Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Великден с ориенталска нотка - изненадайте всички с козунак с дубайски шоколад

Ключови думи: козунак, рецепта за козунак, козунак с дубайски шоколад

Нова кулинарна сензация за 2025 г.: дубайският шоколад с шамфъстък се превърна в хит и в сладкарството, вдъхновявайки дори традиционния козунак. Ако сте сред почитателите на този изкушаващ вкус, нашата рецепта е точно за вас – Великден с ориенталска нотка.

Рецепта за пухкав козунак с дубайски шоколад
За да приготвите козунака, който стана хит в интернет, ще са ви необходими следните съставки:

600 грама пшенично брашно;
300 ml прясно мляко с масленост 2,5%;
10 грама суха мая;
50 грама какао на прах;
150 грама захар;
50 грама масло;
50 грама  тесто кадаиф;
5 грама паста от шам фъстък;
20 грама сусамова паста;
щипка сол;
Приготвяне на козунака
Разтворете маята в топло мляко, добавете една супена лъжица захар и брашно. Всичко това се разбърква и се оставя на топло за 30 минути – така се приготвя класическото тесто. В отделна купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото, сложете маслото, разбийте с миксер или разбийте до гладкост. Вземете 300 грама брашно, пресейте го в купа, изсипете в сместа от тестото и яйцата. Разбъркайте, покрийте с кърпа, оставете на топло място за 40-50 минути.

След като втаса тестото се омесва с ръце, отново се завива с кърпа и се изчаква още час. След това разпределете тестото във форми, хартиени или метални. Изчакайте половин час. Това време е необходимо на тестото да „втаса“ – едва след 30 минути можете да поставите тестените парчета в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.

През това време можете да направите плънката – смесете натрошения кадаиф, паста от сусам и шам фъстък. Посолете всичко това и разбъркайте, изчакайте, докато самите козунаци са готови. Извадете козунаците от фурната, охладете и напълнете с пълнеж с помощта на сладкарски пош. За да ви е по-лесно да направите това, по-добре изрежете средата на козунака и не изхвърляйте самата „шапка“ – тя ще покрие дупката в козунака.

Украсете горната част на великденския козунак по ваш вкус – можете да полеете сладкиша с класическа бяла глазура или разтопен шоколад, да добавите захаросани плодове, шоколадова украса или традиционни многоцветни пръски. Някои готвачи дори използват трохи от ядки – приготвеният козунак във всеки случай ще бъде много вкусен.

2
Коментара по темата
2.
дубайки
26.03.2025 12:46:34
Дубайците ви гледат сеирите и за пореден път ви имат за г0веда.
1.
Вай
26.03.2025 11:41:37
Още виждам,бе флегмани.Яйцата,липсват,в рецептата.Моите ли да разбъркам?
  Добави Коментар
Каза дали ще смени България Новиков няма намерение да се състезава за друга държава отново  Мощен ураган край бреговете на... Мексико
Направи интересно изказване Енрике е голям привърженик на отборната игра Кошмарна катастрофа разтърси света на тениса Почина голям талант, други 2 човека са в критично състояние
"Моряците" ще имат затруднения... Истанбул Башакшехир е много труден съперник Земетресение в съседна страна Трус в Гърция
Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил Приеха го в болница Проблеми за Мбапе
Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина В началото на лятото: 2 метра сняг натрупа на... Високите места в турската провинция Ризе
Футболна легенда се бори за живота си Сашо Паргов е в тежко състояние Потъна в скръб Почина бабата на Ариана Гранде