Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тези постни мекици по нищо не отстъпват на другите, цялата къща ухае невероятно

Ключови думи: мекици, постни мекици, флагман

Съществуват различни техники за приготвянето им – с мая, с бакпулвер, сода, газирана вода… Днес обаче ще ви предложим една много лесна рецепта за постни мекици без мляко и яйца – евтина, бърза, а се получават наистина пухкави и сочни мекички.

Прости мекици без мляко и яйца
Необходими Продукти:
650-700 гр.брашно (зависи колко искате да замесите)
500 мл хладка вода
1 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
8 гр. суха мая или 15-20 гр. прясна мая
1 ½ чаена лъжичка сол
олио за пържене
Начин на Приготвяне:
Обикновено за повечето тестени изделия е необходимо съставките да са със стайна температура, като това важи особено за яйцата, млякото и киселото мляко, които трябва да се извадят от хладилника поне 1 час преди приготвянето на самите изделия, но в този случай нямате нужда от подобно правило, защото в нашата рецепта няма млечни продукти и яйца. Всичко, което ви трябва, са 500 ml чиста вода със стайна температура.

Сложете маята (суха или прясна) в по-дълбок съд. Налейте отгоре 250 мл хладка вода, добавете 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Оставете за 10 минути на топло място без течение, за да се активира и шупне маята.

Останалата вода (250 мл) добавете към шупналата мая и постепенно добавете брашното. Заедно с брашното добавете на порции 3 супени лъжици олио и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Тестото се разбърква с дървена лъжица, докато се получи смес малко по-гъста от тази за кекс.

Тестото трябва да е много меко, дори лепкаво (като на снимката). Накрая омесете тестото съвсем малко на ръка, за да сте сигурни, че всички съставки са равномерно разпределени и няма брашнени бучки.

Покрийте тестото с плик или прозрачно стреч фолио и оставете да втаса само веднъж, след което започнете да пържите меките. За пържене са достатъчни 300 мл олио, което трябва да загреете в по-дълбок съд на котлона.

Преди да оформите меките, които се разтягат с ръка, потопете ръцете си във вода и след това откъснете от тестото, което трябва да оформите на тънък кръг. Интересното в тази рецепта е, че никоя мекичка не е същата като предишната, нито като следващата, всички са подобни, но различни.

Така приготвените кръгчета тесто се запържват в олиото от двете страни, докато бухнат и покафенеят и добият златист цвят от двете страни. Като извадите мекиците от олиото, ги наредете в чиния със салфетка.

Ядат се топли.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бивш ас на ЦСКА се класира за Световното Назон е на седмото небе от щастие Шок в Тернопол, десетки загинаха Сред жертвите има 3 деца
Рибар улови глиган в язовир Извадил прасето с лодка от водоема и животното било пуснато обратно на свобода Как правилно да съхраняваме летните гуми на колата през зимата Ценни препоръки
Отварят досиетата "Епстийн", тайните на финансиста-педофил ще бъдат огласени Остава Доналд Тръмп да сложи подписа си, за да станат детайлите по скандала обществено достояние Заведение в Дубай предлага най-скъпото кафе в света, цената е шокираща 850 евро за няколко глътки свежест
Корпуционният скандал в Украйна се разраства, министърът на енергетиката напуснала страната Приеха й оставката  Министерството на туризма представя България на водещи чуждестранни пазари Страната ни демонстрира богат туристически потенциал на изложенията в Румъния и Германия
Зеленски и Ердоган дават нов импулс на мирните преговори за Украйна Тръмп подготвял таен план от 28 точки за мир в бившата съветска република Рецидивист блудства с 82-годишна Ужас в Две могили
Служители на държавната администрация на протест заради бюджета Ще излизат пред работните си места поетапно, първите демонстранти ще са от НСИ Словакия ще съди ЕС заради спирането на вноса на руски газ? Премиерът с остра заявка