Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Забравете за дубайския шоколад! Кадаифът, приготвен така, е в пъти по-вкусен!

Ключови думи: кадаиф, дубайски шоколад, флагман, рецепта с кадаиф

Предлагаме ви да опитате тази много сполучлива рецепта за перфектния кадаиф, с който успешно може да заместите сладкиша за всеки празник:

Необходими продукти:
1 опаковка кадаиф
200 г масло
5 супени лъжици олио
400-500 г орехи
За сиропа:
1 кг захар
3 броя лимон и вода

Начин на приготвяне:
Маслото и олиото се загряват, докато маслото се разтопи и се затоплят на котлона. Смелете едро орехите, а ако не можете, смелете половината и нарежете половината на дъска с остър нож.

Пригответе тава с диаметър 30 см, малко по-дълбока. В тавата се слага половината кадаиф и се разстила добре, като се внимава да не се натроши. Тавата не е необходимо да се намазнява предварително. С една трета от горещото масло внимателно полейте кадаифа и разпределете равномерно ядките.

Останалият кадаиф се разпределя върху орехите и леко се притиска с длани, за да влезе хубаво в тавата. Залейте с останалата част от маслото и олиото. Включете фурната на 170 градуса и сложете кадаифа да се пече около час.

Ако фурната ви е прекалено гореща, намалете температурата на 160 градуса. Кадаифът е изпечен, когато започне да „ходи“ по тавата, т.е. когато започне да се отдръпва от стените на тавата. Веднага след поставянето на кадаифа във фурната започва приготвянето на сиропа.

Сиропът трябва да е плътен и това е от ключово значение за успешно приготвения кадаиф. Сложете захарта в тенджера и добавете вода, колкото да покрие захарта и един пръст отгоре. Слага се и малко лимон, нарязан на кръгчета. Когато сиропът заври, намалете температурата и оставете да ври още 15 минути.

След това изключете котлона и оставете тенджерата настрана. Когато кадаифът се изпече, извадете го от фурната и го оставете да се охлади за около 10 минути. Сиропът е още топъл и с него кадаифът се залива бавно с черпак. Залейте го с три пълни черпака, като изливате сиропа на тънка струйка, бавно и равномерно.

Сложете сиропа отново на котлона и оставете да поври още три минути, след което го свалете отново и докато е още горещ, залейте кадаифа по същия начин. Отново три черпака и много тънка струя. Останалия сироп оставете леко да изстине, преди да залеете кадаифа напълно.

Най-добре е да направите това с лъжица. Сиропът няма да е захаросан заради лимона. Оставете кадаифа да изстине на стайна температура, покрийте го с фолио и оставете на хладно, а след това в хладилник.

Забележка: Може да изглежда сложно, но всъщност не е. Изисква само време и ангажираност. Сервира се добре охладен.

1
Коментара по темата
1.
Вай
19.02.2025 15:03:34
Tуй пак рецепта,на някое бабе Лий???
  Добави Коментар
Каза дали ще смени България Новиков няма намерение да се състезава за друга държава отново  Мощен ураган край бреговете на... Мексико
Направи интересно изказване Енрике е голям привърженик на отборната игра Кошмарна катастрофа разтърси света на тениса Почина голям талант, други 2 човека са в критично състояние
"Моряците" ще имат затруднения... Истанбул Башакшехир е много труден съперник Земетресение в съседна страна Трус в Гърция
Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил Приеха го в болница Проблеми за Мбапе
Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина В началото на лятото: 2 метра сняг натрупа на... Високите места в турската провинция Ризе
Футболна легенда се бори за живота си Сашо Паргов е в тежко състояние Потъна в скръб Почина бабата на Ариана Гранде