Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички гости си помислиха, че съм взела тези плетени питки от скъпа пекарна

Ключови думи: плетени питки, рецепта

Плетени питки – аромат, който ще ви събуди по най-приятния начин. Технологията на приготвяне е същата като при сусамените гевреци, но вместо кръгла, формата тук е на плитка (подобно на козуначената).

Нашите сусамени плетенки са лесни за приготвяне, бързи за правене и невероятно вкусни!

Перфектни за закуска, похапване между основните хранения или просто когато искате да се поглезите с нещо домашно и топло.

С хрупкава коричка, покрита с печени сусамови семена и мека вътрешност, тези плетенки ще се превърнат в любимата ви рецепта.

Ето какво ви трябва, за да ги направите:Сусамени плетенки
Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):

1 чаша топла вода
1 чаша топло  мляко
1 пакетче суха инстантна мая
2 супени лъжици захар
1/2 малка чаена чаша олио (50-60 ml)
1 чаена лъжичка сол
5,5 – 6 чаши брашно
За потапяне и овалване:

2 чаши печени сусамови семена
1/2 чаена лъжичка гроздова меласа (маджун) или малтекс (ечемичен екстракт от малц)
1 чаена лъжичка вода
Начин на Приготвяне:

1. В дълбока купа смесете топлата вода, млякото, маята и захарта. Добавете олио и разбъркайте, за да разтворите съставките.

2. Постепенно добавете брашното със солта и замесете средно твърдо  тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да втаса на стайна температура за 30 минути. след това го разделете на 14 равни части.

3. Оформете топки и ги оставете покрити да починат 15 минути. Междувременно пригответе печени/препечени сусамови семена в една купа и сместа меласа-вода в друга купа.

4. Вземете една топка и я разтегнете леко с пръсти, за да се сплеска, след което я оваляйте на руло и продължете да я „точите“ с длани, за да се получат тънки продълговати рула.

5. Усучете две рула спирално, за да направите проста плитка. Повторете процедурата с останалото тесто. Ще получите 7 плитки.

6. Потопете ги първо в разтвор от меласа и вода, след това в сусама, след което ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.

7. Покрийте и ги оставете да починат за 20 минути. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190 градуса. Докато печете, сложете вода в термоустойчива купа на дъното на фурната, за да останат плетенките меки и хрупкави.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Един от най-големите християнски празници е! Много българи имат имен ден Успение на Пресвета Богородица е  Коронавирусът атакува отново Не е толкова силен колкото първата вълна довела до епидемия, но не трябва да бъде подценяван
Страшно пророчество: Черно море ще достигне Сливен, 3 години човечеството ще се мъчи В Русия се плашат от апокалипсис, според тайни думи на Ванга Очакват се червени флагове по морето Вълнението ще бъде силно
Тийнейджърка се влюби в доведения си баща, история не свърши добре Момичето се сби с майка си, мъжът изчезна вдън земя Първият европеец е живял по българските земи? Любопитна история
Момиче можеше да се самоубие докато си яде косата Тя е правила това несъзнателно Ферма на ужасите - мъж насили жена си, доведената си дъщеря и животни? Подсъдимият отрича всички обвинения
37-годишен мъж почина при гасене на пожар в Испания Голяма трагедия в близост до Леон Краси Балъков сигнализира за измама Злосторници опитват да мамят хора от негово име
Обсипаха Маги Томова с комплименти Зрители отчитат, че води новото риалити повече от добре Пореден фатален инцидент на пътя Мъж загина при челен сблъсък между две коли в Раковски