Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-добрият и сполучлив козунак по стара българска рецепта - винаги се получава пухкав и на конци

Ключови думи: козунак, рецепта за козунак, сполучлива рецепта за козунак, флагман

Какво е Великден без пъстри яйца и ароматен козунак на трапезата? Празникът става още по-вкусен, ако сами сме си приготвили сладкия обреден хляб.

Днес сме ви приготвили една стара българска рецепта за козунак на конци.

Козунак на Конци
Необходими Продукти
 брашно – 1 кг
яйца – 6 бр.
прясно  мляко – 200 мл
олио – 200 г
захар – 300 г
мая – 21 г прясна
сол – 1 ч.л.
ванилия – 4 бр.
Начин на Приготвяне
Прясното мляко се затопля леко, добавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно.

Бърка се периодично, за да не остане неразтворени мая и брашно.

Изчаква се маята да се активира и да започне да шупва.

Бърка се с дървена лъжица.

На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се разбират на пяна с телена бъркалка.

Прибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка струя при продължително бъркане.

Прибавя се ванилията и се разбърква много добре.

Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчената смес.

Замесва се средно меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.

Тестото се разделя на четири равни части. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива отново на фитил.

От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се слагат в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.

Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.

1
Коментара по темата
1.
Мария
03.04.2025 19:38:36
Най важното за козунак е качеството на брашното.
  Добави Коментар
"Файненшъл таймс": Срещата Тръмп-Путин е отменена Ето какво твърди вестникът Почина важен кадър в БСК Снежа, както я наричаха колегите ѝ, ще остане завинаги в паметта на всички като отдаден професионалист, всеотдаен колега и искрен човек, допринесъл значително за развитието на социалния диалог и индустриалните отношения в България
Симеон Николов изуми с това в Русия (ВИДЕО) Топката се "изгуби" по време на официален мач  Каква ще е временната организация на движението в Бургас за Архангелова Задушница Влизането към гробищата ще става през входа до кръговото движение на изхода на града 
Тази участничка в "Сделка или не" предложи масаж на Ненчо Балабанов, после... Изпусна награда от 20 хил. лева Флора се появи в ефира на БНТ като крокодил, а Мария Цънцарова - с мустаци В bTV и БНТ решиха по доста атрактивен начин да събудят зрителите на днешния Хелоуин
Мъж влезе в къщата на чичо си и откри непознато дете Детето е влязло в имота през незаключена врата. Кой ще поведе спасителите на най-оживения плаж в Бургас през сезон 2026? Зоната от години е с доказано високо ниво на сигурност за плажуващите
Има много поверия за днес Ето какво гласят 19-годишен с дързък обир в Свети Влас Полицията бързо залови крадеца
Близо половината българи са на минимална работна заплата Начинът, по който се увеличават бюджетните заплати и минималната работна заплата, води до инфлационна спирала, коментира Васил Велев Сенатът отмени мита на Тръмп за над 180 държави, републиканци се присъединиха към демократите Решението на магистратите не засяга стоманата и алуминия