Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-голямата грешка, която допуска всяка домакиня

Ключови думи: безопасност на храните, съхранение на храни, хладилник, размразяване на месо, дъска за рязане, хранителни бактерии, термична обработка, хранително отравяне, кулинарни съвети, хигиена в кухнята

Неправилното съхранение на продукти в хладилника се оказва една от най-сериозните грешки, които домакините допускат ежедневно. Това показва ново проучване на водещи кулинарни експерти и специалисти по безопасност на храните, според което редица често срещани навици в кухнята могат да доведат до сериозни рискове за здравето.

Един от най-опасните проблеми е неправилното разпределение на храните в хладилника. Според д-р Мария Иванова, специалист по хранителна безопасност, суровото месо не трябва да се поставя на горните рафтове. „Сокът от месото може да прокапе върху готовите храни, причинявайки замърсяване с опасни бактерии“, предупреждава тя. Експертите препоръчват суровите продукти да се съхраняват на най-долния рафт, далеч от готовите храни, а плодовете и зеленчуците да бъдат в отделни чекмеджета.

Друг често срещан проблем е използването на една и съща дъска за рязане на различни продукти, което значително повишава риска от кръстосано замърсяване. Проучване на Американската асоциация за безопасност на храните показва, че 68% от домакините не сменят или не почистват дъските си правилно, което може да доведе до разпространение на бактерии като Салмонела и Ешерихия коли.

Неправилното размразяване на месо също е сериозен проблем. „Размразяването при стайна температура създава перфектна среда за размножаване на бактерии“, обяснява шеф Георги Петров, преподавател по кулинарни изкуства. Според него най-безопасният метод е поставянето на месото в хладилника за бавно размразяване или използването на микровълнова фурна с функция за размразяване.

Според Европейската агенция по безопасност на храните, само 15% от домакините използват термометър за проверка на температурата на месото при готвене. Това е важен фактор за безопасното приготвяне на храна, тъй като недостатъчната термична обработка може да остави в месото опасни микроорганизми.

Експертите препоръчват няколко ключови мерки, за да се избегнат тези грешки в кухнята. Сред тях са разделното съхранение на сурови и готови храни, използването на отделни дъски за месо, зеленчуци и хляб, редовното почистване на хладилника и кухненските повърхности и спазването на правилните температури при съхранение и готвене.

„Правилната обработка и съхранение на храните е от критично значение за здравето на цялото семейство“, подчертава проф. Димитър Стоянов от Университета по хранителни технологии. Според него, дори малки промени в ежедневните навици могат значително да намалят риска от хранителни отравяния и да гарантират безопасността в кухнята.

Експертите са единодушни – подобряването на кухненските навици не изисква големи усилия, но може да има решаващо значение за здравето. Малките промени като редовна дезинфекция на повърхностите, проверка на срока на годност на продуктите и правилното разпределение на храните в хладилника могат да предотвратят сериозни здравословни проблеми. Спазването на тези прости правила гарантира по-безопасна и здравословна среда в кухнята.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Всички си мислят, че съм взела този турски бюрек от пекарна, а рецептата е толкова елементарна, че я правя всяка събота Имам рецептата от изселничка Зрители негодуват - „Бригада Нов дом“ ремонтира жилище на хора с пари Трима души в това семейство работят, а Бригадата им направи ремонт без пари, недоволстват фенове на формата
Това са най-уравновесените зодии В компанията им винаги ще се чувствате комфортно, казват астролозите  Зуека прибира 50 000 лв. хонорар за финала на "Капките" След тригодишна пауза актьорът се завръща на сцената – за една вечер и срещу солидна сума
Задържаха македонец и българин за опита за убийство на Димитър Стоянов-Митко Русия и сина му Престъплението беше извършено на 1 септември 2024 г. Грабвайте велосипедите, Greenburg+ ви канят на велотур на 18 май Целта на събитието е да насърчи използването на велосипеда като устойчив, екологичен и здравословен начин на придвижване
Мария Елена прави най-вкусните и здравословни кюфтета от тиквички С тази диета отслабнах с 10 кг за един месец, споделя тя Съдбовните години в живота на всяка зодия, след тях никой никога не е същият Важните години в живота на човек могат да бъдат изпълнени както с добри и приятни събития, така и с трудни и разрушителни, казват астролозите
Безсмъртният полк премина по центъра на Бургас по случай Деня на победата Днес се навършват точно 80 години от краха на Нацистка Германия Приключвала с публичните демонстрации на... Никога повече не искам да говоря публично за мъжа в живота ми, отсече Светлана
Каза тежки думи Косара не е на себе си от ревност Дарява космическа сума "Хората ще казват много неща за мен, когато умра, но аз съм решен "той умря богат" да не е едно от тях", написа Бил Гейтс