.
прясно  мляко – 200 мл
олио – 200 г
захар – 300 г
мая – 21 г прясна
сол – 1 ч.л.
ванилия – 4 бр.
Начин на Приготвяне
Прясното мляко се затопля леко, добавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно.

Бърка се периодично, за да не остане неразтворени мая и брашно.

Изчаква се маята да се активира и да започне да шупва.

Бърка се с дървена лъжица.

На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се разбират на пяна с телена бъркалка.

Прибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка струя при продължително бъркане.

Прибавя се ванилията и се разбърква много добре.

Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчената смес.

Замесва се средно меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.

Тестото се разделя на четири равни части. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива отново на фитил.

От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се слагат в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.

Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.

1
Коментара по темата
1.
Мария
03.04.2025 19:38:36
Най важното за козунак е качеството на брашното.
  Добави Коментар
Доналд Тръмп-младши се сгоди за модел с впечатляващо минало Доналд и Бетина започват връзката си през 2024 г., като двамата бързо привличат вниманието с публичните си появи ВКС потвърди 7-годишната присъда на Стойко Чепенлиев за смърт след побой и грабеж Присъдата е окончателна – младежът пребил до смърт съработник в стопанство, след като му взел 60 лв.
Като две капки вода сезон 14 започва през пролетта – новини, промени и всичко, което знаем Шоуто за имитации се завръща с нови звезди, възможни промени във лидерите и силен интерес от феновете – какво да очакваме този пролет Тези грешки унищожават телефона ви Въпреки че има много начини да удължите живота на батерията на вашето устройство, ето тези, които е добре да избягвате, ако искате да запазите дълготрайността на батерията си
ЕЦБ обяви, когато България влиза в еврозоната и какъв ще е точният курс лев-евро На 1 януари 2026 г. левът отива в историята – вижте какво още трябва да знаете Арести на топ полицейски шефове разкриват тайна война в МВР Полицаи, наркотици и съмнения за дългогодишна колаборация
Поморийчета с престижни награди от Национален конкурс Ето как се отличиха "Възраждане" към президента: Държавата е в сложна и кризисна ситуация (ВИДЕО) Костадинов попита Радев "за" лева ли е или еврото
Отборът на Бойко Борисов фалира "Витоша" Бистрица преустанови участието си във В група МВнР предупреждава, че стачка в Италия може да блокира полети на 17 декември Поради обявена национална стачка във въздушния транспорт са възможни закъснения и отмяна на полети
Празничен базар отвори врати в Царево Кметът Марин Киров уважи събитието Почина ученият Трендафил Кръстанов открил най-старата българска книга Откритието му във Ватиканската библиотека промени представите за началото на българската книжнина