Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е най-вкусната кашкавалена пита, която съм яла, направо се топи в устата

Ключови думи: кашкавалена пита, флагман, рецепта

Много обичам тази рецепта, тъй като е от серията „аламинут“ и „нямам време“, която се използва за бързи вкусотии.

Необходими продукти:

200 грама настъргано сирене
2 яйца
4 супени лъжици брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
100-150 гр кисело мляко
сол, ако сиренето не е много солено

Начин на приготвяне:

В купа смесете сиренето, яйцата, бакпулвера, брашното и солта. В получената смес сложете киселото мляко и бъркайте. Необходимо е да получите консистенцията на гъсти палачинки.

Вземете тиган с малък диаметър – около 20 см и незалепващо покритие. Намажете с масло и поставете на умерено силен котлон. Изсипете от сместа, така че да покриете дъното до дебелина най-много 1 см, пише lifebg.net.

Пържете внимателно на не много силен огън от двете страни. Обръщайте от двете страни с помощта на широка шпатула за палачинки. Баничките трябва да имат златисто кафяв цвят, когато са готови.

Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да направят такава кашкавалена пита и да зарадват семействата си.

Готовата пита е мека, вкусна и много се харесва. За да си омесите и вие такава кашкавалена пита, ще имате нужда от:

1 кг и 200 грама брашно,
3 яйца,
4 лъжички олио,
към 200 грама хладка водичка,
една малка лъжичка захар и още толкова сол,
едно пакетче мая,
към 300 грама кашкавал,
1/2 пакетче масло.

Първо трябва да замесим средно меко тесто. За тази цел използваме всички продукти с изключение на единия жълтък, кашкавала и маслото. Оставяме тестото да си “почине” към 30-ина минути. После го разделяме на четири еднакви топки.

Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – трябва да са големи колкото обикновена чиния за хранене. След като първата кора е готова, намазваме отгоре с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал. Върху тази кора слагаме следващата кора и повтаряме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора. Навиваме всичко на руло и с остър нож го разделяме на равни парчета. После подреждаме тези парчета в тава. Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло. Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по желание я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко. Вадим я, оставяме я да изстине и я сервираме.

А ето и как да си направите кашкавалки – пухкави, меки и много вкусни

Кашкавалки е правила почти всяка мама особено, ако семейството обича тестени закуски. Напоследък по-рядко приготвям тестени неща заради намаления състав на семейството, но тези кашкавалки си заслужават да си поиграете с тестото. Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в училище.

Като всяко тесто, това за кашкавалките иска време да втаса, да се оформи и да втаса втори път, така че не може да се каже, че те са в категорията на бързите закуски. Въпреки това, неделите са идеалните дни за приготвяне на разни тестени вкусотии, така че сложете си ги в плана за някой следващ неделен ден.

Продукти за направата им:

500 г. брашно + още около 50 г. за доомесване
7 г. суха мая (20 г. мая от кубче)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
50 г. разтопено масло за намазване
200 г. настърган кашкавал (по желание може да смесите сирене и кашкавал)
шарена сол за поръсване
1 ч. л. кисело мляко

Приготвянето на кашкавалки:

Маята се разтваря в затопленото, но негорещо мляко заедно със захарта и се изчаква за кратко да се активира.

В купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по желание и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала за да поръсите върху кашкавалките преди печене.

Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с големина около 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а отгоре се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За около 20 минути кашкавалките придобиват златист загар. Покрийте ги с лист алуминиево фолио за да не се препичат отгоре, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.

1
Коментара по темата
1.
Пенчо
06.03.2025 17:19:05
Къде продават кашкавал да си купим.
  Добави Коментар
Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж!
Масова стрелба до България Има жертви в Гърция Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът
Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни
Наводнение във Варна Получиха се водопади Крушарски с остра фраза след злополучното пловдивско дерби "Какво комоцио в рамото?", пита той
Голяма чаровница влезе в "Ергенът" Много е магнетична В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението
Босът на Ботев Пловдив с коментар за чутовния екшън "Момчето можеше да бъде убито", каза Филипов Кметският син Орлин с трогателен жест в "Ергенът" Дари с романтичен пръстен красавицата Натали