Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Посред зима пекох козунак по тази рецепта - пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата

Ключови думи: козунак, рецепта, флагман

Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с  орехи.

Получава се някакво вълшебство от пухкаво  тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата – толкова много се надига във фурната!

Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи – досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак.

Ето необходимите продукти:

Козуначени плетенки с орехи
Необходими Продукти:
200 мл хладко мляко80 г захар
1 чаена лъжичка ванилова захар
6 ​​г суха мая (1 чаена лъжичка)
1 яйце
1 белтък
40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото

20 мл олио
500 г пшенично брашно
1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
масло, захар, ядки
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица мляко
Начин на Приготвяне:
Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.

Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.

Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.

Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.

Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.

Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

Оставете ги да изстинат преди сервиране.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Така правя палачинките през лятото - с една тайна съставка стават леки, тънки като вестник и нямат грам брашно Направете ги за съботната закуска Тези зодии често попадат в токсични връзки За Близнаците любовта е като едно влакче на ужасите
Царево 2025: Лятото, в което културата става море от светлини и вдъхновение От LUNAR и джаз на брега до традиции и съвременно изкуство – Южното Черноморие засиява като културна сцена под открито небе Голям пожар бушува край бензиностанция на АМ "Тракия" в посока Бургас От службите увериха, че няма пряк риск, но апелираха за шофиране с повишено внимание край Ямбол
Полицаи транспортираха онкоболна жена от АМ „Тракия“ до болница в София Семейството изказва своята благодарност и признателност за оказаната помощ Голяма изненада с цените на тока Понижиха дневната тарифа, но вдигат таксите за достъп и пренос
Съседка ми винаги носи тази билка в джоба си Тези растения носят късмет и влияят на любовта и съдбата на жените Как един бърз преглед и PSA тест могат да спасят живот? Урологът отговаря Интервю с д-р Давид Драгиев, Клиника по урология УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас
Нарязвам краставицата тънко и заливам с вълшебното сосче - перфектната лятна салата Подходяща е като гарнитура към много ястия, а можете просто да я намажете на филийка препечен хляб Кулинарна изложба и фолклорна програма за Празника на хляба в несебърско село Проявата ще се състои на 7 юли в центъра на село Оризаре от 19 часа
Бракът с тези зодии винаги се разпада 3 зодии, които най-често се развеждат В Бургас започват игрите на ума – 400 участници в 50 отбора ще мерят сили в ESCOQUIZ FEST Това е първият куиз фестивал под открито небе в страната