Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

В ресторантите така задушават лука, тайната е на Голдън Рамзи: Готов за миг, много по-сочен и без миризма на пържено в апартамента

Ключови думи: пържен лук, задушаване на лук

Задушаването на лука е една от онези дребни стъпки в кулинарията, на които често не обръщаме достатъчно внимание.

Обикновено просто го нарязваме, слагаме го в загрято олио и го оставяме да се готви, докато се занимаваме с други неща.

Но професионалните готвачи, особено в големите ресторанти и хотели, знаят една малка, но гениална тайна, която променя вкуса и текстурата на лука, като същевременно елиминира неприятната миризма в кухнята.

Какво правят топ готвачите различно?

Известният кулинарен експерт Гордън Рамзи споделя, че ключът към перфектния задушен лук се крие в добавянето на сода бикарбонат и захар. Това не само ускорява процеса на карамелизиране, но и прави лука:

По-сочен и сладък – Содата омекотява клетъчните стени на лука, което освобождава повече влага и прави структурата му копринено гладка.
По-бързо готов – Намалява времето за готвене наполовина.
По-ароматен, без силната миризма на пържено – Содата намалява отделянето на серни съединения, които са основният виновник за неприятния мирис, който се разнася из целия дом.

Как да използвате този метод у дома?

Лесно е! Следвайте тези стъпки:

Нарежете лука на ситно или на шайби, в зависимост от рецептата.
Загрейте малко мазнина (масло или олио) в тиган на умерен огън.
Добавете щипка сода бикарбонат и малко захар (около 1/2 ч.л. сода на 2 глави лук и 1 ч.л. захар).
Разбъркайте добре и оставете лука да се готви, докато придобие златист карамелен цвят.

Допълнителни предимства на този трик

По-малко нужда от сгъстяване на ястието – Лукът, обработен по този начин, естествено придава плътност на яхнии, супи и сосове.

По-богат и наситен вкус – Ястията получават по-дълбок аромат, напомнящ за бавно приготвена храна в елитни ресторанти.

По-здравословна алтернатива – Намаляването на пърженето до минимум прави храната по-лека и лесносмилаема.

Този трик се използва от най-добрите шеф-готвачи по света и вече може да стане част и от вашата кухня! Опитайте го и усетете разликата още при следващото си готвене.

1
Коментара по темата
1.
Капитана
24.02.2025 21:11:06
Голдън Рамзи да не е брат на Силвър Рамзи?Всички ли във Флагман сте с Паркинсон?
  Добави Коментар
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже Шарлот Холмс описва как в продължение на 11 минути е пребивавала в Рая, срещнала е своето неродено дете и е получила мисия да предаде послание от Бога. Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия Коледният дух завладя Русе с хиляди светлини, ефектни декорации и 16-метрово виенско колело с изглед към празничния Дунав
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ Българският лекарски съюз алармира, че без приет бюджет за 2026 г. няма да има нов рамков договор, а болниците и пациентите ще понесат тежките последици Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара Наличие на Bacillus cereus в производствена линия доведе до предпазно изтегляне на няколко популярни марки адаптирано мляко от българския пазар
Властта се срива, Радев излиза напред Политическата криза се задълбочава, а президентът Радев може да използва ситуацията за ново начало Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир Извършителите се издирват
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората Общинско решение за изграждане на соларна централа доведе до напрежение сред живеещите в подножието на Родопите Как евтините китайски дрехи заляха Европа Стоките често не отговарят на стандартите за качество, някои са опасни
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари? Думата "сафари" е използвана в погазания още от 2003 г. Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана Растението е ценено заради своите противовъзпалителни, антибактериални и тонизиращи свойства, но има и скрити опасности
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост Исторически всяко поскъпване води до социално напрежение, което е риск на фона на международните санкции и обезценяването на риала Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден Оказва се, че охлаждането променя структурата им дотолкова, че те започват да действат благотворно на метаболизма