Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Туркиня ми разкри тайната си за грис халва, с този чалъм резултатът е божествен!

Ключови думи: грис халва, турска грис халва

Днес ще ви предложим рецепта за един много популярен десерт в Турция – грис халва.

Рецептата не е сложна, а приготвянето на сладкиша отнема буквално няколко минути. Естествено, има си и един трик. А той е, че трябва да се запасите с търпение и добре да планирате кога искате да почерпите някого с грис халвата. Чалъмът е, че грис халвата трябва да престои в хладилник поне четири часа. Но да започваме.

Ето и необходимите продукти:

1 лимон,
1 лайм,
2 яйца,
200 грама захар и още 7 супени лъжици захар,
100 грама грис,
500 мл краве мляко,
кашу или бадеми – за поръсване.

Приготвяне:

Започнете с цитрусовите плодове. Тъй като ще се ползва кората им е хубаво да знаете произхода на лимона и лайма, вече се предлагат био и на двата цитруса. Измийте ги много добре и рендосайте цялата кора на фино ренде.

Разбийте яйцата със захарта (200 грама). Добавете гриса и разбъркайте много добре. Добавете и млякото, разбъркайте отново до получаване на еднородна смес и сложете на котлона. Когато млякото започне да ври, поставете вътре корите от лимона и лайма. Намалете силата на огъня, така че сместа леко да къкри. Бъркайте непрекъснато.

Целта е сместа да започне да се сгъстява. За това ще са ви необходими между 10 и 15 минути в зависимост от силата на котлона. Не забравяйте, трябва да бъркате непрекъснато, за да не загори. Когато е готово, отместете от огъня и покрийте с капак. Изстискайте сока от лимона и лайма. Добавете към цитрусовия сок седемте лъжици захар.

Изсипете течността в силиконова форма и поставете в микровълнова печка на пълна мощност. За пет минути течността трябва да се карамелизира – става бледокафява. Това можете да направите и в тенджера на котлон, след което да излеете карамелизираната течност отново в силиконова форма. Разбийте крема с грис с миксер и го излейте върху карамела.

Изчакайте да се охлади, след което пъхнете десерта в камерата за 4 часа. Когато го извадите трябва да го оставите да престои 20 минути. След това го поръсете с начукани бадеми или кашу. Това е!

1
Коментара по темата
1.
*********
05.03.2025 16:59:53
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  Добави Коментар
Дарява космическа сума "Хората ще казват много неща за мен, когато умра, но аз съм решен "той умря богат" да не е едно от тях", написа Бил Гейтс Румен Радев: Отдаваме почит към саможертвата на милиони хора Днес е Деня на Европа
Червена боя на входа на Министерството на културата, има задържан Не са ясни мотивите за вандалския акт Стрелба в София Нарушилият закона е пуснат под домашен арест
Брутално провинение във Варна! Полицаи са били принудени да... Служители на реда оставят автомобила си и догонват пеша кола с мъртво пиян шофьор Издирват 16-годишния Виктор Семейството на момчето е разтревожено
Млад мъж погази закона в Айтос Открадна чантата на 32-годишна жена Бургазлийка реши да краде, полицията я сгащи Извършителката върна задигнатата вещ
Празник е! Могат да почерпят хората казващи се... Летен Никулден е Първият папа Лъв е изключителна личност Успява да се разбере с Атила, спасява Рим
Интересно време днес Слънчево през деня, много валежи вечерта Обиди политици от Украйна и Западна Европа Медведев с краен изказ