Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Туркиня ми разкри тайната си за грис халва, с този чалъм резултатът е божествен!

Ключови думи: грис халва, турска грис халва

Днес ще ви предложим рецепта за един много популярен десерт в Турция – грис халва.

Рецептата не е сложна, а приготвянето на сладкиша отнема буквално няколко минути. Естествено, има си и един трик. А той е, че трябва да се запасите с търпение и добре да планирате кога искате да почерпите някого с грис халвата. Чалъмът е, че грис халвата трябва да престои в хладилник поне четири часа. Но да започваме.

Ето и необходимите продукти:

1 лимон,
1 лайм,
2 яйца,
200 грама захар и още 7 супени лъжици захар,
100 грама грис,
500 мл краве мляко,
кашу или бадеми – за поръсване.

Приготвяне:

Започнете с цитрусовите плодове. Тъй като ще се ползва кората им е хубаво да знаете произхода на лимона и лайма, вече се предлагат био и на двата цитруса. Измийте ги много добре и рендосайте цялата кора на фино ренде.

Разбийте яйцата със захарта (200 грама). Добавете гриса и разбъркайте много добре. Добавете и млякото, разбъркайте отново до получаване на еднородна смес и сложете на котлона. Когато млякото започне да ври, поставете вътре корите от лимона и лайма. Намалете силата на огъня, така че сместа леко да къкри. Бъркайте непрекъснато.

Целта е сместа да започне да се сгъстява. За това ще са ви необходими между 10 и 15 минути в зависимост от силата на котлона. Не забравяйте, трябва да бъркате непрекъснато, за да не загори. Когато е готово, отместете от огъня и покрийте с капак. Изстискайте сока от лимона и лайма. Добавете към цитрусовия сок седемте лъжици захар.

Изсипете течността в силиконова форма и поставете в микровълнова печка на пълна мощност. За пет минути течността трябва да се карамелизира – става бледокафява. Това можете да направите и в тенджера на котлон, след което да излеете карамелизираната течност отново в силиконова форма. Разбийте крема с грис с миксер и го излейте върху карамела.

Изчакайте да се охлади, след което пъхнете десерта в камерата за 4 часа. Когато го извадите трябва да го оставите да престои 20 минути. След това го поръсете с начукани бадеми или кашу. Това е!

1
Коментара по темата
1.
*********
05.03.2025 16:59:53
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  Добави Коментар
Бърз трик за по-лесно заспиване Може да помогне Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук Публична тайна е, че други политически лидери имат модератори, които управляват публичните им страници и те блокират троловете
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Участник крещи: "Каам ти, каам ти" Трилърът със Светльо Вуцов продължава Не е ясно дали ще играе за националите
Алекс Грозданов обра аплодисментите в Полша В идеалния отбор е Мъж се направи на жена в "Ергенът" Иронизира участничка
Какво се случва с водата в голям роден град? Хора са притеснени Круизен кораб заседна в Дунав На румънска територия
Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда На 1 ноември от 11:00 ч. на наказателния паркинг до стадиона участниците в Гимкхана ще демонстрират умения, скорост и безопасно шофиране Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата
Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“ Цветното събитие ще се проведе на 6 ноември от 16 часа 2 г. и 8 месеца условно за учителя-педофил Христо Кирев Присъдата е прочетена днес при закрити врати заради интимни подробности и малолетната жертва