Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

6 причини защо да ядете печени ябълки, вместо пресни

Ключови думи: ябълки, печени, свойства, фурна, продукт

Изключително полезен продукт, като за сушене се използват плодове с плътна, мека част и ненаранена кора. Достатъчно е да отделите средата със семките и да ги сложите във фурната. Когато ябълките омекнат, са готови за консумация.

Ако ги приготвяте в микровълновата печка, са ви нужни 5 минути, ако е в обикновена фурна - 20 минути. Те са вкусни сами по себе си, но можете да добавите по ваш вкус мед, канела, да изстискате лимонов сок. Подобно лакомство ще се хареса и на децата, и на възрастните, а липсата на захар прави десерта напълно диетичен. 

Печените ябълки притежават шест ценни свойства, които непременно ще оцените:

1. Въздействат деликатно на храносмилателната система. При термична обработка твърдата съединителна тъкан се размеква, а плодовите киселини се разрушават. Благодарение на това меката част вече не въздейства агресивно на стените на хранопровода и червата. Печените ябълки са полезни за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт.

2. Попиват токсините и предпазват органите. Това е плод, богат на пектинови вещества, който действа подобно на сорбентните препарати. Те поглъщат със собствената си повърхност токсините и ги изкарват от червата. Едновременно с това обвиват сякаш стените на хранопровода, облекчавайки състоянието на човека при подуване и при диария. 

3. Насищат с микроелементи, но не и с желязо. Печените ябълки са богати на калий, калций, селен и йод. Но пък витамините не са много в този плод. Въпреки разпространеното мнение ябълките не са богати на витамин С, а под въздействието на температурата при печене той се разрушава напълно. По съдържание на желязо ябълките също не се приемат за шампион. От този микроелемент максимум се съдържа в продуктите от животински произход, откъдето желязото се усвоява добре. 

4. Изкарват от организма солта и водата. Причината е отново в пектините, които поглъщат излишъците от вода и сол. Това свойство на печените плодове е особено ценно при хипертония и склонност към отоци. Редовната употреба на печени ябълки помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява бъбречната функция. 

5. Понижават холестерола. Редовната употреба на тези плодове в печен вид нормализира холестероловата обмяна и понижава съдържанието на холестерол с ниска плътност в организма. Диетолозите препоръчват в продължение на 2 седмици да изяждате по 2-3 печени ябълки, за да нормализирате нивото на холестерола и да прочистите съдовете от излишъци.  

6. Помагат за отслабване. В една голяма запечена ябълка, без да са добавени захар и мед, се съдържат до 120 ккал. И въпреки това този плод засища добре, а благодарение на целулозата и пектина, задълго запазва усещането за ситост. Целулозата понижава поглъщането на захарите от червата, като в същото време не провокира покачване на инсулина и внезапните пристъпи на глад. Пресните ябълки стимулират изработката на стомашен сок и възбуждат апетита, затова те са за препоръчване 20 минути преди ядене на деца, които нямат апетит. А печените ябълки точно обратното, те понижават апетита, създават продължително чувство за заситеност. 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Никола Цолов с трето място в спринта в Абу Даби Пилотът за първи път се качи на подиума във Формула 2 Унгария блокира резервния план на Еврокомисията за финансиране на Украйна Будапеща е отхвърлила идеята за емитиране на съвместни облигации, обезпечени с пари от седемгодишния бюджет на ЕС
Кметът на Несебър откри изложба, посветена на Никулден Николай Димитров поздрави гражданите с днешния голям празник и благодари на местните творци за прекрасната експозиция Премиерът: Българските евромонети ще бъдат законно платежно средство в цяла Европа Всички имат еднаква лицева страна за цяла Европа, а на другата - национални символи, характерни за всяка страна членка на Еврозоната
6 години без кралицата на комедията Стоянка Мутафова! Жената, която караше България да се смее! Стоянка Мутафова беше стихия – неподражаема, енергична, смела Ченгене скеле празнува Никулден Утре отново ще има никулденски базар
Всички ще питат за още, опитат ли тези рибни кюфтенца с доматен сос Вкусни, здравословни и евтини, тези кюфтенца са чудесно хапване за цялото семейство Как душата на починалия се сбогува с роднините си Душата не си тръгва, тя остава свързана
Защитният саркофаг на АЕЦ Чернобил е повреден От Украйна обвиняват Русия за атака с дрон, Москва отрича 18-годишен от Сливен нарисува иконата, която поведе литийното шествие в Бургас Сливенският митрополит представи младия иконописец Георги, нарисувал образа на Св. Николай, който поведе Никулденското шествие в Бургас
Таксите в частните детски градини скачат след Нова година Месечните суми достигат до 1450 лв., а държавната компенсация остава под 600 лв. и често се бави На 3 зодии им предстои най-щастливият период Той ще започне след 15-ти декември, когато енергията на месеца се променя и носи със себе си благополучие, късмет и вътрешно удовлетворение