Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-голямата грешка, която допуска всяка домакиня

Ключови думи: безопасност на храните, съхранение на храни, хладилник, размразяване на месо, дъска за рязане, хранителни бактерии, термична обработка, хранително отравяне, кулинарни съвети, хигиена в кухнята

Неправилното съхранение на продукти в хладилника се оказва една от най-сериозните грешки, които домакините допускат ежедневно. Това показва ново проучване на водещи кулинарни експерти и специалисти по безопасност на храните, според което редица често срещани навици в кухнята могат да доведат до сериозни рискове за здравето.

Един от най-опасните проблеми е неправилното разпределение на храните в хладилника. Според д-р Мария Иванова, специалист по хранителна безопасност, суровото месо не трябва да се поставя на горните рафтове. „Сокът от месото може да прокапе върху готовите храни, причинявайки замърсяване с опасни бактерии“, предупреждава тя. Експертите препоръчват суровите продукти да се съхраняват на най-долния рафт, далеч от готовите храни, а плодовете и зеленчуците да бъдат в отделни чекмеджета.

Друг често срещан проблем е използването на една и съща дъска за рязане на различни продукти, което значително повишава риска от кръстосано замърсяване. Проучване на Американската асоциация за безопасност на храните показва, че 68% от домакините не сменят или не почистват дъските си правилно, което може да доведе до разпространение на бактерии като Салмонела и Ешерихия коли.

Неправилното размразяване на месо също е сериозен проблем. „Размразяването при стайна температура създава перфектна среда за размножаване на бактерии“, обяснява шеф Георги Петров, преподавател по кулинарни изкуства. Според него най-безопасният метод е поставянето на месото в хладилника за бавно размразяване или използването на микровълнова фурна с функция за размразяване.

Според Европейската агенция по безопасност на храните, само 15% от домакините използват термометър за проверка на температурата на месото при готвене. Това е важен фактор за безопасното приготвяне на храна, тъй като недостатъчната термична обработка може да остави в месото опасни микроорганизми.

Експертите препоръчват няколко ключови мерки, за да се избегнат тези грешки в кухнята. Сред тях са разделното съхранение на сурови и готови храни, използването на отделни дъски за месо, зеленчуци и хляб, редовното почистване на хладилника и кухненските повърхности и спазването на правилните температури при съхранение и готвене.

„Правилната обработка и съхранение на храните е от критично значение за здравето на цялото семейство“, подчертава проф. Димитър Стоянов от Университета по хранителни технологии. Според него, дори малки промени в ежедневните навици могат значително да намалят риска от хранителни отравяния и да гарантират безопасността в кухнята.

Експертите са единодушни – подобряването на кухненските навици не изисква големи усилия, но може да има решаващо значение за здравето. Малките промени като редовна дезинфекция на повърхностите, проверка на срока на годност на продуктите и правилното разпределение на храните в хладилника могат да предотвратят сериозни здравословни проблеми. Спазването на тези прости правила гарантира по-безопасна и здравословна среда в кухнята.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Катастрофа с жертва затвори важен път в страната Загина шофьорка Хазяин инсталира скрити камери в апартаменти, първа пропищя студентка Престъплението стана в Италия
Фермери в Гърция протестират На Крит е напрегнато Два самолета се сблъскаха на летище В САЩ
Мистерия в Пирин! Арестуваха мъж, обявен за починал през 2013 г. Куриоз в страната Подробности за жестокото убийство в центъра на София Жертвата е жена на 45 години, хора от района твърдят, че тя не е изглеждала притеснена
Страшен екшън край Криводол, криминално проявен наби медик Нападението стана в село с 800 жители "Мелиса" отне живота на 46 души Жестоко бедствие
Пребиха жестоко медицинско лице Роднини на нападателите се събраха пред Спешното отделение на болницата във Враца Карлос Насар взима съдбоносно решение Саботират ли в България Херкулес?
Президентът Радев: Задлъжняването е факт Държавният глава с тежки думи за правителството Убийство в центъра на София, извършителят се издирва Не са ясни мотивите за фаталното деяние