Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е рецептата за перфектния козунак, който се предава от поколение на поколение

Ключови думи: рецепта, козунак, флагман

Искате ли да изпечете перфектния козунак, който ще впечатли всички? С тази лесна и вкусна рецепта ще се справите дори и да нямате опит в месенето. Следвайте стъпките и се насладете на пухкав и ароматен козунак, който ще направи Великден още по-специален.

Необходими Продукти:
брашно – 1 кг
мая – 40 г
яйца – 6 бр. домашни
масло – 200 г
прясно мляко – 250 мл
захар – 300 г
лимон – кората на 1
ванилия – 2 прахчета
сол – 1 щипка
ром – 1 с.л.
стафиди
кайсии – сушени
захар – за поръсване
жълтък – 1 бр. за намазване

Начин на приготвяне:
Отсейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си – това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а от горе поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Направи голям удар Повиши драстично цената на играчи на Гьозтепе Избухна за Семен и Рамбо Станка Златева с интересни размисли
Страшна жега в... Териториите на Великобритания Жесток побой в България На футболно игрище
Златева към Милов: Кирчо... Председателят на федерацията смята, че борецът прекалява Министерството на туризма даде началото на Francofolies de Bulgarie 2025 Сътрудничеството е част от развитието на културния и фестивален туризъм
"За Насар може, а за мен не" Милов с интересна теза Ужасна трагедия край голям курорт Почина бебе
Каза за Роналдо Не са приятели, но се уважават Приятел на Гришо изби рибата Рубльов каза за Световното клубно
Претърпя жестока катастрофа С мотор "Трябва да има повече жени като нея" Смята Диона за Даниела Рупецова