Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Откакто научих рецептата, през ден правя тази италанска фокача с картофки и шунка за вечеря

Ключови думи: фокача, италианска фокача, флагман, рецепта

Тази вечеря сме сигурни, че ще ви допадне, защото е съвкупност от двете най-любими съставки на всички - шунка и картофи.

Бързо се приготвя, лесничка е, а вкусът й става любим дори на децата. Фокачата е италианска торта, предшественик на пицата. Предлага се в различни форми и размери, с пълнеж и без – във всеки регион на Италия. Името му е получено от латинската дума “focacius”, която се превежда като “хляб, печен в пепел”. Италианците считат, че фокачата е един от най-старите видове пици, което показва произхода му от древни времена.

Днес ще Ви предложим една нейна разновидност пригодена по скоро за нашата кухня. Ястието е много питателно, пълнежът е нежен, сочен и се топи в устата. Focaccia може да замени обяда на работното място или закуска в училище, удобно е да го вземете със себе си за пикник или да сервирате на празнична маса. Приложения хиляди и по всяко време.

Съставки

Пшенично брашно 280 g
картофи 300 g
Суха мая 11 g
Яйце 1 брой
Зехтин 20 g
шунка 200 g
моцарела 100 g
сол 1 ч. л.

Подготовка

Сварете картофите в кипяща подсолена вода, направете на картофено пюре и добавете пресятото брашно.

Солта се прибавя към зехтина и маята. Замесете първо с вилица, след това с ръце, образувайки гладко тесто.

Разделете сместа на 2 части и направете два плоски блата с дебелина 1 см с точилка.

Върху лист за печене с пергамент поставете първия блат. Напълнете фокача с шунка и кашкавал и покрийте с втория блат, като внимателно запечатате ръбовете.

Изпратете  във фурната, която предварително сте загряли до 200 градуса за 25-30 минути, след това извадете и охладете преди сервиране.

Италианският пай с шунка и кашкавал ще бъде отлична алтернатива на пицата и лакомства за духовната компания. И ако нямате възможност да използвате фурната, тогава може да се приготви в тиган с помощта на тази проста рецепта.

Разбира се, фокачката е добра, когато е топла. Не забравяйте да опитате!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мохамед пак е най-популярното бебешко име във Великобритания Ноа е на второ място, а Оливър - на трето Собственици спират от продажба имотите си, клиентите чакали еврото Очаква се засилен интересен от чуждестранни инвеститори
След адския пек: Порои наводниха пътища в Гърция Цялата страна е обхваната от проливни дъждове, бури, градушки и силен вятър Измерено: Най-дългата мълния в света е 829 км Проблясъкът на светкавицата е продължил 7,8 секунди
Мирослав Боршош отличи финалистите в конкурса за рекламни туристически плакати Решихме да го организираме, за да открием България през очите на различни артисти, каза той Тръмп вече гневен: Tова, което прави Русия с Украйна, е отвратително Специалният пратеник на президента Стив Уиткоф тръгва за Москва
Зетьовден е, празнуват 3 красиви имена и поне половин България Днес започва обаче Богородичният пост Бивш министър разкри как Тръмп изнудва Путин, надява се Украйна да се възползва Той обаче не смята позицията на американския президент за проукраинска
Ферари и Дачия се размазаха в челен зверски сблъсък Двама от пострадалите са транспортирани с линейки до Спешното приемно отделение на МБАЛ – Разлог Мая Кучинска, която танцува в небето и лети в тунели, сбъдна мечтите си 25-годишната жена има над 1600 скока с парашут
НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс Това трябва да стане до края на мандата на Тръмп Любов за Девата, пари – за Скорпиона, а Козирогът да е погрижи за външния си вид!  Хороскоп за деня – 1 август 2025, петък