Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Истината за ползите и вредите от месото

Ключови думи: месо, ползи месо, вреди месо, флагман

Полезно или вредно е месото? Този въпросът занимава учените от десетилетия. Стотици проучвания трябваше да дадат окончателен отговор, но вместо това повдигнаха още повече въпроси. Червеното месо е обвинявано за всичко - от сърдечни заболявания до рак, но също така се нарича ценен източник на протеини, желязо и други хранителни вещества. Къде е истината? Какво знае съвременната наука за месото? Може би тези факти ще ви накарат да преразгледате диетата си.

Защо е полезно месото

Ползите от месото се обясняват преди всичко с пълноценния му протеин - наличието на всичките 9 незаменими аминокиселини. Човешкото тяло не може да ги синтезира, така че трябва да си набавяме тези аминокиселини от храната. Освен протеини, месото съдържа и много желязо, витамини от група В и микроелементи.

Месото и ракът: Какво казват учените

Месоядните имат повишен риск от развитие на рак на храносмилателния тракт, казват учените. Те все още се опитват да разберат какво точно в месото причинява рак. Предполага се, че PAHs и HAAs са полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични ароматни амини. Това са канцерогенни вещества, които допринасят за развитието на рак. Те се образуват, когато мазнина от месото капе върху горещи повърхности или влиза в пряк контакт с огън. Установено е, че колкото повече месото е подложено на термична обработка, толкова повече вредни ароматни вещества съдържа. Те се натрупват и по време на съхранение на месото, така че не оставяйте месни ястия в хладилника за дълго време, съветват експертите. По-добре е да ядете такава храна в същия ден, в който е приготвена.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) казва, че няма достатъчно доказателства, за да се каже дали начинът, по който се готви месото, има окончателен ефект върху риска от рак. Няма съмнение обаче, че PAH и GAA са канцерогени. В момента се водят дискусии дали има  много от тях в пърженото месо.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
20-годишен страхотен спортист чу ужасяваща диагноза Топич е с рак Фатална катастрофа с моторист На пътя Пловдив-Карлово
Невиждан екшън, пиян мъж прободе с нож полицай в България Пострада още един човек Какво стои зад детската агресия – липса на внимание или психично страдание? Семейството е ключово в развитието на децата
9 души загинаха в храм Ужасна трагедия в Индия 50 мл ракия, сланина и лук: Народната рецепта за желязен имунитет през зимата Тази комбинация не е просто вечеря, а истинска „витаминна бомба“ и имунен щит
Огромен екшън в Пловдив! Прекъснаха Локо-Ботев Наумов е ударен, мачът е прекратен при 1:1 От 4 ноември: Промяна в организацията на движение на АМ „Тракия“ в област Бургас Участъците ще бъдат сигнализирани и обезопасени с пътни знаци
10-годишно дете почина в двора на училище Трагедия в Гърция Ники от Калофер: Господа управляващи, спрете да крадете, живее ми се! Младият мъж от 20 години е напълно парализиран и прикован на легло заради тежкото си заболяване
Бащата на Мъск със сензационно твърдение за отменената среща Тръмп-Путин Хвърли обвинение върху... Ако имаш 3 ябълки и малко канела, направи този сочен сладкиш (ВИДЕО) Тайната на неговата свежест се крие в добавянето на лимонов сок и кора, които перфектно балансират сладостта на ябълките и канелата