Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Посред зима пекох козунак по тази рецепта - пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата

Ключови думи: козунак, рецепта, флагман

Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с  орехи.

Получава се някакво вълшебство от пухкаво  тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата – толкова много се надига във фурната!

Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи – досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак.

Ето необходимите продукти:

Козуначени плетенки с орехи
Необходими Продукти:
200 мл хладко мляко80 г захар
1 чаена лъжичка ванилова захар
6 ​​г суха мая (1 чаена лъжичка)
1 яйце
1 белтък
40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото

20 мл олио
500 г пшенично брашно
1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
масло, захар, ядки
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица мляко
Начин на Приготвяне:
Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.

Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.

Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.

Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.

Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.

Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

Оставете ги да изстинат преди сервиране.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Може ли 6-метрова стълба да се помести в 2-метрова кола? Канадец реши да се пробва и отнесе глоба Кметът Коцев, у дома кадър от семейната му идилия По-рано днес той беше пуснат на свобода след платена гаранция
В кои общини ще има повишаване цената на водата В Ямбол,  Сливен, Пазарджик и Перник ще има намаление на цените Социалните работници в Бургас излязоха на протест-настояват за 20% увеличение заплатите  В бюджета до сега бяха предвидени само 5% от догодина, както и за подобряване на условията на труд.
Фотографът Милуш Киряков дари част от изгревите си на Колежа по туризъм в Бургас „Надявам се тези изгреви да им вдъхват увереност, че всяко трудно начало си струва“, допълни авторът Мария Ландова с първа изложба и филм в посетителски център „Генгер“ Художник, журналист, учител, сценарист и режисьор на документални филми - Ландова има какво да даде и какво да покаже
Десерт чудо и то само с три съставки Без фурна, желатин и нишесте Путин изрази благодарност към Орбан за домакинството му за срещата на върха Руско-американските преговори ще се проведат в Будапеща
Кметът на Варна от дома си: Моята свобода е ваша победа Някои битки си избираме сами, други – ни поднася животът. Последната ми отне 142 дни, а победител в нея дори не съм аз, написа Благомир Коцев Министерството на туризма открива най-големия форум за българско вино Започва 14-тото издание на DiVino.Taste 
Николай Дачев е новият директор на спортното училище в Бургас Той спечели конкурса за поста и ще смени временно изпълняващата длъжността Пролетина Матарова Фискалният съвет: Приходите са надценени с до 4,7 млрд. евро, разходите растат, а дългът поскъпва тревожно Анализът предупреждава за сериозни рискове – по-висока инфлация, проциклични разходи, ускорено задлъжняване и риск от декапитализация на държавните предприятия