Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

В ресторантите така задушават лука, тайната е на Голдън Рамзи: Готов за миг, много по-сочен и без миризма на пържено в апартамента

Ключови думи: пържен лук, задушаване на лук

Задушаването на лука е една от онези дребни стъпки в кулинарията, на които често не обръщаме достатъчно внимание.

Обикновено просто го нарязваме, слагаме го в загрято олио и го оставяме да се готви, докато се занимаваме с други неща.

Но професионалните готвачи, особено в големите ресторанти и хотели, знаят една малка, но гениална тайна, която променя вкуса и текстурата на лука, като същевременно елиминира неприятната миризма в кухнята.

Какво правят топ готвачите различно?

Известният кулинарен експерт Гордън Рамзи споделя, че ключът към перфектния задушен лук се крие в добавянето на сода бикарбонат и захар. Това не само ускорява процеса на карамелизиране, но и прави лука:

По-сочен и сладък – Содата омекотява клетъчните стени на лука, което освобождава повече влага и прави структурата му копринено гладка.
По-бързо готов – Намалява времето за готвене наполовина.
По-ароматен, без силната миризма на пържено – Содата намалява отделянето на серни съединения, които са основният виновник за неприятния мирис, който се разнася из целия дом.

Как да използвате този метод у дома?

Лесно е! Следвайте тези стъпки:

Нарежете лука на ситно или на шайби, в зависимост от рецептата.
Загрейте малко мазнина (масло или олио) в тиган на умерен огън.
Добавете щипка сода бикарбонат и малко захар (около 1/2 ч.л. сода на 2 глави лук и 1 ч.л. захар).
Разбъркайте добре и оставете лука да се готви, докато придобие златист карамелен цвят.

Допълнителни предимства на този трик

По-малко нужда от сгъстяване на ястието – Лукът, обработен по този начин, естествено придава плътност на яхнии, супи и сосове.

По-богат и наситен вкус – Ястията получават по-дълбок аромат, напомнящ за бавно приготвена храна в елитни ресторанти.

По-здравословна алтернатива – Намаляването на пърженето до минимум прави храната по-лека и лесносмилаема.

Този трик се използва от най-добрите шеф-готвачи по света и вече може да стане част и от вашата кухня! Опитайте го и усетете разликата още при следващото си готвене.

1
Коментара по темата
1.
Капитана
24.02.2025 21:11:06
Голдън Рамзи да не е брат на Силвър Рамзи?Всички ли във Флагман сте с Паркинсон?
  Добави Коментар
Земята се разтресе: 6,2 по Рихтер удари... СНИМКИ Трусът е на дълбочина 269 километра, уточниха от Германския изследователски център за геонауки На Гергьовден всяка капка дъжд е жълтица! Ето всички поверия и традиции, които се спазват от древни времена Гергьовден бележи началото на пролетта
Обиждате ме, а нямате представа какво правеше Виктор, когато няма камери! Държал се лигаво и дори надменно с момичетата Отново прецедент в "Капките"! Рачков и Геро защитиха Силвия Кацарова и скочиха на... Те атакуваха популярен роден импресарио, заради когото голямата ни певица е давала показания в полицията
Джизъса се призна за виновен Благой Георгиев най-накрая призна – виновен е за всеки един от разбитите си романи Направи това с корите и ще имаш божествена баница Цялата „тайна“ е в малкия трик с нарязването на корите, който гарантира много въздушност на баницата
Предупредиха Гришо да внимава с новата Мексиканската актриса Ейса Гонсалес обичала да привлича внимание Модата се побърка: Носехме ги преди 20 години, а сега пак са хит! Старите, даже – ретро, трендове се завръщат и никой не може да ги спре
WINBET с три номинации в престижните SBC Awards Europe Сбогом, Skype Платформата спира съществуването си от днес
Почитаме паметта на светица, променила хиляди животи! Празнуват прекрасни имена, но и спазват строги забрани На 5 май православната църква почита паметта на св. великомъченица Ирина – жена с необикновена сила на духа, чудеса и смелост Забравете за слънцето: гръмотевични бури удрят три района в България Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°, за София - около 26°, а по-ниски ще се задържат дневните температури по Черноморието